Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Tien jaar gedeeld leiderschap bij Multiminds

Tien jaar gedeeld leiderschap bij Multiminds

  • 15/01/2024

MultiMinds, de onafhankelijke specialist in data analytics uit Aalst, is 10 jaar succesvol bezig. Het scale-upbedrijf heeft een eigenzinnige aanpak. Die valt af te lezen van de hoogst originele huisvesting (een voormalige gistfabriek), maar ook van de keuze voor een gedeeld leiderschap. Wij spraken met oprichters en co-ceo’s Philippe Vlaemminck en Siegert Dierickx.

Co-ceo’s Philippe Vlaemminck en Siegert Dierickx

 

Tekst Jan Van Gyseghem - foto Wim Kempenaers

Wat houdt gedeeld leiderschap in bij MultiMinds?

Siegert: In het begin deden wij beiden allerlei zaken, maar na enkele jaren zijn wij een aantal verantwoordelijkheden beginnen verdelen. Vandaag neem ik front end  facetten voor mijn rekening (marketing, sales, accountmanagement) terwijl Philippe back end  domeinen als operations, finance, legal en hr leidt. Inmiddels hebben wij een managementteam gevormd waarin nog twee mensen met ons beiden werken.

Geen van jullie had eerder al ervaring met een tweekoppige leiding. Hoe hebben jullie zich voorbereid?

Siegert: Wij hebben MultiMinds samen opgestart en er was helemaal geen sprake van een ‘structuur’. Pas wanneer de eerste medewerkers aan boord waren, zijn we wat oefeningen in hr-management gaan opzetten. Wij leerden al doende, terwijl Philippe en ikzelf onze kennis aanscherpten via opleidingen, o.m. bij Vlerick en Accelero (Voka).

Een gedeelde vorm van leiderschap invoeren is niet zo vanzelfsprekend?

Philippe: Van externen krijgen wij heel vaak de vraag: ‘Wie is nu eigenlijk de baas bij MultiMinds?’ Wij hebben daar goed over nagedacht. Wij zijn vooral heel sterk complementair. Wij hebben bewust geen keuze gemaakt om één van ons beiden als ceo aan te duiden. Dat was ook niet echt nodig, zolang wij maar duidelijkheid brachten voor onze medewerkers. Er zijn nu een aantal units in het bedrijf die door één van ons beiden worden geleid. Ondertussen heeft de buitenwereld (klanten) er ook geen moeite meer mee.

Is complementariteit één van de belangrijke voorwaarden om met een concept van gedeeld leiderschap te beginnen?

Philippe: Zo voelen wij het in ieder geval aan.

Wat zijn de grote voordelen?

Siegert: Dat je altijd ideeën of voorstellen kan toetsen. Je bent nooit alleen om beslissingen te nemen. Philippe en ik brengen elk een eigen kijk op de zaak mee in het debat en komen finaal tot een beslissing.
Wij gaan onze structuur aanpassen zodat meer mensen bij MultiMinds op managementniveau geëngageerd zijn, naast onze externe adviseurs. Mocht er al een patstelling tussen ons optreden, kunnen wij altijd terecht bij onze adviesraad. 

Philippe: Er zijn heel weinig beslissingen die enkel door Siegert en mezelf worden genomen. Net omdat wij zo verschillend zijn wordt het interessant. Natuurlijk zijn er wel eens fricties, maar daar moet je boven kunnen staan. Dat is een razend interessant groeiproces, als ondernemer en als mens. Welk conflict ook, je moét het gewoon aanpakken.

Net omdat wij zo verschillend zijn wordt het interessant”

Philippe Vlaemminck

Een bedrijf leiden wordt er niet gemakkelijker op. Denken jullie dat de formule meer ingang zal vinden? 

Philippe: Ik merk dat de meeste ceo’s redelijk eenzaam zijn… vooral wanneer the shit hits the fan. Wij beseffen dat wij samen een oplossing moeten zoeken voor problemen. Voor mij is gedeeld leiderschap een concept van de toekomst.
Siegert: Gezien de economische situatie vandaag, de toenemende regelgeving, personeelsproblemen … is het een grote meerwaarde om het met twee te doen.

Welk advies geef je mee aan een bedrijf dat morgen wil gaan voor een gelijkaardig concept aan de top?

Siegert: Duidelijke verantwoordelijkheden definiëren.

Philippe: Iedereen ruimte geven in zijn rol. En: met het oog op continuïteit van het bedrijf, voldoende ‘beveiliging’ inbouwen voor het geval zich een ‘onoplosbaar conflict’ zou voordoen. Wij hebben dit van bij de start voorzien in een aandeelhoudersovereenkomst.

Maakt de keuze voor twee leiders de besluitvorming in een bedrijf niet trager?

Philippe: Ik denk sneller. Wij brengen elk onze ‘dossiers’ mee naar het managementteam en verwachten een snelle beslissing. We houden als het ware elkaar wat aansprakelijk.

Is er een soort ‘formeel proces’, zoals in een managementteam, om elkaar te spreken?

Siegert: Niet meer. Misschien moeten wij dat opnieuw doen.

Philippe: We merken inderdaad dat er wat meer kans is op frictie wanneer we dat niet doen.

Hebben jullie nog een boodschap voor Geert en Hilde?

Siegert: Ik wacht nog steeds op het gratis vat bier van Hilde (lacht). Nee, serieus, een open en directe communicatie lijkt me heel belangrijk.

Philippe: “Verdeel de rollen duidelijk en geef ruimte. Vooral voor Geert zal dat een challenge zijn, denk ik, want hij vervult nu veel rollen tegelijk en zal ruimte moeten laten aan Hilde om haar rol te kunnen spelen. Zodat ook de buitenwereld Hilde niet ziet als ‘een stapje naar Geert.’

In koor: Wij wensen beiden heel veel succes, het is echt een goede beslissing!

Artikel uit publicatie