Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Tialoc Belgium levert milieuvriendelijke oplossingen

Tialoc Belgium levert milieuvriendelijke oplossingen

  • 03/04/2023

Tialoc Belgium uit Lier ontwerpt milieutechnologieoplossingen voor een breed scala aan industriële sectoren. Dankzij hun gepatenteerde technologieën voor verbrandingsovens, thermische oxidatiemiddelen, branders en DeNOx- systemen zorgt het bedrijf ervoor dat industriële spelers voldoen aan emissie- en andere milieunormen. “Maar we doen meer dan dat”, zegt Hans Hooyberghs, General Manager van Tialoc Belgium. “We zoeken niet alleen een oplossing voor de milieu-uitdagingen, we zorgen er ook voor dat onze oplossing een inkomstenstroom genereert.”

Tialoc Belgium maakt deel uit van de Singaporese Tialoc Group, die opgericht is in 2001. Vandaag telt de groep – die nog steeds geleid wordt door de Duitse oprichter – wereldwijd 1.500 medewerkers en ze was in 2022 goed voor een omzet van 600 miljoen euro. De groep werkt voor een breed scala aan industriële sectoren, waaronder de chemische, olie­ en gasindustrie, de farmaceutische industrie, de halfgeleiderindustrie, opslagtankterminals, de zonne­ energiesector en de staalindustrie.

“Op groepsniveau zijn we een EPC­ contractor, wat betekent dat we instaan voor het gehele proces van ontwerp tot oplevering van de technische installatie”, legt Hans Hooyberghs uit. “We hebben een stevige reputatie in het leveren van kant­en­klare oplossingen op maat voor fabrieken en industriële faciliteiten. Zowel voor general contracting, composiet kunststoftoepassingen, als voor het ontwerpen en bouwen van milieutechnologieoplossingen en samengestelde procesapparatuur.

Als groep mikken we op projecten tussen vijftig en 200 miljoen euro.” Met het kantoor in Lier als uitvalbasis en kenniscentrum is in juli 2020 Tialoc Belgium opgericht. “Tialoc was al heel wat jaren aandeelhouder in de Lierse firma Europem”, vertelt Hans Hooyberghs. “In 2019 hebben ze de activiteiten van dit bedrijf overgenomen en sinds 2020 kreeg het de naam Tialoc Belgium. Met de Europese hub focussen we ons op het ontwerpen van installaties die industrieel afvalwater, gasvormige en vaste afvalstromen en bijproducten omzetten in energie. En dit uiteraard steeds met respect voor de emissie­ en andere milieunormen en met de bedoeling de CO2­ en stikstofuitstoot zo laag mogelijk te houden.”
Tialoc Belgium levert milieuvriendelijke oplossingen

Van nul naar zeven miljoen

Ondanks de uitzonderlijke economische omstandigheden nam Tialoc Belgium een goede start. “Starten in een periode dat een pandemie de samenleving en de economie volledig verlamt, is uiteraard een uitdaging”, weet Hans Hooyberghs. “Maar ondanks die hindernissen konden we toch al heel wat bedrijven overtuigen om met ons in zee te gaan en steeg onze omzet de eerste drie jaar van nul naar zeven miljoen euro. Vandaag werken we hier in Lier met vijftien mensen en tegen het einde van het jaar willen we graag met twintig zijn. En met deze groep willen we een omzet van vijftien à twintig miljoen euro genereren binnen de vijf jaar na oprichting.”

Groeien zonder negatieve impact

Tialoc Belgium is dus gespecialiseerd in het ontwikkelen en ontwerpen van installaties die afvalstromen omzetten in energie. “We richten ons op behandelingsoplossingen voor vaste, vloeibare en gasvormige afvalstromen, maar ook op speciale toepassingen voor gevaarlijke omgevingen”, verduidelijkt Hans Hooyberghs. 

“Bedoeling is dat onze klanten kunnen groeien, zonder dat hun activiteiten een negatieve impact op de omgeving hebben. We bieden hun betrouwbare oplossingen die ervoor zorgen dat afval en bijproducten van hun productieprocessen veilig worden behandeld. Doordat we bij de verwerking energie opwekken, zorgen deze processen sowieso voor een extra inkomstenstroom. Daarnaast verzamelen de bedrijven door het verlagen van hun CO2­uitstoot ook nog carbon credits, die op hun beurt weer goed zijn voor extra inkomsten.”
 

“We zijn vandaag al actief in België, Hongarije, Polen, Duitsland en Nederland. En we hebben absoluut de ambitie om die lijst de komende jaren nog stevig uit te breiden.”

Hans Hooyberghs

Future proof

Het motto van Tialoc is ‘care today for tomorrow’, het bedrijf doet daarom ook meer dan enkel installaties ontwerpen die voldoen aan het wettelijke minimum.

“Uiteraard zorgen we ervoor dat onze installaties functioneren binnen alle industriële emissienormen”, zegt Hans Hooyberghs. “Maar dat vinden wij eigenlijk een minimumvereiste. Wanneer wij een project uitwerken, zorgen we er ook voor dat dit future proof is. Want zowel bedrijven, markten als wetgevingen veranderen. Bij een ontwerp denken we daarom altijd verder dan het nu. Wat als er later een extra productielijn op dezelfde installatie moet worden aangesloten? Wat als er extra of andere grondstoffen gebruikt worden, waardoor de afvalstroom fundamenteel anders is? Ook dan moet zo’n installatie efficiënt blijven werken. We doen daarom altijd een uitgebreide process­ & CFD­simulatie en ontwikkelen enkel projecten op maat, zodat we op alle mogelijke toekomstige uitdagingen flexibel kunnen anticiperen.”

Kleinere projecten

Dankzij het Belgische kantoor staat Tialoc vandaag dichter bij multinationale klanten met het hoofdkantoor in Europa. Maar met de Europese hub kan het bedrijf ook tegemoetkomen aan de stijgende behoefte aan middelgrote waste-to- value­oplossingen en nieuwe markten zoals waterstoffabrieken in Europa en het Midden­Oosten. “Met Tialoc Belgium ondersteunen we projecten op groepsniveau, maar nemen we vooral ook – kleinere – eigen EPC­projecten aan”, verduidelijkt Hans Hooyberghs. “En bij voorkeur zijn dat projecten op maat. Het creatieve werk en de ontwikkeling, met de implementatie van onze eigen gepatenteerde technologieën, doen we in eigen huis. Voor de productie en plaatsing werkt Tialoc Belgium samen met regionale partners. We hebben intussen al heel wat mooie projecten in eigen land mogen ontwikkelen en zijn vandaag ook al actief in Hongarije, Polen, Duitsland en Nederland. En we hebben absoluut de ambitie om die lijst de komende jaren nog stevig uit te breiden.”

Artikel uit publicatie