Skip to main content

Thuiswerkalarm bij slecht weer?

  • 14/12/2017

Maandag was het guur winterweer met als gevolg ellenlange files. Maar hoe kunnen we die files vermijden? Volgens het KMI is het thuiswerkalarm een ideale oplossing. Werkgevers kunnen dan op basis van de gegevens van het KMI hun personeel waarschuwen dat het beter is om thuis te werken. Voka is voorstander van het idee.

Het winterweer zorgde maandag voor enorme chaos en 1.300 kilometer file. Daardoor pleit het KMI voor een 'thuiswerkalarm' bij noodweer. Volgens KMI -weerman David Dehenauw kunnen zo de werkgevers en de overheid rechtstreeks gewaarschuwd worden als er extreem weer op komst is en het gevaarlijk wordt op de weg. "Wanneer mensen aangemoedigd worden door de werkgever en overheid, kan dat een effect hebben om de filedruk te vermijden. Voor de veiligheid van de mensen en ook voor de economie zou het niet slecht zijn om dat te doen." 

De verkeersellende door de sneeuw heeft het de Vlaamse economie inderdaad geschaad. Zo berekende Voka dat de verkeersellende van maandag de Vlaamse economie zo'n 20 miljoen euro heeft gekost. Een 'thuiswerkalarm' is dan inderdaad een goede piste. "Het zijn niet alleen de medewerkers die in de file staan, ook heel wat vrachtwagens staan in de file, goederen komen te laat toe. Dus een dag als maandag kunnen we missen. Met een goed waarschuwingssysteem zouden we heel wat dingen kunnen oplossen, zo ook op Brussels Airport", reageerde Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, woensdag in het VRT nieuws. 

Files door de sneeuw, Hans Maertens reageert

Herbekijk hier de reactie van Hans Maertens.

Contactpersoon

IMU - vzw - De Tijd
IMU - vzw - Altez
IMU - vzw Remant