Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

TEST JUBILEE

 • 12/06/2023

Museum voor Schone Kunsten Gent wil tijdens jubileumjaar de banden met de Gentenaars en de ondernemerswereld aanhalen. Niet één maar twee verjaardagen zal het Museum voor Schone Kunsten Gent de komende maanden vieren. Het MSK heeft alvast een uitgebreid en gevarieerd feestprogramma klaar met tentoonstellingen, een participatieproject, workshops enzovoort.

foto

logo

 

Opgericht in 1798 is het Museum voor Schone Kunsten Gent met bijna 225 lentes het oudste publieke museum van ons land. Het MSK is niet alleen om de verjaardagstaart aan te snijden, want ook de Vrienden van het Museum voor Schone Kunsten hebben iets te vieren. Sinds de opstart 125 jaar geleden schonk de vereniging – die meer dan 800 leden telt – al heel wat topwerken aan het museum. 

Van Baertsoen langs de vaste collectie tot Rombouts

Zo’n dubbel jubileum kun je natuurlijk niet zomaar laten passeren en daarom werkte het team de voorbije weken en maanden aan een goedgevuld feestprogramma. Dat gaat begin september van start met een vierdaags cultureel feest waarbij iedereen welkom is op de museumsite om te dansen, te eten, te drinken en natuurlijk ook cultuur op te snuiven in de verschillende zalen.


De protagonist van de eerste grote tentoonstelling dit najaar is de Gentse neo-impressionist Albert Baertsoen. “De schilder, tekenaar en graficus is een telg uit een industriële familie die heel veel heeft betekend voor de Gentse kunstscene”, benadrukt directeur Manfred Sellink. “In zijn tijd was hij zelfs beroemder dan bijvoorbeeld James Ensor.”


Begin 2023 volgt wat het hoogtepunt van het feestjaar moet worden en dat is de allereerste monografische tentoonstelling gewijd aan Theodoor Rombouts. “In onze collectie hebben we drie van zijn belangrijkste werken, maar we gaan schilderijen van over de hele wereld naar Gent halen”, belooft Manfred Sellink. “In het begin van de 17e eeuw was de jonge Rombouts één van de meest succesvolle aanhangers van het caravaggisme in de Zuidelijke Nederlanden. Later werkte hij ook samen met barokmeester Pieter-Paul Rubens.

Naast de organisatie van tentoonstellingen wil het MSK ook de banden aanhalen met de thuisstad. Zo is ‘Collectie naar buiten’ een participatietraject waarmee het museum haar relatie met de Gentenaar wil onderstrepen via allerlei activiteiten buiten de museummuren. Tot slot wordt de vaste collectiepresentatie een jaar lang aangevuld met thematische haltes die duiken in de rijke museumgeschiedenis, en in de relatie van het MSK met haar stad, schenkers, vrienden en publiek.

Wij garanderen extra visibiliteit voor onze partners en bovendien stellen we onze ruimten graag ter beschikking voor evenementen, workshops of andere activiteiten.”

Directeur Manfred Sellink

Op maat gemaakte partnerships


Doorheen de jaren hebben kunstminnende ondernemers en zelfstandigen een belangrijke rol gespeeld in de werking van het museum. Zonder hen zou de collectie minder waardevol zijn. De dubbele verjaardag is voor Manfred Sellink het uitgelezen moment om extra aandacht te geven aan het lokale, economische weefsel. “We zitten graag samen met bedrijven en organisaties om op maat gemaakte partnerships uit te werken. We kunnen elkaar versterken. Steun voor de dagdagelijkse werking en voor de vele projecten is altijd welkom. Wij garanderen extra visibiliteit en bovendien stellen we onze ruimten graag ter beschikking voor evenementen, workshops of andere activiteiten.”

Voka viert jarige bedrijven

Samen met Voka kan je jouw bedrijf in de kijker zetten met een reportage in Ondernemersmagazine en visibiliteit op ons Jaarfeest. 

Dit zijn de jubilarissen van 2022: 

 • 10 jaar: EDA BE Electrics, Somati Systems, Spendless
 • 15 jaar: Simply Grow, Villa Madonna
 • 20 jaar: Climapac, Syntra Midden-Vlaanderen
 • 25 jaar: J. Vande Moortel & Co Bedrijfsrevisoren
 • 30 jaar: Cegeka, psmlighting
 • 35 jaar: Cobofisk, Ilo Keukens & Interieur
 • 40 jaar:  Atkore -  Vergokan
 • 45 jaar: Igepa, Search & Selection
 • 60 jaar: SOLVA
 • 75 jaar: Publiganda
 • 190 jaar: Botha
 • 225 jaar: MSK - Museum voor Schone Kunsten Gent

Viert jouw bedrijf in 2023 een jubileum? Laat het ons weten!

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Gent Jazz 2024
OV - Festival van Vlaanderen