Skip to main content
  • Nieuws
  • Terugtrekkingsakkoord brexit snel afsluiten

Terugtrekkingsakkoord brexit snel afsluiten

  • 26/09/2018

Zes maanden voordat het VK officieel uit de EU stapt, is er nog steeds geen brexit akkoord. Het gevaar op een harde brexit met invoerheffingen en douanecontroles is dan ook een stuk waarschijnlijker geworden. De EU en het VK moeten de komende weken alle zeilen bijzetten om de onderhandelingen zo snel mogelijk succesvol af te ronden. Gebeurt dit niet, dreigen de Vlaamse ondernemers de dupe te zijn.

  • In de onderhandelingen over de brexit is een akkoord rond de Ierse grens van belang.
  • Zolang dit niet gebeurt, is er geen terugtrekkingsakkoord en dus ook geen status quo transitieperiode vanaf 29 maart 2019.
  • Tijdens de volgende Europese top van 18 oktober is een doorbraak dus cruciaal.
Theresa May
Theresa May © Shutterstock

De zogenaamde Salzburg-top van vorige week was de eerste keer na de zomervakantie dat de regeringsleiders elkaar troffen om de brexit te bespreken. De Britse premier wilde dit moment vooral aangrijpen om het Brits voorstel over een toekomstige relatie – dat in juli werd gepubliceerd – te promoten. Hierover moeten de regeringsleiders een politieke verklaring publiceren samen met het terugtrekkingsakkoord.

Het is vandaag echter eerst en vooral belangrijk om een akkoord te bereiken rond de Ierse grens. Zolang dat niet gebeurt, is er geen terugtrekkingsakkoord en dus ook geen status quo voor de transitieperiode vanaf 29 maart volgend jaar. Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen heeft daarom samen met de andere Europese Kamers van Koophandel en koepelorganisatie Eurochambres een gezamenlijke positiepaper opgesteld. Daarin roepen de partners de Europese regeringsleiders in Salzburg op om zo snel mogelijk een terugtrekkingsakkoord af te sluiten. Alleen zo kan de transitieperiode veilig gesteld worden.

“Vlaamse ondernemers kunnen het zich niet veroorloven om te wachten met het treffen van de nodige maatregelen voor een harde brexit.”

Dit betekent in de eerste plaats dat de impasse rond de Ierse grenskwestie doorbroken moet worden. En voor de Ierse grens zullen creatieve oplossingen gezocht moeten worden: een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland dreigt immers nare herinneringen van het verleden weer naar het heden te brengen. Geen enkele vorm van controle is echter ook niet wenselijk aangezien op deze manier Britse goederen de eenheidsmarkt vrij zouden kunnen betreden zonder dat deze onderworpen zijn aan Europese regels.

Een akkoord hieromtrent mag ook niet te lang op zich laten wachten. Vlaamse ondernemers kunnen het zich niet veroorloven om te wachten tot 28 maart volgend jaar – een dag voor de formele Britse uitstap uit de EU – met het treffen van de nodige maatregelen om de gevolgen van een harde brexit op te vangen. Bovendien moet een akkoord ook nog geratificeerd worden door het Europees & Brits parlement, wat ook tijd zal vergen.

Het is dan ook cruciaal dat de Europese regeringsleiders tijdens de volgende Europese top van 18 oktober een doorbraak forceren rond de Ierse grens. Wij roepen op tot een pragmatische en constructieve houding van beide partijen aan tafel om een creatieve oplossing te vinden die zowel aanvaardbaar is voor de EU als voor het VK.

Gilles Suply - Adviseur Internationaal ondernemen - gilles.suply@voka.be - 0474 66 33 98

Contactpersoon

Gilles Suply

Adviseur Europese Zaken & Internationaal Ondernemen

IMU - vzw - De Tijd
IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez