Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Telewerk: waarom we van verplichten naar aanbevelen moeten gaan

Telewerk: waarom we van verplichten naar aanbevelen moeten gaan

  • 08/02/2022

Het overlegcomité kan vrijdag beslissen om het verplicht karakter van het telewerk direct op te heffen. Drie redenen tonen aan dat het daarvoor echt tijd is, stelt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Het verplichte telewerk moet zo snel mogelijk verdwijnen. Na bijna twee jaar bijna onafgebroken telewerk is de citroen volledig uitgeperst. Het overlegcomité kan vrijdag beslissen om het verplicht karakter van het thuiswerk per direct op te heffen.

Nu al meer dan twee maanden is telewerk verplicht. Eén terugkomdag per week is toegelaten en niet meer dan een vijfde van de medewerkers mogen tegelijk op de werkvloer aanwezig zijn.

Bedrijven kunnen een terugkomdag niet afdwingen en dienen telewerk te registreren in een RSZ-tool. Als er niets wijzigt, blijft deze regeling van kracht tot eind april.   

België heeft daarmee de strengste thuiswerkverplichting van Europa.

Maar de druk op de ziekenhuizen neemt inmiddels verder af. Het is dan ook tijd om soepeler om te springen met telewerk: de telewerkverplichting moet op korte termijn veranderen in een telewerkaanbeveling. Telewerk zal sowieso een blijver zijn in de arbeidsorganisatie, maar leg die verantwoordelijkheid bij de ondernemingen en stap af van een verplichting. 

Naast de dalende cijfers, zijn er drie grote argumenten die aantonen dat het tijd is om van de telewerkverplichting in ons land af te stappen. 

1. Andere landen versoepelden wel al 

In verschillende Europese landen is telewerk geen verplichting (meer): Nederland, Denemarken, Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Noorwegen en Zweden kennen geen veralgemeende telewerkverplichting. In Frankrijk is telewerk verplicht voor 3 dagen per week.  

Enkel in Duitsland geldt net als in België een strenge telewerkverplichting, maar bij onze oosterburen zorgt de omikron-variant met vertraging voor een stijging in de besmettingen. 

2. Telewerk verstoort samenwerken en inwerken 

Telewerk weegt op werkgevers en op medewerkers. Dat is nu ook wetenschappelijk aangetoond, bewijst een onderzoek gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift ‘Nature’.  

Veralgemeend thuiswerk was op de korte termijn goed voor de productiviteit, maar heeft op de langere termijn belangrijke nadelen.  

Onderzoekers tonen aan dat langdurig algemeen telewerk leidt tot minder innovaties, een verstoorde creativiteit, minder samenwerking binnen het team en over teams heen, en tot slot ook een verminderde productiviteit. 

Verplicht telewerk is ook een zware handicap in de ‘war for talent’, die momenteel volop woedt. Bedrijven hebben het lastiger dan ooit om geschikte kandidaten te vinden en kunnen nieuwe medewerkers veel moeilijker inwerken en integreren door het vele telewerk. 

3. Innovatiedossiers dalen 

Bedrijven dienen bovendien minder dossiers in bij de Vlaamse overheid om innovatieprojecten op te zetten. Vooral in het laatste kwartaal van 2021 is er een opvallende daling.  

Bedrijven geven ook aan dat het minder vanzelfsprekend is om consortia op te zetten met andere bedrijven om gezamenlijke dossiers in te dienen. 

Conclusie? 

Het is duidelijk: het verplichte telewerk moet nu afgebouwd worden. Digitale meetings zijn handig, maar kunnen een fysieke bijeenkomst nooit helemaal vervangen. Als de inzet hoog is, wil men elkaar in de ogen kunnen kijken vooraleer een deal te sluiten.  

Door het voortdurende telewerk zijn ook tal van informele netwerkmomenten weggevallen. Dat is nefast voor de ontwikkeling van nieuwe ideeën, waarmee we vooruit kunnen gaan. Deze rem op ons ondernemerschap moet nu dan ook zo snel mogelijk weg, nu de medische noodzaak aan het verdwijnen is