Skip to main content

Techtrip Israël: dag 5

  • 13/02/2020

Voka Ambassadeur Jeroen Lemaire, CEO van In The Pocket, trekt van 9 tot en met 16 februari met verschillende ondernemers op inspiratiemissie naar Israël. Zijn ervaringen verzamelt hij in een blog op onze website. 

Techtrip Israël: dag 5

 

De Heilige Drievuldigheid

Het is de laatste dag in het officiële programma van de Israël techtrip. In de tientallen interacties met Israëlische en Palestijnse ondernemers, ontwaarden we telkens de heilige drievuldigheid: government - education - business. Toeval of niet, maar onze groep wordt hier perfect mee getypeerd. We bestaan uit ondernemers en managers, professoren en natuurlijk onze Schepen van Economie.  

Dat merk je aan de conversaties. Het is een plezier om in hetzelfde gesprek het wetenschappelijke onderzoek van een startup te bespreken, het business model en de context die de overheid voor het bedrijf wist te creëren. Doorgaan zitten we als drie groepen in onze eigen bubble. We hebben andere doelen, we hebben elk onze eigen problemen. Wat we leren uit de interacties op deze techtrip, is dat we elkaar nodig hebben: ondernemers kunnen een ondernemende overheid aan jobs helpen, de publicerende prof kan aan de bron van innoverende startups liggen en de overheid kan de voorwaarden creëren voor wetenschappelijke doorbraken. Om maar een paar succes-combinaties te vermelden. Alleen al de connecties die we binnen onze groep leggen, maakten deze trip de moeite waard.  

Maar de take-aways van onze confrontatie met het lokale business ecosysteem zijn talrijk. Ik beschreef er enkele in de voorgaande blogposts. De notendop-versie luidt dat meer focus en ambitie de Belgische hightech een enorme boost zou kunnen geven.  

Niet dat we Israël moeten kopiëren. Er zijn fundamentele verschilpunten tussen dit land en het onze. Onder het facet “government" schuilt het Israëlische leger met een budget van 20 miljard EUR per jaar. Het onderdeel “business” bevat niet alleen de start-ups en scale-ups, maar ook een internationaal netwerk van VC’s waar we nooit aan zullen kunnen tippen. 

Onze troeven zijn te vinden in onze meertaligheid, onze havens, ons uitstekende onderwijs, onze centrale ligging, de EU en de NAVO in onze hoofdstad en tal van disproportioneel sterke sectoren. Laten we ze uitspelen met het ondernemerschap dat de Israëli's aan ons demonstreerden. 

Dan nog een laatste woordje over “the elephant in the room". We hebben de voorbije week geluisterd naar en gesproken met Joodse Israëli's, Arabische Israëli's, niet-religieuze Israëli's, christelijke Palestijnen en islamitische Palestijnen. Hier was consternatie over in de Gentse gemeenteraad, al ben ik vergeten met welke van deze mensen we niet mochten spreken van de critici. Als je het mij vraagt is het nooit een goed idee om a priori de dialoog te mijden met mensen omdat ze een bepaalde nationaliteit, (religieuze) overtuiging, of etnische achtergrond hebben. Maar, ik ben natuurlijk geen politicus.

De take-aways van onze confrontatie met het lokale business ecosysteem zijn talrijk

Advertentie Festival van Vlaanderen