Skip to main content

Techtrip Israël: dag 4

  • 13/02/2020

Voka Ambassadeur Jeroen Lemaire, CEO van In The Pocket, trekt van 9 tot en met 16 februari met verschillende ondernemers op inspiratiemissie naar Israël. Zijn ervaringen verzamelt hij in een blog op onze website.

Techtrip Israël: dag 4

 

Hasan

Eerder deze week vroeg ik aan een Israëlische VC of hij ook in Arabische startups zou investeren. “I wouldn’t mind, but they’re not doing anything that’s interesting,” was het antwoord. Vandaag hoorden we de andere kant van dat verhaal. Hasan, een jonge Arabische Israëli (niet alle Israëli zijn joods en niet alle Palestijnen zijn Arabier) vertelde ons zijn charmante en hoopgevende verhaal. Hij verliet hij de universiteit om één of andere app te maken samen met een vriend. Bootstrapped, in een kelder, zoals het hoort. 

Het avontuur mislukte, maar trok de aandacht van enkele jongeren die zich met Hasan konden identificeren. Enkele weken later kampeerden er 20 ondernemende Arabische jongeren in Hasans kelder. Ze deelden het gevoel dat ze buiten de Israëlische samenleving stonden. Daardoor vonden ze hun weg niet naar de incubatie-programma’s en de netwerk events. 20% van de Israëli is Arabisch, maar deze groep is verantwoordelijk voor amper 3% van de startups.  

Hasan en zijn vrienden richtten Hasoub op, een organisatie die jongeren uit de Arabische minderheid in Israël wil verenigen en stimuleren om te ondernemen. Een mooi initiatief, dat aandacht krijgt tot ver buiten de Israëlische grenzen. De Franse minister die verantwoordelijk is voor digitale zaken vertrouwde Hasan in een gesprek toe dat ze met hetzelfde probleem kampen in Frankrijk. De talenten van de Franse minderheden worden onderbenut in de kenniseconomie. Ik denk niet dat het in onze contreien anders is. 

Wij kennen een acuut tekort aan zogeheten “digitale profielen”. Agoria spreekt van 16.000 vacatures die niet ingevuld geraken. De nood aan dit soort profielen gaat alleen maar toenemen. Ondertussen neemt ook de allochtone bevolking toe. Die is ondervertegenwoordigd in het STEM-onderwijs en in de ICT-sector. Het aanbod van digitaal talent en de vraag ernaar groeien dus uit elkaar. Los van de vraag die van bestaande bedrijven komt, heb je natuurlijk product owners, solution architects en software-ontwikkelaars nodig om digitale startups te vormen.  

We hebben dus geen keuze, we moéten actie nemen om het digitale potentieel van de allochtone gemeenschappen in België te benutten. We hebben Hasans nodig, en Hasan heeft steun nodig van overheden, onderwijsinstellingen en van ons, ondernemers.

Stijn De Rammelaere (Profacts) interviewt Raphael Nejman (Terralab Ventures)

 

We moeten actie nemen om het digitale potentieel van de allochtone gemeenschappen in België te benutten

Advertentie Festival van Vlaanderen