Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • "Technologiesector in Singapore lijkt sterk op die van Vlaanderen"

"Technologiesector in Singapore lijkt sterk op die van Vlaanderen"

  • 24/01/2023

Singapore en Mumbai zijn de twee bestemmingen die Voka Oost-Vlaanderen bezoekt tijdens de jaarlijkse techtrip. Van 4 t.e.m. 12 februari zullen meer dan 50 Oost-Vlaamse ondernemers de twee vooruitstrevende technologiesteden verkennen en een bezoek brengen aan verschillende bedrijven. Flanders Investment & Trade (FIT) laat zijn licht schijnen over wat Singapore zoal te bieden heeft.

Singapore

"Singapore staat al jaren bekend als een Aziatische tijger", aldus Kim Demeyer, technologieattaché voor FIT in Singapore. "Net als Vlaanderen heeft Singapore amper natuurlijke rijkdommen en moet het dus inzetten op hun talent en centrale positie binnen Azië voor economische groei en ontwikkeling, op een eiland met 5.5 miljoen inwoners en kleiner dan het arrondissement Gent. Toch heeft het zich sinds de onafhankelijkheid in 1965 ontwikkeld tot een groeipool voor verschillende sectoren. De overheid speelt daarin een belangrijke rol. Singapore scoort consequent hoog voor de kwaliteit van het onderwijs, en de overheid zet hard in op enkele strategische sectoren."
 
"De kerndomeinen zijn hoogtechnologische maakindustrie, handel en connectiviteit; gezondheid; smart cities en duurzaamheid en smart nation en digitale economie. Van daaruit worden subdomeinen geïdentificeerd met actieplannen die consequent worden omgezet in beleid voor onderwijs, onderzoek en ontwikkeling en de ondersteuning van bedrijven en burgers. De overheid investeert daarbij zwaar om een koploper te blijven in deze domeinen. Dit trekt zowel lokaal, regionaal als internationaal talent aan om zich in Singapore te vestigen en een rol te spelen in de academische sector of als ondernemer met een innovatieve start up. De overheid heeft ook verschillende testzones geïdentificeerd waar nieuwe technologieën kunnen worden uitgetest."

Kiasu

"De Singaporezen worden echt gevormd om te excelleren, waarbij reeds vanop jonge leeftijd zware druk wordt gelegd op academische resultaten. Kiasu, de angst om te verliezen, maakt dat ouders helikopterouders op steroïden worden. Dit zet zich ook door in de latere carrière. De businessmentaliteit is een bijzondere en interessante mix van Europese openheid en directheid en Aziatische terughoudendheid en beleefdheid. De meerwaarde, economisch of aan de maatschappij, staat daarin centraal. Het onderhouden van relaties en reputatie zijn cruciaal om een netwerk te kunnen opbouwen en opportuniteiten te vinden en te concretiseren. De centrale ligging van Singapore in Azië en de relatief herkenbare manier van zakendoen maken ook dat veel bedrijven hun regionaal hoofdkwartier voor Azië vestigen. Daarbij zijn ook een 20-tal Vlaamse scale-ups en grote bedrijven."
 
"Vanuit Flanders Investment & Trade zetten we al lang in op de technologiesector in Singapore, die grote gelijkenissen vertoont met Vlaanderen. Naast een Vlaams Economisch Vertegenwoordig, is sinds de start van de technologie-attachés in 2014 ook een technologie-attaché aanwezig. Sinds de versterking van het netwerk in 2021, telt het Science & Technology Office in Singapore naast een TA, ook een technologie deputy en een market analyst die zich specifiek focussen op klimaat en digitale technologie."

"Door ons uitgebreid netwerk en bij de overheid, kennisinstellingen en bedrijven gaan we op zoek naar marktopportuniteiten die we, samen met onze strategische partners in Vlaanderen, verspreiden naar de bedrijven in Vlaanderen. De Singaporese overheid organiseert bijvoorbeeld op regelmatige basis innovation challenges, waar aan de hand van probleemstellingen, samen met bedrijven op zoek wordt gegaan naar innovatieve oplossingen. Vaak zijn deze in Vlaanderen te vinden. Gezien het tijdverschil met Vlaanderen bestaan onze voormiddagen dan ook vaak uit contacten met lokale stakeholders, en de namiddagen en avonden zijn vaak gevuld met meetings met Vlaamse bedrijven en partners."

Een bijdrage door Kim Demeyer, technologieattaché in Singapore voor Flanders Investment & Trade (FIT).

Kim Demeyer

Meer lezen over de Techtrip?

Volg ons op LinkedIn en Instagram voor de laatste updates! Neem ook zeker een kijkje op onze Techtrip webpagina.

Contactpersoon

Elisabeth Minnaert

Directeur regio Vlaamse Ardennen & Leiestreek - Familiebedrijven - Partnerships