Skip to main content
  • Nieuws
  • “Technologie en digitalisering zijn cruciaal voor de evolutie van de zorg”

“Technologie en digitalisering zijn cruciaal voor de evolutie van de zorg”

  • 18/09/2018

De zorg- en welzijnssector staat voor de nodige uitdagingen maar toch beweegt er nog te weinig. Health Community, het netwerk voor de witte economie van Voka wil daarom de transformatie op gang trekken, beginnend met hun jaarlijks congres op 2 oktober. In deze reeks interviews laten zij – als vooruitblik op het congres – experten uit het veld aan het woord. Vandaag luisteren we naar Annemarie Kokosy.

Annemary KokosyAnnemarie Kokosy is een vrouw met oog voor de toekomst. Ze heeft een PhD in automatic control en is hoofd van het Robotic Team aan het ISEN, l’Ecole d’Ingénieurs des Hautes Technologies et du Numérique in Lille. Samen met haar team geeft zij mee vorm aan de technologie van morgen.

Technologie voor een betere levenskwaliteit
“Binnen mijn functie onderzoek ik de mogelijkheden van geïntegreerde robotsystemen en controlealgoritmes voor autonome robots”, legt Kokosy haar onderzoeksdomeinen uit. “Ik ontwikkel al meer dan tien jaar, samen met mijn team en partners uit ziekenhuizen en organisaties voor mindervaliden, ondersteunende technologieën voor mindervaliden.” 

“Daarnaast ben ik project manager van het Europese project EDUCAT. Met EDUCAT willen we aangepaste, open en modulaire hulptechnologieën ontwikkelen. Met als doel de onafhankelijkheid en levenskwaliteit te verbeteren van patiënten met motorische of neurologische letsels.”

Een geïntegreerde zorg met dank aan technologie en digitalisering
Volgens Kokosy is geïntegreerde zorg de vlotste weg naar de zorg van morgen, met inbegrip van preventieve zorg. “Mijn onderzoeksteam en ik zijn zowel docenten in ingenieursscholen als researchers. Onze rol is dan ook om, samen met onze studenten, digitale user-oriented technologieën en diensten te ontwikkelen. En het mogelijk te maken om klinische informatie te delen over settings heen. Zo kunnen we de zorg beter coördineren en patiënten optimaal ondersteunen.” 

“Maar daarnaast leren we ingenieurs en onze studenten na te denken over nieuwe manieren om efficiënt te werken. En geschikte methodologieën uit te stippelen om nieuwe technologieën samen te ontwikkelen met de relevante stakeholders. Met de nadruk op samen.”

“Het lijkt me meer dan logisch dat technologie en digitalisering van groot belang zijn voor de evolutie van de zorg. Ze zullen ervoor zorgen dat healthcare professionals gemakkelijk informatie over het zorgproces kunnen delen met patiënten en hun naasten. Ook belangrijk: goede en efficiënte netwerken met de relevante actoren, waaronder ook de overheid. Nieuwe manieren om user-oriented te werken en patiënten als gelijke partners te betrekken in de planning, ontwikkeling en monitoring van hun zorg. Om dat allemaal te bewerkstelligen, lijkt levenslange training voor healthcare professionals nodig.”

Het iTCH!-platform
Een van de acties van EDUCAT is iTCH! (www.letsitch.eu). “Het is een internationaal digitaal platform dat open innovatie voor zorgtechnologieën wilt stimuleren door co-creatie en co-design. Het platform wordt gebruikt door individuen, onderzoekers, bedrijven, healthcare professionals, mutualiteiten, ziekenhuizen, woonzorgcentra en zorgassociaties. Ze delen er hun ideeën, noden en projecten. Ze kunnen er technologieën samen ontwikkelen, aanpassen en personaliseren. Het is een plek waar internationale stakeholders met verschillende vaardigheden samenkomen en bijdragen aan de collectieve ontwikkeling van technologieën in de zorgsector.”

“De hoofdfunctie van het platform is om de link te vergemakkelijken. De link tussen aan de ene kant iemand met een idee of een behoefte. En aan de andere kant het juiste netwerk dat kan bijdragen aan de ontwikkeling en het vermarkten van de juiste technologie. Iedereen met een idee of project, iedereen die op zoek is naar een netwerk, kan dus perfect deelnemen aan het iTCH!-platform. De enige voorwaarde is dat je bezig bent met technologieën voor een betere zorg. Of je nu een product designer, marketingspecialist, beleidsbepaler of ondernemer bent, dat maakt niet uit.”

“Want dat is net het mooie van het platform”, legt Kokosy uit. “Deelnemers komen in contact met mensen met diverse achtergronden en ervaringen. Bedrijven ontdekken er nieuwe ideeën om te innoveren. Onderzoekers komen er in contact met partners voor toekomstige projecten. Studenten vinden er uitdagende en nuttige ideeën voor hun volgende studentenproject én de mogelijkheid om nieuwe technologieën mee te ontwikkelen en uit te testen. Ze nemen allemaal deel aan uitdagende innovaties en werken zo mee aan de technologie van morgen. Dàt is de juiste weg naar de toekomst van de zorg.”

Hoe zie jij de toekomst van de zorg- en welzijnssector? Denk met ons mee en schrijf je nu in voor het congres van Voka Health Community, dat plaatsvindt op 2 oktober 2018 in Brussel. Want samen kijken we anders naar zorg en welzijn en samen hebben we een breder en beter perspectief. Help mee transformeren!

 

Het EDUCAT-project wordt gesteund door

EDUCAT-logo

 

 

 

 

Provincie Oost-Vlaanderen

 

Imu Salesforce
IMU Multiburo
ING
SD  Worx