Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Tech Summit geeft bedrijven inzicht in hun cyberstrategie

Tech Summit geeft bedrijven inzicht in hun cyberstrategie

  • 21/10/2020

Gisteren stonden de studio's van Blue Moon decor voor onze Tech Summit: cybersecurity. Onze sprekers benadrukten het belang van een goede cyberstrategie om de business continuïteit te garanderen. Uit onderzoek van SANS blijkt dat al 70% van de bedrijven dit jaar op een of andere manier in aanraking kwam met een cyberaanval.

De deelnemers aan het congres kregen enkele belangrijke lessen mee. Zo wees professor dr. Marc Cools hen op het feit dat ook hackers professionaliseren. Het zijn niet meer de hackers in korte broek in een donkere kelder. Ook ethisch hacker, Pieter Hiele, wil dat beeld de wereld uit helpen. Hij verduidelijkte dat ook hackers daglicht zien.

Hilde Smets van DV Hydraulics vertelde hoe haar bedrijf slachtoffer werd van een cyberaanval. Door een mail open te klikken, verloren zij de toegang tot hun systemen. Hilde durft tot vandaag niet inschatten hoeveel tijd en geld ze hierdoor verloren zijn. 'Zo een cyberaanval is niet enkel irritant, het kost ook enorm veel geld. Niet enkel de ransomware, maar ook omdat je productie of werking stil valt. Het kost ongelooflijk veel tijd en geld om dit terug te draaien', geeft Hilde Smets aan. Zij geeft de raad om goed voorbereid te zijn. Het kan iedereen overkomen. Dat benadrukte ook Pauline Geentjens van Cresco: 'Wees voorbereid, ook juridisch. Doe ook zeker de juiste meldingen maar zorg dat je het bewijs niet vernietigt bij het heropstarten.'

Bram Fabeck, CEO van Davinsi Labs, zei te beginnen met een doel en een huidige stand van zaken. Dat zijn 2 van de 4 pijlers, een goede monitorring en actieplan zijn de overige 2. Zo’n strategie moet gedragen worden door heel de organisatie benadrukte Alexandre Pluvinage van ING. Als manager moet je proberen om je personeel mee te nemen in je strategie want zoals Pieter Hiele, ethisch hacker, aangaf is phishing van werknemers één van de meest voorkomende manieren van hacken.

Een cybersecuritystrategie zit verweven in de volledige werking van het bedrijf. Dus elke medewerker speelt hierin een rol. Cybersecurity is eigenlijk een belangrijk onderdeel van je data governance. Het is ook belangrijk dat een seniorprofiel dit draagt binnen de organisatie

Na afloop van het congres konden de deelnemers nog netwerken en vragen stellen aan onze sprekers.

Herbekijk hier de foto's

Herbekijk hier de foto's

Digilab: cybersecurity voor kmo's

Het is ook voor u van belang

Klik hier voor meer info
AW_Digitalisering
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Welt_6stappenplan