Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Tapazz brengt deeleconomie naar vastgoedwereld

Tapazz brengt deeleconomie naar vastgoedwereld

  • 15/11/2018

De deeleconomie verovert de wereld, maar hoe kan de vastgoedsector een graantje van dat succes meepikken? De Limburgse start-up Tapazz biedt een antwoord met haar softwareplatform dat het delen van een wagen, fiets of ruimte mogelijk maakt via smartphone. “We zorgen dat de ruimte en het kapitaal van een vastgoedproject efficiënter benut worden,” zegt oprichter Maarten Kooiman. 

Tapazz
"Voor de vastgoedontwikkelaar zijn  deelruimtes een extra troef."

Tapazz focust met haar deeloplossing tegenwoordig op de vastgoedsector. “Eigenlijk begon het in 2013 met een autodeelplatform. We wilden de Airbnb van het autodelen worden. In 2015 wonnen we zelfs een internationale award,” vertelt Maarten. “Corda Campus, de thuisbasis van Tapazz, heeft al enkele deelwagens via ons platform ter beschikking staan voor de Corda-bewoners. En ook de stad Sint-Truiden biedt via onze software en hardware elektrische deelwagens aan bij haar inwoners.” 

Gebruikers downloaden een app op hun smartphone, registreren hun identiteits- en betaalgegevens en krijgen een overzicht van het deelaanbod.

Het principe van de ‘deelsoftware’ die Tapazz aanbiedt, is eenvoudig. Gebruikers downloaden een app op hun smart-phone, registreren hun identiteits- en betaalgegevens en krijgen een overzicht van het deelaanbod. “Onze klanten, de aanbieders, kunnen gebruikers toelaten of weigeren voor hun deeloplossingen,” verduidelijkt Maarten. “Voor vastgoedontwikkelaars is dat een noodzaak, omdat ze deelruimtes of wagens enkel beschikbaar stellen voor de bewoners.” 

29 contracten 

De focus van Tapazz ligt bewust op vastgoedprojecten. “Het voordeel is dat we van nul af aan kunnen meedenken over de deeloplossingen in een vastgoedproject. Een ontwikkelaar kan op die manier een paar parkeerplaatsen minder bouwen, maar via ons platform wel deelwagens aanbieden. We zien dat gemeenten en steden ook steeds vaker geneigd zijn om voor deelwagens hun parkeerquota terug te schroeven,” verklaart Maarten de koers van Tapazz.

"We zien dat gemeenten en steden ook steeds vaker geneigd zijn om voor deelwagens hun parkeerquota terug te schroeven."

Die koers legt hem geen windeieren, want er zijn al 29 getekende contracten binnengehaald, waarvan drie in Luxemburg. “Die contracten beperken zich niet tot wagens, maar gaan ook over deelfietsen en deelruimtes. Mensen gaan steeds kleiner wonen en dan heb je in sommige gevallen nood aan een aangepaste ruimte. Als je af en toe een gezellig dakterras of een kantoorruimte kan reserveren, is dat een kostenbesparing voor de bewoner. Maar voor de vastgoedontwikkelaar zijn dergelijke deelruimtes een extra troef en een service die hij aanbiedt.” 

Unieke speler 

Tapazz is volgens Maarten een unieke speler op de markt. “Er zijn niet echt voorbeelden van bedrijven die dezelfde toepassing aanbieden. Ook niet in het buitenland. Natuurlijk heb je wel andere autodeelplatformen, maar de technologie halen ze bij een ander. Wij hebben die als enige zelf ontwikkeld. Vandaag werken er 7 personen bij Tapazz en we hebben  alles via eigen kapitaal kunnen financieren. Met oog op groei kijken we weliswaar stilaan naar een investeringsronde,” besluit de oprichter met een concreet toekomstplan.

Meer info: www.tapazz.eu

Kunnen wij jou helpen?

Dit artikel verscheen eerder in het november-nummer van Bedrijvig Limburg. Lees hierhet magazine.

Ben je ook een beloftevolle starter of nog op zoek naar je eerste idee? Onze collega's helpen je graag verder

Wil je ook jouw eerste contract in het buitenland verzilveren? Ontdek ons internationale netwerk.