SlimFit-Bit zet de traditionele markt van mondbescherming op zijn kop. Dankzij innovatieve 3D-technieken stellen Joris Camerlynck en zijn vader naar eigen zeggen een nieuwe norm. Hun mondbeschermer beschermt niet alleen beter, hij is ook veel dunner wat de sportprestaties ten goede komt. Een product dat een eigen naam en marketing verdient, vonden vader en zoon.

Tekst Laurens Fagard
Uit de dagelijkse praktijk van het tandtechnisch labo Camerlynck weten de heren hoe kostbaar onze tanden zijn. Een ‘bitje ’dragen (zoals dat in de volksmond benoemd wordt) is een goed idee. Wie de Olympische Spelen volgde, weet dat het in hockey- en bokswereld ingeburgerd is.
Zijn eigen slechte ervaringen met de huidige mondbeschermers zette Joris Camerlynck aan om samen met zijn vader vanaf nul het concept te herbekijken. “Een mondbeschermer moet vast zitten”, verduidelijkt Joris. “Standaardproducten zijn misschien goedkoop, ze blijven niet zitten waardoor ze of foutief of gewoon niet gedragen worden. Een motorhelm is ook waardeloos als je hem niet vastgespt.”
Daarnaast zijn alle producten, ook de op maat gemaakte, zeer dik. Men vertrekt steeds van een zacht materiaal dat de klap moet opvangen. “Zoals de band rond de botsauto”, lacht Joris. “4mm is de norm. Dergelijke dikte zorgt ervoor dat ademen moeilijk wordt, spreken bijna onmogelijk en de speekselaanmaak ‘aanzienlijk’. Redenen genoeg om de beschermer niet te dragen.”
Getest en goedgekeurd
Als innovatief dentaal labo gebruikt Camerlynck Cad-design, een frees- en 3D-printtechniek voor het realiseren van de nieuwste dentale producten. De twee maakten het zichzelf niet gemakkelijk: terwijl het gros van de producten geregistreerd staat als persoonlijk beschermmiddel, koos het duo vanuit hun dentale achtergrond een product te maken dat voldoet aan de medische normen. De zoektocht naar een geschikt materiaal dat ook in de mond kon gebruikt worden, was begonnen.
“Een toevallige ontmoeting bracht ons bij een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in 3D-printing. Een product dat aan de medische normen moest voldoen, konden ook zij niet bieden. Maar toen kwam corona en was er nood aan wattenstaafjes om de PCR-test uit te voeren. Maar een wattenstaafje is nog geen mondbeschermer. Na een lange weg van productontwikkeling, testen en bijsturen lag er een bitje met een dikte van 1,3mm, ontworpen volgens een doordacht concept en in een biocompatibel materiaal op de tafel. In niets te vergelijken met wat er vandaag op de markt is.”
(lees verder onder de foto)
Dat blijkt ook uit de test opgezet door UGent. Omdat het van de meeste producten in de markt niet objectief te achterhalen is hoe sterk ze zijn, werd een vergelijkende test opgezet tussen SlimFit-Bit en een op maat gemaakte soepele beschermer. “Deze laatste absorbeert beter de eerste klap, maar eenmaal de kracht groter is dan het absorptievermogen is er geen bescherming meer. De SlimFit-Bit filtert de eerste klap minder, maar heeft een kreukelzone en een inwendige versterking die bij een grote klap de tanden effectief beschermt. Hij kan dan ook schade oplopen, zoals een motorhelm.”
Hapdagen
Elke mondbeschermer wordt op maat gemaakt. Dat vereist dat ‘de maat’ genomen wordt. Alles begint met een digitale 3D-mondscan. “Veel preciezer en ook veel leuker dan een klassieke afdruk met afdrukmateriaal”, zegt Joris. “Het eerste opzet was om ‘hapdagen’, zoals onze noorderburen dat noemen, te organiseren bij de sportclubs. Andermaal was corona de spelbreker. Maar ook moesten we inzien dat niet elke sportclub de faciliteiten heeft en dat we hiermee ook de individuele sporter moeilijk konden bereiken.”
Joris bouwde vervolgens een netwerk van innovatieve tandartspraktijken uit die in exclusiviteit de SlimFit-Bit kunnen aanbieden. Daarnaast engageren deze praktijken zich om minsten 1 scan per dag te organiseren.
Er wordt wel de mogelijkheid geboden aan clubs om een ‘hapdag’ te organiseren. Dat geeft hen de kans zich te profileren en meerwaarde te bieden aan de leden. Met de start van het nieuwe sportseizoen is Joris volop bezig een team mondhygiënisten uit te bouwen.
De missie van SlimFit-Bit is onnodig tandletsel voorkomen. Daarvoor moet de bescherming gedragen worden. Dat vereist een bit die vast zit en zo comfortabel is zodat de sporter voluit kan gaan. Dat vereist ook een toegankelijke prijssetting en dito concept.
Joris heeft zijn digitale marketing op orde. Sportclubs en -federaties werden aangeschreven. Hij realiseerde een sponsorovereenkomst voor het Gents boksgala. Verder bouwt Joris aan een pool nationale ambassadeurs. Enkele Red Panthers zijn tevreden gebruikers net als Florent Van Aubel van de Red Lions. “Ook een aantal leden van Rugby Gent en kickboksers dragen onze mondbeschermer al. Maar ook aan de basis wordt gewerkt. We organiseren infoavonden voor ouders en clubverantwoordelijken op aanvraag. Tanden zijn te kostbaar om ze niet te beschermen. Ouders kopen vaak met de beste bedoeling standaardproducten zonder zich te realiseren dat ze geen of weinig bescherming geven.”
Gouden tandem
Het jonge bedrijf zet eerst in op naambekendheid. Dat de Red Lions een gouden prestatie neerzetten, is daarbij een cadeau uit Tokyo. Omdat het product de speler zelf zoveel voordeel oplevert, rekent Joris op een exponentiële groei. We moeten ons klaar maken voor de Nederlandse markt, weet Joris. Nederland Hockeyland. Alhoewel, relativeert Joris met een knipoog. “Wij hebben de gouden ploeg. Op termijn kijken we nog naar andere potentiële markten zoals Frankrijk dat zo’n half miljoen rugbyspelers telt en als we stout willen dromen: de Verenigde Staten waar mixed martial arts (MMA) enorm populair is.”
De techniek die vader en zoon ontwikkelden, heeft ook potentieel voor andere toepassingen. Ook daar wordt over nagedacht. De tandem vader-zoon blijkt een succesvolle combinatie. Joris: “Wij willen geen ‘verkoper’ zijn, maar een partner voor de clubs. We hebben hetzelfde doel: voluit gaan in de sport, maar op een veilige manier. Aanwezigheid op tornooien en andere evenementen is een piste. Misschien bouwen we een busje om tot een scanmobiel.”
Aan ideeën ontbreekt het de heren niet. De financiering van het project is andere koek. Joris: “Het is een kwestie van de eerste significante verkoop te hebben. Behoorlijk frustrerend, want het is in de opstart dat er kapitaal nodig is. Eenmaal de verkoop begint, loopt het wel los.”
“Ik run mijn dentaal labo”, legt vader Koen uit. “Uiteraard is de SlimFit-Bit mijn baby, maar het is beter dat iemand zich volledig kan focussen op dit verhaal. Bovendien moet je jonge mensen de kans geven zich te bewijzen. Joris heeft talenten die ik minder bezit, en omgekeerd. Het is mooi om zien dat je zoon de kansen grijpt die je hem aanbiedt. En ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om als jonge ondernemer een klankbord te hebben. Ik had die luxe niet, tot ik Voka ontdekte”, besluit hij.