Skip to main content
  • Nieuws
  • Talentree zoekt multiculturele talenten voor Vlaamse bedrijven

Talentree zoekt multiculturele talenten voor Vlaamse bedrijven

  • 16/02/2018

"Bedrijven kunnen vandaag niet anders dan multicultureel gaan", zegt Hannelore Waterschoot, oprichtster van Talentree. "Voor arbeiders doen ze dat al vaak. Voor hogere profielen, midden- en hogere kaders, is dat blijkbaar nog niet zo evident. We willen daar een handje helpen."

Talenttree
Hannelore Waterschoot, Talentree

Vanwaar komt het idee 'Talentree'? 

"Het idee voor Talentree groeide vorig jaar uit een start-up-weekend. De grote uitdaging leek me: het grote tekort aan hooggekwalificeerde talenten waarmee bedrijven geconfronteerd worden. Konden wij ze helpen om goede mensen te vinden? Geëngageerde mensen, met een multiculturele achtergrond?"

Dat is talent dat vandaag niet altijd zijn weg vindt naar de arbeidsmarkt. Waar ligt daar volgens jouw de oorzaak?

"De taal is soms een probleem. En ook het netwerk: het is niet altijd zo vanzelfsprekend dat bedrijven en talenten elkaar vinden."

Over welke multiculturele talenten heb je het dan?

"Ik zie verschillende groepen. Er zijn expats en hun partners, vluchtelingen, buitenlandse studenten die hier na hun studies blijven, multiculturele Belgen... Heel verschillende groepen. Mijn doelgroep is: professionele en hogere kaderleden. Zeg maar: marketeers, ingenieurs, kenniswerkers. Ondertussen heb ik al mensen van meer dan negentig verschillende nationaliteiten in de Talentree-talentpool. En zo heb ik, sinds vorig jaar van start ging, al voor enkele honderden vacatures kunnen bemiddelen."

Talentree heeft dus zeker effect. Wie zijn dan zoal de klanten aan de zijde van de ondernemingen?

"We zien twee grote segmenten: ondernemingen die hun personeelsbestand willen spiegelen aan de diversiteit in de samenleving, en bedrijven met een internationaal DNA die soms wanhopig op zoek zijn naar dit type van profielen."

En wat denk je dat de toekomst brengt? Zie je hier een groeimarkt?

Talentree"Er is een duidelijke evolutie. De krapte op de arbeidsmarkt neemt alleen maar toe. Daar zijn slecht twee mogelijke antwoorden op: je kan mensen versneld opleiden, of je kan nieuwe talenten aanspreken. Daar moeten we dus de nodige expertise voor opbouwen. Onze missie is dat dit het nieuwe normaal wordt. Multiculturaliteit is nu al evident op het niveau van arbeiders, dat moet ook zo worden voor hogere kaders. Het goede nieuws is: bedrijven vinden dat heel positief. We krijgen heel veel goede reacties."

Meer info? Lees meer op www.talentree.be

IMU - vzw - Altez
IMU - vzw - OBD
IMU - vzw Remant