Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Talentcenter moet jongeren naar de juiste studierichting loodsen

Talentcenter moet jongeren naar de juiste studierichting loodsen

  • 13/09/2023

Een studiekeuze maken die je gegoten zit als een maatpak, is niet eenvoudig. Elk jaar veranderen bijna 20.000 leerlingen van richting gedurende het schooljaar. Om dat cijfer naar beneden te trekken, zette Voka samen met UGent het allereerste Talentcenter op in Technopolis (Mechelen). Daar ontdekken jongeren van 12 tot 14 jaar hun sterktes en talenten om nadien op een wetenschappelijk onderbouwde methode een gefundeerde studiekeuze te maken.

foto
Julie Beysens, Voka senior adviseur onderwijs

Het concept ontstond enkele jaren geleden in Oostenrijk. Daar experimenteerde de Kamer van Koophandel in Graz succesvol met een Talentcenter om leerlingen beter te begeleiden in hun studiekeuze. Meer dan 75% van de leerlingen in de regio bracht een bezoekje. Ze wonnen er het beste jongerenproject mee tijdens de wereldconferentie van alle Kamers van Koophandel. Zo ging in Vlaanderen ook de bal aan het rollen en startte Voka gesprekken op met UGent om een gelijkaardig initiatief op te zetten. 

“Leerlingen zijn zich op 12-jarige leeftijd niet altijd bewust van hun eigen sterktes en welke studierichtingen erop aansluiten”, vertelt Voka-onderwijsexpert Julie Beysens. “Dat bewijst ook het grote aantal scholieren dat van studierichting verandert tijdens het schooljaar. Daar willen we met het eerste Talentcenter op inspelen. Gedurende een volledige dag ontvangen we jongeren van 12 tot 14 jaar in Technopolis. We testen gedurende een halve dag op cognitieve skills met verbale, wiskundige en redeneertesten, en ook op motorische skills die bijvoorbeeld ruimtelijk inzicht of oog-handcoördinatie meten. Dit wordt gecombineerd met een bezoek aan Technopolis waar hun interesses verder geprikkeld kunnen worden. Nadien ontvangen de leerlingen een talentenrapport met een analyse over hoe ze de testen hebben afgelegd en welke studierichtingen vanaf het derde middelbaar op hun sterktes aansluiten.”

“Het feit dat we ook motorische testen doen, is heel vernieuwend. De testbatterij is volledig ontwikkeld door UGent en is wetenschappelijk onderbouwd. Er loopt momenteel ook een doctoraatsonderzoek dat zo’n 1.000 leerlingen volgt gedurende 4 jaar vanaf ze de testen hebben ingevuld. We willen namelijk weten of de studiekeuze die ze uiteindelijk maken in lijn ligt met het adviesrapport en de resultaten op school. In de loop van 2024 verwachten we de conclusie.”

Op klasuitstap

Ondertussen mocht het Talentcenter al bijna 40 klassen van verschillende scholen in de regio ontvangen en loopt de planning voor het najaar al goed vol. “Technopolis was de ideale locatie om mee van start te gaan. Daar worden de interesses bij jongeren sterk getriggerd. Als ze klaar zijn met de testen, kunnen ze voor de rest van de dag de wonderen van techniek en wetenschap gaan ontdekken. Met Talentcenter.Vlaanderen is ook een app ontwikkeld waar leerlingen hun resultaten op kunnen zien.”

In september 2023 volgt Limburg als tweede provincie met een Talentcenter dat zal huizen in de STEM-academie van Hogeschool PXL. Voka Oost-Vlaanderen heeft als ambitie om tegen september 2024 te volgen. “Het is ons maatschappelijk engagement dat we investeren in dit soort initiatieven. “We geloven erin dat een goede studiekeuze de basis is voor een leerling die zich goed voelt op school en voor een succesvolle schoolcarrière. Zo kan hij of zij zich ook verder oriënteren in de toekomst. Sommige richtingen zijn nog te vaak onbekend en dus ook onbemind, zeker in het aanbod van technisch en beroepsonderwijs. In elke studierichting kunnen immers leerlingen excelleren, want met de huidige krapte op de arbeidsmarkt telt echt elk talent”, luidt het.

Stel als bedrijf je deuren open voor pas afgestudeerden tijdens Jobdreamday

Een droomjob is vaak dichterbij dan je denkt. Dat is het uitgangspunt van de Jobdreamday, een uniek initiatief van Voka Oost-Vlaanderen dat bedrijven in contact brengt met laatstejaarsstudenten van scholen uit de regio. “Pas afgestudeerden zijn zich niet altijd bewust van lokale carrièremogelijkheden. Doordat bedrijven zichzelf kunnen voorstellen en een beter beeld geven van hun werking, hopen we dat bewustzijn te verhogen. Bovendien biedt dicht bij huis werken nu eenmaal veel voordelen. Je staat niet in de file en de balans tussen werk en privé is veel evenwichtiger.”

Op de Jobdreamday geven bedrijven een blik achter de schermen zodat studenten zich beter kunnen voorstellen hoe het eraan toegaat op de werkvloer. Bij BontexGeo, producent van gronddoeken, zijn ze voortdurend op zoek naar technici. Het bedrijf uit Zele nam deel aan de Jobdreamday en stelde zo de voorbije zomer twee pas afgestudeerden tewerk als jobstudent. De volgende stap kan dan een contract zijn. 
Eerder organiseerde Voka al Jobdreamdays in Dendermonde, Zele en Eeklo. Je kan als bedrijf nog aansluiten op volgende edities in Dendermonde (19 september 2023), Wetteren (7 mei 2024) en Deinze (24 mei 2024).
 

Vragen over de opstart van het Talentcenter in Oost-Vlaanderen?

Contacteer arne-oosthuyse@voka.be

Contactpersoon

Arne Oosthuyse

Manager Opleidingen - Manager Arbeidsmarkt & Onderwijs

OV - Festival van Vlaanderen