Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Synkroon gaat actief om met talent

  • 19/10/2020

Als partnerorganisatie (GOB) van de VDAB bieden ze ondersteuning aan werkzoekenden, werknemers en werkgevers met als kerndoel: de juiste jobmatch en jobbehoud. Via de SUEM-methodiek (Supported Employment) gaan de coaches op zoek naar de ideale match tussen de werkzoekende, het bedrijf en de bedrijfscultuur. “We willen maximum inzetten om de talenten van werknemers zo goed mogelijk in te zetten.” halen coaches Charlien Sysmans en Inge Vranken aan.

“We hebben 3 klantengroepen” vertelt Charlien. “Enerzijds ondersteunen we werkzoekenden waarbij we aan de slag gaan met gespecialiseerd werkplekleren. Dit zijn stages op de werkvloer waarbij we ter plekke aanwezig zijn om zowel werkzoekende als werkgever bij te staan. Aan de andere kant bieden we voor werknemers gespecialiseerde jobcoaching aan, wat in deze crisistijden meer dan belangrijk is. Als derde groep focussen we ons op de werkgever. Want zonder de werkgevers zijn we niet veel…”

Jobcoaching met focus: de coronamaatschappij

Eerder dit jaar ontstond in opdracht van de VDAB een nieuw traject: De ‘gespecialiseerde jobcoaching na corona’. “Als werkwijze en methodiek is het gelijkaardig aan ons reeds bestaand traject. Enkel focust dit traject zich op problemen die gepaard gaan met de huidige maatschappij met corona. Zo coachen wij onder andere werknemers die met stress zitten of angsten hebben bij het zich begeven op de werkvloer.” Volgens Inge zijn deze topics uiteenlopend: “Zowel werkgevers als werknemers zitten met vragen. Daarom gaan wij als eerste stap op locatie om te luisteren en te kijken wat de verwachtingen en noden zijn. Om vervolgens een plan op te stellen om te organiseren, faciliteren en ondersteunen. We willen deze beweging zoveel mogelijk vanuit de mensen laten komen. Want bij Synkroon gaan we uit van leren door te doen, daar geloven wij sterk in!”

“Bij Synkroon ondersteunen we zowel de werknemer als werkgever en daarbij ook hun specifieke noden of vragen: zo zitten werknemers soms met angsten rond hoe ze moeten leren omgaan met de werkbubbels of zitten medewerkers met de vrees om zich op de werkvloer te begeven. Net omdat deze vragen zo uiteenlopend zijn gaan we altijd op maat kijken. We volgen geen standaardprocedure maar kijken steeds naar de vraag van de werknemer of werkgever die zich aanmeldt.”

Het ‘gespecialiseerd jobcoachingtraject corona’ is razendsnel op poten gezet. “1.5 week na de beslissing viel om dit traject op poten te zetten konden mensen zich al inschrijven, om zo in te spelen op de noden van de maatschappij.” Het doel in dit traject is en blijft om jobbehoud te verwezenlijken. Cruciaal hierin is de medewerking van de werknemer. “Daarvoor moet er een open communicatie plaatsvinden die focust op een duurzame tewerkstelling waarbij we zo veel mogelijk arbeidsongeschiktheid proberen vermijden.”

Synkroon en Voka

“Als organisatie nam Synkroon in het verleden deel aan het Welt-traject bij Voka. Via deze manier kon het contacten leggen met andere organisaties, werkgevers en werknemers in een mooie omkadering” aldus Charlien.

Martine Verlinden, directeur van Synkroon, is bestuurder bij Voka Aarschot, een regiowerking van Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant. Vanuit deze regiowerking wordt er sterk ingezet op ondernemerschap vanuit de gemeentes Aarschot, Tielt-Winge, Holsbeek, Begijnendijk en Tremelo. De regiowerking vertrekt vanuit geëngageerde ondernemers uit de streek.


Voor vragen rond Voka of de regiowerking Aarschot kan je terecht bij Pascal Caroyer.

Synkroon voka


 

Contactpersoon

Pascal Caroyer

Adviseur Belangenbehartiging regio Hageland - Coördinatie Smart Hub Vlaams-Brabant, Community Voka Fietst

Proximus