Skip to main content
Map

Symboliek volstaat niet meer

  • 29/10/2021

Een symbool is een krachtig iets binnen onze cultuur. Vorm en betekenis hebben hierbij niets met elkaar te maken, maar toch snapt iedereen wat ermee bedoeld wordt. Denk maar aan de Venus en Mars-symbolen op toiletten, waardoor iedereen weet welke deur er wel of niet betreden kan worden. Het belang van symbolen binnen de semiotiek is dan ook onweerlegbaar. 

Johann Leten

 

“Het geven en nemen is inherent aan de politiek, maar staat volledig los van de realiteit.”

Maar semiotiek is niet hetzelfde als politiek. Symbolische zaken hebben niet dezelfde waarde aan een onderhandelingstafel. En al zeker niet binnen de socio-economische hervorming van een maatschappij. Het federaal begrotingsakkoord maakt dit pijnlijk duidelijk. De ingrepen op de arbeidsmarkt mogen dan wel een duwtje geven aan enkele heilige huisjes, maar werpen ze geenszins omver. En dat terwijl enkel radicale hervormingen écht soelaas kunnen brengen.

Uit een recente enquête bleek dat vier op de tien Belgen liever de macht bij één persoon leggen. Die visie delen is fout en zou het deficit van de democratie zijn, maar het zegt wel iets. Met de huidige gang van zaken lijkt het moeilijk nog écht iets te veranderen in ons land. Het geven en nemen is inherent aan de politiek, maar staat volledig los van de realiteit. Partijen die bijvoorbeeld activatie tegenhouden van mensen die per definitie niet willen werken, weten dat ze daarmee de bescherming van diegenen die hét echt nodig hebben in het gedrang brengen. Ook de mensen op die kabinetten kunnen rekenen en weten dat onze welvaartsstaat in het gedrang komt door dit niet te doen. Het is ronduit gevaarlijk om liever sympathiek dan eerlijk te zijn.

De regering schuift bovendien heel wat hete aardappels door naar het sociaal overleg. Maar dat overleg is in hetzelfde bedje ziek. Het wordt tijd dat we beseffen dat dit overleg geen overleg is. Het is een praatbarak waar zwarte en witte standpunten op tafel worden gelegd en er in het beste geval met een grijs akkoord naar buiten wordt gegaan. Je kan een kat en een hond in eenzelfde kamer zetten, de kans dat er een mooi nageslacht volgt, is bijzonder klein.

We moeten keuzes gaan maken. Keuzes los van ideologieën. Vanuit Voka – KvK Limburg hebben we alle vrijheid om de juiste keuzes te bepleiten. En dat zullen we ook blijven doen. We zijn bezorgd, maar niet fatalistisch. In ons Plan Samen Groeien doen we talloze voorstellen om te groeien als samenleving. Inzetten op duurzaamheid, digitalisering en gezondheid: dat is volgens ons de toekomst. Geen evidente klemtonen als werkgeversorganisatie, maar we leggen ze wel. Het wordt tijd dat iedereen, politici en sociale partners, hun horizon verbreden.
 

Artikel uit publicatie