Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Sustenuto geeft graag de toon aan in duurzaamheid

Sustenuto geeft graag de toon aan in duurzaamheid

  • 30/06/2023

Sinds de oprichting in 2005 richt duurzaamheidsbureau Sustenuto zich op het begeleiden van bedrijven en overheden bij het ontwikkelen en implementeren van duurzaamheidsstrategieën. Het team van doorwinterde duurzaamheidsspecialisten steunt op decennialange ervaring en langdurige samenwerkingen met multinationale organisaties vanuit allerlei sectoren.

"We willen echt de langetermijnpartner zijn van organisaties die een positief verschil in de maatschappij willen maken”, vertelt oprichter Dirk Le Roy. “We hebben hiervoor een unieke methodologie ontwikkeld, ons Sustainability Growth Model™. We streven naar maximale duurzaamheid, maar houden rekening met de specifieke sector waarin een organisatie opereert en de ambitie op het gebied van duurzaamheid.”

Wie is Dirk?

Dirk Le Roy heeft meer dan twintig jaar ervaring op vlak van duurzame ontwikkeling. Zo werkte hij gedurende vijftien jaar bij een milieuadviesbureau, waarvan vijf jaar als directeur. Daarnaast voerde hij beleidsstudies uit voor regionale en federale overheidsinstellingen, de Europese Commissie en de Wereldbank.

In 2005 richtte Dirk het duurzaamheidsadviesbureau Sustenuto op. In zijn rol als managing director werkt hij aan duurzaamheid met managementteams van internationale bedrijven uit verschillende sectoren, waaronder voeding, bouw, retail, diensten, textiel, chemie en FMCG.

Sustenuto en partners
Sustenuto en partners

 

Waardengedreven

De naam ‘Sustenuto’ is geïnspireerd op het Italiaanse woord ‘sostenuto’, de middelste pedaal van een piano. Met deze pedaal kan de muzikant een toon aanhouden terwijl de melodie wordt gespeeld. Dit symboliseert de aanhoudende focus die nodig is om duurzaamheid te integreren.

Dit verklaart ook waarom Sustenuto gedurende langere termijn betrokken is bij de duurzame ontwikkeling van haar klanten. “Duurzaamheid start bij het opnemen van verantwoordelijkheid en respect voor anderen. Wij helpen bedrijven om duidelijkheid te creëren waar hun activiteiten het meeste impact creëren op mens en milieu, en dit voor de ganse waardeketen. Zo bouwen we aan een meer duurzame maatschappij.”

“Bedrijven zullen op een meer holistische manier naar duurzaamheid moeten kijken”

Naam van de quote

Rapporteren over duurzaamheid: een noodzaak

“Duurzaamheid is sinds de coronapandemie internationaal in een stroomversnelling gekomen. Het is alsof de bewustwording rond thema’s zoals klimaatverandering een boost heeft gekregen. Dit wordt nog versterkt door uitgesproken verwachtingen van zowel klanten als de jongere generatie.”

Dirk weet maar al te goed waar bedrijven zich de komende jaren aan kunnen verwachten. “De EU Green Deal en voortvloeiende wetgevingen zijn een echte katalysator voor verduurzaming in de bedrijfswereld, ook buiten Europa. Binnenkort zal een brede waaier aan bedrijven jaarlijks moeten rapporteren over hun duurzame ontwikkeling. Ze doen er goed aan om dit proces nu al te starten. Bovendien worden verschillende aspecten van duurzaamheid – van product en bedrijfsvoering tot de volledige waardeketen – meer en meer aan elkaar gelinkt. Hierdoor zullen bedrijven op een meer holistische manier naar duurzaamheid moeten kijken.”

Om hierop een beter antwoord te bieden, integreerde Sustenuto recent de diensten van haar dochteronderneming, C2C Platform, in haar eigen dienstportfolio. “Onze collega’s begeleiden bedrijven ook in de ontwikkeling van duurzame productportfolio’s en het certifiëren van circulaire producten. Door onze diensten nu als één pakket aan te bieden, bieden we onze klanten een integrale benadering van duurzaamheid die de laatste ontwikkelingen op het gebied van regelgeving en certificeringsnormen omvat.”

Internationalisering

Sustenuto is ook al vele jaren internationaal actief. “Onze klanten komen vanuit alle hoeken van Europa en daarbuiten. Het is voor ons belangrijk dat we nauw betrokken zijn bij hun markt en een goede voeling hebben met de specifieke cultuur van het land en het bedrijf.”

Die voeling is cruciaal, beseft Dirk: “Eenmaal je aan internationalisering doet, moet je heel sterke collega’s hebben die in de lokale cultuur ingebed zijn om de coaching goed te kunnen doen. Zonder de juiste mensen lukt dit niet. Daarom hebben we in augustus vorig jaar ons eerste buitenlandse kantoor geopend in Utrecht. Daar werken nu een vijftal mensen.”

Deelname Go International Traject

We vroegen Dirk naar zijn ervaring met het Go International Traject: “Ik was daar heel tevreden over. Ik vond de samenstelling van het programma gebalanceerd en kwalitatief, zowel op juridisch als financieel vlak, alsook wat betreft marktprospectie. Nog een meerwaarde waren de externe sprekers met elk hun eigen verhaal. Zij boden vanuit hun ervaring dieper inzicht in de uitdagingen waarmee je geconfronteerd wordt als je beslist om te internationaliseren.”

Ook op persoonlijk vlak wierp het Go International traject zijn vruchten af. “Voornamelijk door de inzichten die je creëert en het besef dat er wel altijd verrassingen om de hoek komen loeren. Het traject was ook een goede validering om te zien of we klaar waren om te internationaliseren of niet. Hiervoor dienen je processen reeds goed uitgebouwd te zijn.”

Meer weten over ons aanbod rond duurzaam of internationaal ondernemen?

Wil je meer weten over ons aanbod rond internationaal ondernemen?

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Bekijk zeker ook volgende events en opleidingen

Contactpersoon

Inya Synhaeve

Groeitrajecten - Internationaal Ondernemen