Atelier P. in Eeklo ijvert voor een warmere samenleving door onder andere een buurtwerkplek open te houden. Met de steun van Streekfonds Oost-Vlaanderen wil de organisatie een publieke fietsherstelpaal plaatsen en een moestuin beginnen.
Het is met veel enthousiasme dat coach Ruth Crabbe het project Atelier P. voorstelt aan Sofie Vandelannoote, algemeen directeur van Veneco. “Met ons initiatief willen we ons steentje bijdragen aan een positief buurtklimaat en een warmere samenleving. Atelier P. is een buurtwerkplek waar allerlei mensen samenkomen: handige Harry’s en Henriettes, praatgrage koffiemakers, plantenliefhebbers en andere personen met goesting om iets te doen of te creëren. In ons atelier vinden buurtbewoners de ruimte, de materialen en het gereedschap om hun eigen projecten te realiseren."
Begin oktober 2021 zwaaiden de deuren van Atelier P. voor het eerst open. Van het Eeklose stadsbestuur kreeg de organisatie een startbudget van 10.000 euro dat geïnvesteerd werd in machines en materiaal. “Ons publiek is heel divers. Heel wat mensen zijn op zoek naar een plek waar ze anderen kunnen ontmoeten en daar staat geen leeftijd op”, zegt Ruth Crabbe. “Al vormen de NEET-jongeren een belangrijke groep. Dat zijn jongeren tussen 16 en 25 jaar die geen regulier onderwijs of opleiding volgen en die ook niet aan het werk zijn. Het is een heel kwetsbare groep die vaak ook te maken heeft met een verslavingsproblematiek. In samenwerking met het OCMW loopt een project LINK, gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds, waarin we deze jongeren begeleiden in hun traject naar een diploma, een job of naar het ondernemerschap. Atelier P. kan daar een rol in spelen in de toekomst.”
“Ik had nog niet van Atelier P. gehoord, maar ik kende wel al de overkoepelende organisatie Groep INTRO die in heel Vlaanderen actief is.”
Het is enorm belangrijk dat deze mensen kunnen terugvallen op initiatieven zoals Atelier P. Jullie reiken hen allerlei handvaten aan om hun leven weer zelf in handen te nemen.
Sofie Vandelannoote
Crowdfunding
Atelier P. reageerde op de oproep van Streekfonds Oost-Vlaanderen en diende een meervoudig project in met een budget van 5000 euro. “In de eerste plaats willen we een publieke fietsherstelpaal plaatsen. Daaraan gekoppeld willen we workshops organiseren waarin buurtbewoners kunnen leren om hun eigen fiets te herstellen. Een ander deel van het budget willen we investeren in een professionele buurtwerker die onze vrijwilligers ondersteunt. Een laatste project is de opstart van een eigen moestuin”, somt Ruth Crabbe op.
Een jury heeft het project van Atelier P. goedgekeurd, maar dit betekent niet dat Streekfonds Oost-Vlaanderen zomaar het geld uitkeert. “Nee, de initiatiefnemers moeten eerst zelf geld zien op te halen door middel van een crowdfundingcampagne. Ze kunnen daarbij rekenen op onze ondersteuning”, legt projectmedewerker Diederik Martens uit. “Achteraf verdubbelt Streekfonds Oost-Vlaanderen het opgehaalde bedrag, met een maximum van 5000 euro.”
Sofie Vandelannoote vindt het een goede zaak dat de projecten eerst zelf op zoek moeten naar middelen. “Dit traject zorgt ook voor persoonlijke groei bij de initiatiefnemers en daarom ondersteunen we dit graag”, reageert ze. “Al sinds de start in 1960 ijvert Veneco voor een sterk economisch en sociaal weefsel. Ons engagement voor Streekfonds Oost-Vlaanderen ligt dan ook in de lijn van onze missie en gaat veel verder dan alleen maar het financiële. Ik zetel in het bestuurscomité van #Regiokracht, het regionale netwerk van het streekfonds in Meetjesland, Leiestreek en Oostrand van Gent en met plezier spreek ik mijn netwerk aan.”