Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Strategisch leren kijken naar je toekomst

Strategisch leren kijken naar je toekomst

  • 17/01/2023

In de 3-daagse opleiding ‘Bouwen aan een toekomstbestendige bedrijfsstrategie’ leer je op een gestructureerde manier gericht en strategisch kijken naar je toekomst ten voordele van je beslissingen in het heden. In een bedrijfswereld gekenmerkt door toenemende onvoorspelbaarheid kan dat voor een concurrentieel voordeel zorgen.

Gebaseerd op toekomstonderzoek

In de opleiding maak je onder meer kennis met lesgever dr. Maya Van Leemput. Als senior onderzoeker in het kenniscentrum Open Time van de Erasmushogeschool Brussel is zij de aangewezen expert om je kennis te laten maken met de technieken van toekomstonderzoek. We vroegen haar om even te duiden wat je daaronder mag verstaan.

Is toekomstonderzoek het equivalent van kijken in een glazen bol?

“Ik verbied mijn studenten om in hun werkstukken het beeld van een glazen bol te gebruiken. Toekomstonderzoek betekent niet het voorspellen van de toekomst. Het is gezond verstand dat we dat niet kunnen. Maar het blijft wel relevant om na te denken over hoe we vooruitgaan, wat we verwachten, wat er mogelijk is en om een brede waaier aan alternatieve toekomstmogelijkheden naast elkaar te leggen. Mensen hebben soms de indruk dat het gaat om een paar trucjes om je aandacht op de toekomst te richten, maar dat is natuurlijk niet zo. Wij voeren hiervoor diepgaande onderzoekshandelingen uit."

maya van leemput

Als je toekomstverwachtingen vaag zijn, dan worden je beslissingen in het heden dat ook.

dr. Maya Van Leemput, senior onderzoeker aan Erasmushogeschool Brussel

Moeten ondernemers toekomstonderzoekers worden?

“Neen, maar ondernemers moeten wel begrijpen wat toekomstonderzoek voor hen kan betekenen. En ze moeten hun weg kunnen vinden naar voor hen toepasselijke scenarioplanning-benaderingen. In sommige gevallen hebben ze enkel een inspiratie-oefening nodig. Maar als je bijvoorbeeld een studie wilt maken over de mogelijkheden in je sector voor de komende 25 jaar en wat dat betekent voor je stakeholders, dan zal je daar professionele onderzoekers en facilitators bij moeten betrekken.”

Hoe helpt toekomstdenken bij het nemen van beslissingen?

“Als je over de toekomst nadenkt, dan kan je daarvoor werken met scenario’s. Voor elk scenario kijk je naar de mogelijkheden en wat daarvoor nodig is. Want dat is wat aangeeft wat jij kan doen in de komende 5, 10, 20 jaar. Verder kijken we naar wat toekomstdenken betekent voor actie in het heden. Je beslissingen in het heden zijn nu eenmaal gebaseerd op je verwachtingen van de toekomst. Als je toekomstverwachtingen vaag zijn, dan worden je beslissingen in het heden dat ook. Het idee is dus om jouw toekomstdenken minder vaag te maken zodat ook je beslissingen in het heden scherper kunnen zijn.”

Is de opleiding puur theorie of bevat het ook een praktische toepassing?

“Het is niet zo dat ik met een set oefeningen afkom met vooraf ontworpen toekomstvraag-stukken. We brengen die oefeningen wel mee, maar vragen dan aan enkele deelnemers om zich samen te buigen over een of twee van hun eigen vraagstukken. De uitwisseling op zich is al verrijkend voor hen. De theorie wordt dus concreet aan de hand van de toekomstvraag-stukken van de deelnemers en enkele bredere, meer algemene denkoefeningen.” 

Meer info en inschrijven?

Contactpersoon

Melissa Sente

Adviseur Digitalisatie & Innovatie

Proximus

Artikel uit publicatie