Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Stoom jezelf en je bedrijf klaar voor een sterke doch duurzame groei

Stoom jezelf en je bedrijf klaar voor een sterke doch duurzame groei

  • 11/10/2022

In 2021 startte Tom Devos met het traject Bryo Scaleup. Hierna mochten we hem verder begeleiden met Investor Readiness. Er was een nood om op een andere manier naar de organisatie kijken, onderzoeken wat de mogelijkheden zijn tot duurzame doch exponentiële groei en eventuele investeringsnoden in kaart brengen. Lees hier hoe wij Tom Devos konden versterken in het professionaliseren van Intago. 

 

 

Ik ben Tom Devos, reeds 15 jaar ondernemer en founder van Intago. In 2015 focuste Intago zich op web- en  software ontwikkeling op maat bij voor middelgrote organisaties. Op drie jaar tijd groeiden we exponentieel naar 12 FTE’s. De combinatie van een te snelle groei, onvoldoende financiële onderbouw en onvoldoende maturiteit binnen het management zorgde er echter voor dat we in 2018 op het randje van het faillissement stonden. Op dat moment heb ik beslist om het bedrijf terug te downsizen naar enkel mezelf en hebben we met Intago de Gerechtelijke Reorganisatie Procedure (GRP) moeten opstarten om te overleven. Na enkele zware jaren zijn we, mede dankzij Corona die ons opportuniteiten verschafte, uit het dal gekropen. Daarnaast heb ik persoonlijk ook een sterke groei mogen doormaken, waarbij ik eerst mijn mentale blok moest overwinnen van in mijn ogen een zware fail als ondernemer en als mens.

Tom de Vos, Testimonia Investor Readines Intago

 

Waarom heb je deelgenomen aan 
Investor Readiness?


Op aanraden van vrienden/ondernemers nam ik in 2021 deel aan het Bryo ScaleUp traject bij Voka Limburg, om ‘terug uit mijn kot te komen’. Daar kwam ik terecht in een groep gelijkgestemde ondernemers en werd ik begeleid door een sterke ondernemerscoach Joeri Stoop en kreeg ik advies van een expertenraad. 

Ik kwam tot inzicht dat ik mijn traject niet langer moest zien als een fail, maar als een overwinning. We hadden immers al drie jaar consistent kunnen afbetalen, overleven en zelf voorlopen op planning. Ook de operationele en financiële processen waren meer dan ooit gemonitord en gestroomlijnd.

Enkel onze story en business focus zat nog niet goed. Daar kwam verandering in tijdens de expertenraad. Aanwezig was Dominique Roux, investeerder bij LRM. Hij gaf me het inzicht dat er veel potentieel in het bedrijf zou zitten als we de omschakeling zouden maken van een servicebedrijf naar een platformbedrijf.

Ik kreeg ook de feedback dat ik terug moest durven inzetten op groei, durven de veilige status quo verlaten. Ik kreeg beetje bij beetje terug zin om te groeien en te ondernemen, maar deze keer op een duurzame manier. Het was in dat kader dat dhr. Roux me aanbeval om deel te nemen aan het traject, waar hij één van de begeleiders van was. De doelstelling: op een andere manier naar de organisatie kijken, onderzoeken wat de mogelijkheden zijn tot duurzame doch exponentiële groei en eventuele investeringsnoden in kaart brengen. Zo gezegd, zo gedaan.

Wat heb je geleerd uit het traject?

Voor mij was het Investor Readiness traject een absolute eyeopener. Vanaf het eerste moment werden we ondergedompeld in de leefwereld van een investeerder. Ik heb er geleerd op een hele andere manier naar mijn bedrijf te kijken, vanuit de bril van een investeerder. Waar ik dacht dat mijn bedrijf eigenlijk geen waarde had door het bijna-gefaalde traject, leerde ik dat er eigenlijk veel waarde zit in de opgebouwde markt- en domeinkennis en de reeds ontwikkelde intellectuele eigendom.

Zelfs met een negatief eigen vermogen kon ons dossier relevant zijn voor bepaalde type investeerders. Tot die tijd was ik enkel banken gewoon, die zich terugtrekken zodra de cijfers aantonen dat het minder gaat met een bedrijf. Ik leerde het financieel landschap kennen en wanneer je bij wie moet aankloppen. Ik ontdekte ook hoe ik een correcte waardebepaling kan doen voor mijn bedrijf. Dat alles werd ons aangeleerd door experten in het vakgebied en gerenommeerde waardes in Limburg en daarbuiten.

Het bleef echter niet bij kennis opbouw, we werden continu zelf aan het werk gezet om ons plan voor te bereiden. Dat begon met een pitch aan de andere collega ondernemers in het traject en aan de begeleiders/investeerders. Daaruit kregen we een sterke mix van peer- en expert inzichten. Hier kon ik mee aan de slag om mijn business model, financieel plan en groeibehoefte in kaart te brengen. Aan het einde van het traject volgde nog een pitch, deze keer voor een jury van ervaren investeerders van business angels tot investment funds. Het was de ultieme toets om te ontdekken of ons bedrijf klaar was voor de volgende stap, en dat bleek ook zo te zijn.

Op dit moment zetten we rake stappen in de verdere groei van ons bedrijf, schakelen we om naar een Raad van Advies en onderzoeken we de concrete mogelijkheden om over te gaan tot een investeringsronde.

Waarom zou je het aan anderen aanraden? 

Voor Intago en mij persoonlijk was het Investor Readiness en het Bryo ScaleUp traject een life changer. De kennis die je opbouwt zorgt er voor dat je op een heel andere manier naar je bedrijf leert kijken, je wordt zelf een beetje meer investeerder, wat je sterker maakt als ondernemer.
Je wordt omringt door andere ondernemers die voor net dezelfde uitdaging staan als jij, ieder met zijn nuances en kleine kantjes, maar je leert van elkaar en houdt er klankborden voor het leven aan over.

Als je er zelf de tijd voor maakt, kan je op korte tijd zeer grote stappen zetten om de groei van je bedrijf te stimuleren, onder begeleiding van zij die het al eens gedaan hebben. Kortom, je stoomt jezelf en je bedrijf klaar voor een sterke doch duurzame groei. Ik kan het alleen maar aanbevelen aan iedere zichzelf respecterende ScaleUp en bijhorende founder. 

Is Investor Readiness ook iets voor jou?

Klik dan hier om je in te schrijven

Contactpersoon

Valerie Vanhelmont

Adviseur eigenaars-ondernemers

imu - vzw - Uzbrussel
AW_Welt_6stappenplan
Proximus