Skip to main content

Stoffig beroep wordt weer hip

  • 17/03/2020

Authenticiteit is het nieuwe modewoord. Consumenten kiezen steeds vaker voor ambachtelijke en lokale producten. Dat voelen ze ook in Buggenhout waar de familie Van der Straeten al meer dan vijftig jaar stoelen, banken en zetels stoffeert. Met Sven staat inmiddels de derde generatie aan het roer. De gediplomeerde interieurvormgever trekt steeds meer de kaart van maatwerk en totaalprojecten. De Stoffeerder  is inmiddels uitgegroeid tot een kmo met een omzet van 800.000 euro en een tiental medewerkers. 

 

Hoofdafbeelding

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door de jaren heen kende het familiebedrijf een opvallende evolutie. Welke was de impact van de verschillende generaties op de business? 

Sven: “Het was mijn grootvader Felix die midden de jaren 60 begon met de productie van nieuwe zetels en salons. Zijn klanten waren grote meubelwinkels in de Benelux. De zaken floreerden en het team groeide snel uit tot een viertal ambachtslieden. De marktsituatie veranderde vrij plots door de massale invoer van goedkope salons uit Italië. Mijn grootvader ging zich daarom meer en meer toeleggen op reparaties en het herstofferen van salons. In 1998 stapte ook mijn vader Walter in het bedrijf. Hij breidde de activiteiten verder uit naar de particuliere markt. Elke avond ging hij op klantenbezoek. Met succes want onder zijn leiding breidde het team uit tot een tiental mensen.” 

Je staat nu zelf aan het roer van De Stoffeerder. Welke richting wil je uitgaan met het familiebedrijf? 

Sven: “Ik wil meer en meer de weg inslaan van maatwerk en totaalprojecten, inclusief raamdecoratie en vloerbekleding. Dit zowel voor particulieren als voor professionele klanten zoals interieurbouwers en -architecten. De laatste tijd hebben we al enkele mooie projecten gerealiseerd. Op basis van schetsen maakten we in opdracht van een architectenbureau een rond salon met een diameter van maar liefst 9 meter. Er kwam heel wat handwerk en vakmanschap aan te pas om deze speciale opdracht tot een goed einde te brengen. Het salon staat nu in Beiroet. Voor een hotel in Terhulpen deden we de bekleding van een reeks verlichtingselementen van 9 meter lang. Ook dat was een technisch huzarenstukje.” 

Was je voorbestemd om in de zaak te komen? 

Sven: “Jaren geleden vroeg mijn vader me of ik interesse had om ooit de zaak over te nemen. Had ik toen een negatief antwoord gegeven dan was er vandaag van De Stoffeerder geen sprake meer. Maar de interesse was zeker aanwezig bij mij. Als kind moest ik maar één binnendeur openen om van de keuken naar het atelier te gaan. Uren ben ik daar bezig geweest met de stoffen en plaatmaterialen die er voor handen waren. Zo maakte ik zakken waar ik mijn zwaarden kon insteken (lacht). Later stak ik graag een handje toe tijdens de weekends en de vakanties. Uiteindelijk stonden ook mijn studies in het teken van het familiebedrijf, want ik volgde de opleiding interieurvormgeving aan Sint-Lukas te Brussel en daarna trok ik nog eens twee jaar naar Mechelen om het ambacht van stoffeerder helemaal onder de knie te krijgen.” 

Je vader is al enkele jaren met pensioen, maar hij is nog regelmatig op de werkvloer te zien. Ook je moeder is nog actief. Hoe is de onderlinge taakverdeling? 

Sven: “Mijn vader is een man van de praktijk. Hij loopt nog altijd graag rond in het atelier en springt bij waar hij kan. Hij is ook nog altijd de contactpersoon voor particuliere klanten. Mijn moeder Marleen doet de boekhouding terwijl mijn vrouw Regina onder andere de communicatie en de sociale media verzorgt. Alhoewel ik het soms anders zou willen, ben ik intussen verbannen achter de computer. Ik ontferm me over de professionele klanten, ik maak de offertes op en doe de opvolging ervan.” 

Wat is op dit moment de grootste uitdaging in jullie business? 

Sven: “Dat is zonder twijfel het vinden van de juiste mensen. Via de VDAB had ik een achttal werkzoekenden gecontacteerd voor een afspraak. Geen enkele heeft zelfs maar de moeite genomen om te reageren. Langer geleden hadden we een vacature voor iemand die totaal geen voorkennis moest hebben. Na zes maanden was die nog altijd niet ingevuld. Gelukkig daagde plots een politiek vluchteling op die veertien jaar later nog altijd aan de slag is bij ons.” 

Welke oplossingen heb je om die personeelsproblematiek op te vangen? 

Sven: “We investeren steeds meer in machines. De nieuwste aanwinst is een CNC-installatie met een prijskaartje van 100.000 euro. Eerder kochten we ook al een lintzaagmachine om zelf onze mousse te snijden. Extra voordeel is dat we nu niet meer afhankelijk zijn van onze leveranciers en we dus veel flexibeler zijn.” 

Zijn jullie al op de trein van de digitalisering gesprongen? 

Sven: “Zeker. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld een app op maat laten maken om de productiviteit in het atelier te verhogen. Zodra er een stoel binnenkomt voor een reparatie of herstoffering, nemen we een foto en stellen we een fiche op met de gedetailleerde wensen van de klant. Bij elke werkpost hangt er een tablet met daarop de foto's. Onze mensen moeten maar op de foto klikken om de volledige werkfiche te openen. Er is hier bovendien een tijdsregistratie aan gekoppeld die de gepresteerde werkuren per artikel bijhoudt. Op die manier krijg ik een beter inzicht in de kostenstructuur en dankzij die informatie kan ik veel beter mijn offertes opmaken.”  

De voorbije jaren heeft het bedrijf fors geïnvesteerd. Hoe verloopt de beslissingsprocedure voor dergelijke zware dossiers? 

Sven: “Natuurlijk praat ik zulke dossiers eerst door met mijn ouders. Aanvankelijk waren ze heel terughoudend over die grootse investeringsplannen. Zo stelden ze heel wat vragen over de rentabiliteit van die dure machines. Terecht. Uiteindelijk vinden we altijd wel een compromis.”  

www.destoffeerder.be 

Tekst Dirk Van Thuyne - Foto's Wim Kempenaers 

“Plato Develop is een waardevol klankbord” 

Voor het tweede jaar op rij volgt Sven Van der Straeten het Plato Develop-traject. “Vroeger ging ik wel eens een pint drinken met lokale ondernemers om bij te blijven. Op die manier ben ik bij Plato Develop terechtgekomen en dat traject is uitgegroeid tot een enorm waardevol klankbord. Het stimuleerde me om verder te gaan met de professionalisering van het familiebedrijf. Zo heb ik nu veel meer aandacht voor kpi's, nacalculatie en de omgang met de medewerkers.”  

Bent u als bedrijfsleider op zoek naar een algemeen managementtraject om de performantie van uw onderneming te verbeteren? Heeft u soms nood aan een kritisch klankbord van andere ondernemers? Tijdens Plato Develop wordt uw crossfunctioneel denken aangescherpt door het delen van kennis en ervaring met mature ondernemers met de bedoeling uw bedrijfsvoering te professionaliseren en maximaal in te zetten op groei en succes.

Meer info?

Contacteer Griet Santy

Meer over Plato Develop

Contactpersoon

Griet Santy

Groeitrajecten - Arbeidsmarkt

"Via de VDAB contacteerde ik een achttal werkzoekenden voor een afspraak. Geen enkele nam de moeite om te reageren"

Advertentie Festival van Vlaanderen