Skip to main content
  • Nieuws
  • Sterk staaltje ondernemerschap bij Van Eycken Metal Construction

Sterk staaltje ondernemerschap bij Van Eycken Metal Construction

  • 25/04/2017

De luifelconstructie in de vertrekhal van Brussels Airport, de wegscheidingselementen op de Erasmusbrug in Rotterdam en de Straatsburgbrug in Antwerpen. Iedereen is er wel al eens onder of overheen gelopen, maar bijna niemand is zich bewust van de herkomst van deze gigantische constructies. Wist u dat bovenstaande voorbeelden in onze provincie geproduceerd worden? Van Eycken Metal Construction in Tienen is het enige Belgische bedrijf dat Europees gecertifieerde veiligheidsconstructies produceert, levert en installeert.

Van Eycken Metal ConstructionHet vak van metaalbewerking zit ingebakken in de genen van Guy Van Eycken. De drie voorgaande generaties Van Eycken waren actief als smid en zo rolde ook Guy in het vak. In 1971 richtte hij in Bertem Van Eycken Metal Construction op. 45 jaar later is de zaak naar Tienen verhuisd, na een tussenstop van een aantal jaren in Leuven. Guy Van Eycken en zijn vrouw Annemie Metdenancxt runnen er het bedrijf dat intussen 59 medewerkers telt.

Tot enkele jaren geleden had Van Eycken Metal Construction geen eigen ontworpen producten.Klanten kwamen met een specifieke vraag of concept met betrekking tot staalconstructies voor infrastructuurwerken, die Van Eycken in samenwerking met de klant herwerkte tot een functioneel, produceerbaar en monteerbaar geheel. Door de sterk evoluerende markt hebben ze beslist om, naast dit ‘maatwerk’, ook in te zetten op eigen innovatieve producten. Hun paradepaardjes? Geluidsabsorberende panelen en voertuigkerendeconstructies, steeds in de omgeving van bruggen en wegen.

“We zijn het enige Belgische bedrijf dat Europees gecertifieerde veiligheidsconstructies volledig in eigen beheer produceert en installeert”, vertelt Annemie trots. “Dat gaat van de tekeningen in het studiebureau tot het produceren, transporteren en de installatie van de constructies. Alleen de behandeling van het materiaal, zoals anticorrosie of –graffiti, besteden we uit. Dit wil niet zeggen dat we geen concurrentie hebben in ons land, maar de concurrerende bedrijven kopen de producten aan bij buitenlandse bedrijven en staan enkel in voor de installatie.”

“Wij zien het als een groot voordeel om alles in eigen beheer te doen, aangezien we zo met de nodige flexibiliteit kunnen inspelen op onvoorziene omstandigheden”, gaat Guy verder. “Vaak leveren wij het laatste verbindingselement aan voor een bepaalde constructie. Dit moet dus geleverd worden op het moment dat het nodig is, niet vroeger en niet later. Dat vormt voor ons geen probleem aangezien wij de afgewerkte producten bij ons stockeren tot onze eigen transportdienst ze pas op het laatste moment ter plaatse brengt.”

Lang en duur proces

Guy en Annemie hebben vijf kinderen, die allemaal interesse tonen om zich in de toekomst in te zetten voor het bedrijf. “Drie van hen draaien nu al mee in de firma, de twee anderen zijn momenteel actief in andere sectoren. De continuïteit van ons bedrijf verzekeren is een dagelijkse bekommernis”, vertelt Annemie.

“Natuurlijk zijn we actief in een sector die vrij stabiel is. De overheid zal immers altijd blijven investeren in de veiligheid van weggebruikers, ook in minder goede tijden. Toch vinden we het belangrijk om ook zelf te innoveren, zodat we niet te afhankelijk worden van andere bedrijven en onze eigen tewerkstelling kunnen behouden.”

“Eerst moet je al je investeringen doen, maar je weet pas achteraf of het product zal aanslaan. Er is veel goesting en kapitaal nodig om te ondernemen.”

In 2011 zijn ze begonnen met de ontwikkeling van hun eigen producten, maar pas vorig jaar zijn ze gestart met de verkoop en installatie van de eigen producten. “Innoveren is een lang en duur proces dat bovendien veel risico met zich meebrengt”, vertelt Guy. “Eerst moet je al je investeringen doen, maar je weet pas achteraf of het product zal aanslaan. Er is veel goesting en kapitaal nodig om te ondernemen”, glimlacht hij.

Topspeler in Europa

Van Eycken Metal Construction is niet alleen de enige Belgische speler die producten vervaardigt volgens de Europese norm, in heel Europa zijn ze pas de vijfde speler die dit doen. Alleen Italië, Noorwegen, Spanje en Griekenland gingen hen voor. “De hoge kostprijs speelt daarin een belangrijke rol”, legt Annemie uit. “Want behalve de dure ontwikkeling van de producten, moet je ook een jaarlijkse audit doorstaan. En als er een ongeval gebeurt met een van de constructies, moet je kunnen aantonen welk materiaal er gebruikt is, welke kwaliteit dat had, wie het gelast heeft, wie het geïnstalleerd heeft, enzovoort. Elk element moet traceerbaar zijn door de jaren heen. Via een eigen ontwikkelde software voor deze bedrijfsprocedure, is het mogelijk om hierin te voorzien.”

“Toch vonden we dat we geen keuze hadden. Als we niet ingezet hadden op innovatie, konden we nu niet zelf inspelen op de veel gevraagde Europese norm, die steeds strenger wordt, en hadden we in de toekomst producten moeten aankopen bij derden. Niet alleen zou daardoor de tewerkstelling bij ons dalen, bovendien zou het niet meer om Belgische producten gaan en wordt het moeilijker om de kwaliteit te garanderen. De innovatie was voor ons de prijs meer dan waard.”

Concurrentie

Van Eycken Metal ConstructionGuy en Annemie vinden het belangrijk om de kwaliteit van hun producten te kunnen garanderen. “We bouwen constructies die de veiligheid van alle weggebruikers moeten garanderen, zoals barrières langs autowegen, treinsporen en fietsersbruggen. We vinden het daarom belangrijk dat onze producten voldoen aan de productienorm. Maar het zou nog beter zijn als alle bedrijven wereldwijd de gevraagde normeringen qua productietechniek en product zouden respecteren.”

De Europese norm legt criteria op waaraan bepaalde goederen moeten voldoen, zoals een bepaalde akoestische waarde en levensduur van producten. De productienorm daarentegen bewaakt de kwaliteit van de vervaardigde goederen, waarbij onder andere gelet wordt op het materiaal dat gebruikt wordt, veilige arbeidsomstandigheden en een kwaliteitsvolle manier van lassen.

“In ons land worden regelmatig audits gehouden om deze productienorm te controleren. In lageloonlanden blijven die controles vaak uit. Hoewel ze niet aan de productienorm voldoen, claimen ze dit wel. Hierdoor zijn mensen geneigd om te gaan ‘shoppen’ in lageloonlanden. Dit zorgt niet alleen voor oneerlijke concurrentie, maar ook voor onveilige situaties.”

Permanente verbetering 

Met de ontwikkeling van eigen producten, is Van Eycken meteen volledig op de kar van duurzaamheid gesprongen. “Voor al onze producten gebruiken we duurzame en recycleerbare materialen. Onze producten gaan ook langer mee. De geluidsabsorberende eigenschappen van onze geluidspanelen blijven behouden in de tijd door de manier waarop ze zijn gebouwd en het gebruik van innovatieve microperforatie technologie. Dit in tegenstelling tot de klassieke minerale wol die de concurrentie gebruikt. Deze keuze voor duurzaamheid is niet bij alle bedrijven het geval, maar wij vonden dit belangrijk. De overheid, onze belangrijkste klant, heeft immers geen budget om elke vijf jaar de infrastructuur te vervangen.”

De grootste uitdaging waar Van Eycken Metal Construction doorheen de afgelopen 45 jaar mee te kampen had, was de permanente verbetering van dagdagelijkse processen. “We komen daarin van heel ver. Tot 15 jaar geleden zag je in het studiebureau nog tekentafels waar onze medewerkers met potlood en gom in de weer waren. Nu gebeurt dat allemaal op de computer met programma’s die driedimensionaal tekenen en ontwerpen mogelijk maken. We zijn destijds ook klein begonnen, maar gaandeweg groeide ons personeelsbestand. Op een bepaald moment hebben we onszelf als doel gesteld om meer omzet te draaien met evenveel personeel en minder kosten. De automatisering en optimalisatie van alle bedrijfsprocessen is een permanente oefening om te overleven.”

Ook het vinden van goede werkkrachten is geen evidentie voor Guy en Annemie. “We merken dat mensen tegenwoordig minder gemotiveerd zijn om te werken dan vroeger. Daardoor vindt er ook een verschuiving plaats naar meer allochtone medewerkers, die wel nog heel gemotiveerd zijn om te werken. Maar het is niet evident om hen hier te laten werken. Zo zoeken wij als werkgever mee naar huisvesting voor buitenlandse werknemers en we merken dat het echt nodig is om onze nek uit te steken voor hen. We zijn zo al een aantal keer mee gegaan naar de verhuurder om aan te tonen dat de medewerker een contract bij ons heeft, anders weigeren huisbazen vaak om hen een huurcontract te geven. Sommigen durfden zelfs vragen of wij het huurcontract niet wilden ondertekenen, dat geloof je toch niet? Maar de laatste jaren is er op dit vlak wel beterschap merkbaar. En bij Van Eycken kunnen we nog rekenen op een ‘oude garde’ van loyale medewerkers die nieuwe mensen mee opleidt en goed opvangt”, aldus Annemie.

Tiense Ondernemer van het Jaar 

Het innovatieve karakter van Van Eycken Metal Construction lag mee aan de basis voor de award van ‘Tiense Ondernemer van het Jaar’ die ze in januari 2017 in de wacht sleepten. “We zijn uiteraard heel fier op deze erkenning. Ondanks het feit dat we dit totaal niet verwacht hadden, geeft het ons een gevoel van appreciatie waardoor we ons thuis voelen in Tienen”, vertelt Guy.

“In het begin waren we een beetje bang van het onbekende Tienen”, bekent Annemie. “De ruimte die er beschikbaar was, was ideaal, maar we hadden schrik dat we te veel afgesloten zouden zijn van de rest van de wereld. Intussen is gebleken dat die vrees ongegrond was. Ondernemen in Tienen is echt fijn, we voelen ons gesteund door het beleid.”

De ruimte is intussen alweer bijna helemaal volzet. De nieuwe geluidspanelen impliceren een afzonderlijke productieruimte met specifieke criteria. We hopen dat we deze uitbreidingen eveneens in Tienen kunnen doorvoeren, want het is hier aangenaam werken.”

 

Foto: Steven Massart 
Proximus