Skip to main content
  • Nieuws
  • Stemmige nieuwjaarsreceptie regio Veurne

Stemmige nieuwjaarsreceptie regio Veurne

  • 29/01/2018

Voluit kiezen voor ondernemingen in 2018, dat is het centrale thema van de Voka-nieuwjaarsrecepties. De editie voor regio Veurne was dan ook bijzonder STEMmig!

Een 200-tal ondernemers uit de regio Veurne zakten op 25 januari af naar de Voka-nieuwjaarsreceptie in het Ysara Centrum om er het lokale beleid aan woord te horen, maar eveneens om er met mede-ondernemers het glas te heffen op het nieuwe jaar.

Na de Voka-nieuwjaarsrecepties in Ieper, Roeselare en Brugge was het concept al duidelijk: Cabaretier (én ondernemer) Dirk Denoyelle gaat op zoek naar de 'slimste politicus van de regio'. Door vragen (over lokale dossiers) correct te beantwoorden kunnen de politici seconden verzamelen. Die seconden kunnen ze in de finale inzetten om hun standpunt rond een bepaald thema te toe te lichten.

vokanjr Veurne

De 5 politici die in Veurne ten tonele verschenen hadden zich duidelijk goed voorbereid. Ze wisten collectief heel wat seconden bijeen te sprokkelen, en konden zo allen duidelijk hun punt maken over het gekozen thema:

  • Sander Loones (N-VA) mocht dankzij de seconden die hij in zijn uitstekende tweede rond wist te verzamelen 75 seconden spreken over het thema 'duurzame innovatie'. Hij hield een pleidooi voor het 'sandbox' principe. "Zeer toepasselijk natuurlijk hier aan de kust, maar ook dé manier om innovatie en disruptie te stimuleren", klonk het.
  • Open Vld-er Laurent Hoornaert sprak over het belang van 'ruimte om te ondernemen': "Er is nog heel wat potentieel waar werk gemaakt van moet worden. Hier in de regio denk ik bijvoorbeeld heel concreet aan de herbestemming van de luchthaven."
  • "Menselijk kapitaal? Een onderneming kan niet zonder. Het zijn de mensen die het verschil maken", daar is Herman Lodewyckx (Groen) ten stelligste van overtuigd. "Het thema 'arbeidskrachten' gaat ook steevast gepaard met goede mobiliteit, maar rond dat thema laat ik graag het woord aan Lies Laridon."
  • Voor Lies Laridon (CD&V) moet er op het vlak van mobiliteit werk gemaakt worden van 3 punten: de ring van diksmuide, de verbindingsweg Ieper-Veurne en het openbaar vervoer. "Allen gewestelijke bevoegdheden, maar ik volg deze dossiers persoonlijk van heel nabij op", beloofde ze.
  • Peter Roose van sp.a, die de meeste seconden wist te verzamelen, mocht als laatste spreker zijn standpunt toelichten. Hij koos het thema 'aantrekkelijke omgeving'. "Eigenlijk kan ik mezelf voorstellen als CEO van het publiek bedrijf Veurne", stak hij van wal. "De taak van mijn onderneming is het creëren van een aantrekkelijke omgeving. We hebben de ruimte, staan toeristisch sterk, worden geconfronteerd met weinig files, hebben een uitstekende dienstverlening,... MAAR we moeten meer fier zijn op onze regio."

Voluit kiezen voor ondernemingen in 2018

Met het thema 'voluit kiezen voor ondernemingen in 2018' wil Voka West-Vlaanderen in de aanloop naar de verkiezingen alle beleidsmakers de hand reiken. Het doel? Samen de uitdagingen vastpakken waarvoor onze regio staat, met dezelfde daadkracht, durf, moed en creativiteit die de West-Vlaamse ondernemingen kenmerken.

Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen en Lieven Danneels, voorzitter van Voka West-Vlaanderen riepen de aanwezigen op om disruptie te omarmen: "Of het nu gaat over big data, cyber security of over de hoop op een nieuwe, revolutionaire uitvinding, bedrijven zetten massaal in op technologie. Het is goed dat onze bedrijven die stappen zetten. Maar het moet nog een stapje harder. Het gaat ook vooral om het creëren van een mindset en een cultuur van permanente verandering en die ook toe te laten in uw organisatie", klonk het. "Ook uw organisatie valt eerder vroeg dan laat ten deel aan die fundamentele shifts. U heeft daarbij de keuze. Of u blijft zo goed en zo kwaad als het kan met bestaande recepten voortdoen. Of u omarmt die disruptie. Weet dat deze veranderingen ook enorme kansen creëren.  Als ondernemer wordt uw speelveld alleen maar oneindig veel groter."
 

Maya Strobbe“Niet omdat de dingen moeilijk zijn, durven wij niet, maar omdat wij niet durven zijn de dingen moeilijk”, vulde regiovoorzitter Maya Strobbe aan. "Het is onze dosis lef, passie en ondernemingszin dat maakt dat we als ondernemer elke dag ons bedrijf leiden met passie."

Door hun inzet dragen ondernemers zeker en vast hun steentje bij om de economische ontwikkeling in de regio te doen groeien. "Alleen… we blijven te bescheiden als het op communicatie aankomt. We laten aan de buitenwereld te weinig zien hoeveel dynamiek en energie hier ‘in de lucht hangt’. Nochtans is het van levensbelang om onze ondernemingen permanent in de kijker te zetten zodat we talent kunnen aantrekken en hen de nodige uitdagingen kunnen bieden."

 

>> Bekijk hier het fotoverslag van dit event

 

>> Bekijk hieronder het videoverslag van dit event

 

Benieuwd naar de andere nieuwjaarsrecepties van Voka West-Vlaanderen? Bekijk het overzicht hier.


De nieuwjaarsrecepties worden gerealiseerd met de steun van:

Beeuwsaert dartagnan
twice willis towers watson (gras-savoye)
TVH Rolls

wiels & partners

westlease

videoline INNI