Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • “Steeds meer Limburgse ondernemers ontdekken mooie zakelijke opportuniteiten in het Midden-Oosten”

“Steeds meer Limburgse ondernemers ontdekken mooie zakelijke opportuniteiten in het Midden-Oosten”

  • 03/01/2022

Zakendoen met landen in het Midden-Oosten is voor veel ondernemers een echte uitdaging. De regio is immers erg groot, waarbij onder andere religie en politiek voor een compleet andere bedrijfscultuur zorgen. Ook de gebruiken per land verschillen heel erg. Yousra Rifi, zaakvoerster van NIYA en Global Ambassador Midden-Oosten, woonde zelf 9 jaar in Jordanië en deed zaken in de regio. Ze legt uit welke zakelijke kansen je als Limburgse ondernemer kan grijpen.

Yousra

 

Wonen en werken in Jordanië

Yousra, zelf van Marokkaanse afkomst, is al langer gefascineerd door leven en werken in het Midden-Oosten. Vanuit een interesse in diversiteit, innovatie, marketing en toerisme besloot ze in 2004 om naar Jordanië te verhuizen en er een professionele loopbaan uit te bouwen. Die stap leverde haar een pak verrijkende ervaringen op: “Vanuit Jordanië reisde ik het hele Midden-Oosten rond om nieuwe zakelijke ideeën op de sporen te zetten. Zo startte ik samen met een zakelijke partner een handel in tweedehandsmeubeltjes op. We lieten deze meubels vanuit België aanleveren om ze vervolgens lokaal te laten opknappen en te verkopen. Daarnaast had ik – op basis van mijn studies Chinese geneeskunde – een eigen medische praktijk met specialisatie in vrouwenziekten. En ik gaf healthcare-workshops aan diplomaten en expats. Ik genoot met volle teugen van die ondernemersspirit en contacten met diverse doelgroepen. In 2012 keerde ik – als moeder van vier jonge kinderen – terug naar België.”

Opstart eigen consultancykantoor

Vorig jaar startte Yousra haar eigen consultancykantoor op: NIYA. Die doorstart werd ingegeven door verschillende factoren. Yousra legt uit: “Vanuit mijn ervaringen, mijn opvoeding en bijkomende culturele verschillen keek ik vol fascinatie naar de invloeden van migratie op het werkveld in België. De huidige krapte op de arbeidsmarkt zet vele werkgevers aan om op een creatieve manier nieuwe werkkrachten te zoeken. Gelukkig overstijgt de zoektocht naar talent het element afkomst. Hierdoor trekken bedrijven steeds meer de kaart van diversiteit en inclusie, en gaan ze bijgevolg op zoek naar het begrijpen van personeelsleden met een migratieachtergrond. Samen met de werkgever bijten we ons vast in dergelijke projecten. Dat doen we steeds op een proactieve manier, aan de hand van duidelijke actieplannen en workshops op maat van de klant.”

De opstart van NIYA kreeg ook vorm op basis van nieuwe marktontwikkelingen tijdens de voorbije lockdownmaanden. Yousra: “Door de coronacrisis werd de wereld plots een pak digitaler dan voordien. Ondernemers en klanten werden gedwongen om uit hun comfortzone te stappen. Mijn netwerk vanuit het Midden-Oosten begon me terug te contacteren met duidelijk vragen rond zakendoen in België. Dit leverde heel wat interessante samenwerkings­ideeën met de Belgische markt op. Ik stelde me daarom kandidaat als Global Ambassador voor het Midden-Oosten. Via het Bryo-traject kwamen er – na een wat aarzelende start – heel wat ambitieuze Limburgse start-ups bij me aankloppen die vandaag hun vizier richting Midden-Oosten richten voor internationale expansie.”

Regio in volle ontwikkeling

Yousra beseft dat er over het Midden-Oosten stereotiepe opvattingen en vooroordelen bestaan. “Er zijn nog vele uitdagingen die we niet uit de weg willen gaan. Omdat we met een Westerse bril naar het Midden-Oosten kijken, bestaan er heel wat vooroordelen rond bijvoorbeeld vrouwenrechten en ontwikkeling. Mijn ervaring is eerder positief. Dergelijke uitdagingen bestaan immers in elke cultuur. De vraag is hoe we er mee omgaan. In het Midden-Oosten pakken ze deze thema’s grondig aan, waardoor er heel wat zichtbare vooruitgang te zien is. Het zou jammer zijn om via jouw ondernemersbril niet te durven zakendoen omdat het teveel verschilt van je eigen opvattingen.”

Als Global Ambassador wil ze deze clichés zoveel mogelijk ontkrachten. Ze legt uit: “Net zoals in Europa gelden er soms grote culturele verschillen in landen van het Midden-Oosten. Zakendoen met een Saudische zakenpartner vraagt een compleet andere aanpak dan met een bedrijf uit Jordanië, waar een gematigdere cultuur heerst. Maar het Midden-Oosten is ook een regio in volle ontwikkeling – ook op het vlak van mensenrechten – met een jonge bevolking die koopkrachtig is en met open vizier buitenlandse aanbieders verwelkomt. Dat creëert mooie zakelijke opportuniteiten voor onder meer Vlaamse ondernemingen.”

Tips voor succesvol zakendoen

Hoe ervaart Yousra, op basis van haar jarenlange professionele ervaring in het Midden-Oosten, zakendoen met landen in deze regio? “Europese ondernemers vragen zich vaak af of werknemers in deze landen over de juiste vaardigheden en diploma’s beschikken om specifieke projecten af te werken. Ik kan alvast bevestigen dat dit het geval is: veel jongeren studeren in het buitenland, waardoor ze hoog opgeleid terugkeren, meertalig zijn én met een kosmopolitische blik naar het ondernemerschap kijken. Bij bezoeken aan Dubai kon ik bijvoorbeeld zelf vaststellen hoe sterk de economie opveert dankzij de inzet van expats. Bovendien zijn werknemers in het Midden-Oosten harde werkers en enorm loyaal aan hun werkgevers. Vaak zoeken ze actief mee naar creatieve oplossingen om een bedrijf te doen groeien.”

“Werknemers uit het Midden-Oosten zijn harde werkers en ongelofelijk loyaal als je hen respecteert in hun culturele verschillen.”

“Bij zakelijke onderhandelingen is het gesproken woord van grote waarde. Hoewel een contract van groot belang is, stelt iemand met een belofte zijn of haar eer op het spel. Onderhandelingen worden dan ook vaak op het scherp van de snee gevoerd, met veel aandacht voor cijfers en minder focus op soft skills. Het is dan ook belangrijk om een goed netwerk uit te bouwen, waarbij we vanuit NIYA als vertrouwenspersoon kunnen fungeren om de belangen van ondernemers te verdedigen, zelfs ter plaatse als een klant dit vraagt. Arabieren hebben een grote reputatie als onderhandelaars. Dat heb ik zelf meermaals mogen ervaren.”

“Last but not least blijft het cruciaal om je vooraf goed te informeren over plaatselijke (zakelijke) gebruiken en culturele verschillen. Want soms bekijken we plaatselijke normen en wetten te veel door een westerse bril. Arabieren zijn over het algemeen erg gastvrij. Als je als ondernemer vooraf goed weet wat wel of niet kan tijdens een zakelijk gesprek, dan kan dit enkel maar bijdragen tot een goede verstandhouding en een duurzame samenwerking.” 

Global Ambassadors

Onze global ambassadors hebben een uitgebreid buitenlands netwerk en/of inspirerende ervaring. Hierdoor zijn ze een ideaal klankbord voor ondernemers die zaken willen doen over de landsgrenzen. Benieuwd naar hoe onze global ambassadors jou kunnen inspireren?


Klik hier voor meer informatie

Contactpersoon

Christine Thonnon

Senior adviseur ondernemingen

Artikel uit publicatie