Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Stas: “Betrek alle medewerkers bij digitale transformatie.”

Stas: “Betrek alle medewerkers bij digitale transformatie.”

  • 28/04/2021

Pieter-Jan De Man, director van Stas: “Het belangrijkste bij een digitale transformatie is ervoor zorgen dat je medewerkers mee zijn.” De producent van kippers en lossers heeft al zijn processen tegen het licht gehouden om waar nodig te digitaliseren. Wat bleek? Van een aantal wist niemand de meerwaarde. De meerwaarde van het menselijk kapitaal daarentegen bleek des te belangrijker.

Pieter-Jan De Man, Stas: “Vandaag produceren we kippers en zelflossers die tientallen tonnen kunnen vervoeren. We starten vanaf aluminium platen en profielen en leveren even later een compleet voertuig af. Bij de start 120 jaar geleden maakte STAS al karren, al werden ze toen door paarden voortgetrokken. Sinds het begin hebben we altijd op maat gewerkt. Vroeger tekende een boer op een bierviltje hoe zijn ideale kar eruit moest zien. En ook nu stelt elke klant zijn ideaal voertuig samen. Wielen, assen, deuren, materialen: alles kan op maat. In principe kunnen we tot 407 triljoen verschillende kippers produceren.”

Vroeger tekende een boer op een bierviltje hoe zijn ideale kar eruit moest zien.

Pieter-Jan De Man

Fors gedigitaliseerd

“Om dat enorme maatwerk te kunnen aanbieden, hebben we fors gedigitaliseerd zo’n 6 jaar geleden. We werken met een digitale configurator. De klant stelt zelf zijn voertuig samen door alle opties bijeen te klikken. Zonder dat de klant het beseft, zet die op dat moment al heel wat van onze bedrijfsprocessen in gang: de lasrobots worden ingesteld, de werkpostvoorbereiding staat klaar voor de mensen op de vloer, de nodige informatie verschijnt op de tablets die al onze operatorengebruiken, etc.”

“We hebben heel onze manier van werken tegen het licht gehouden. Wat bleek? Van sommige processen die we uitvoerden, kon niemand vertellen wat de meerwaarde ervan was. Zo hebben we heel wat zaken afgevoerd. Een belangrijke raad: denk niet dat het digitaal maken van je huidige manier van werken nadien een betere bedrijfsvoering oplevert. Maak eerst je basisprocessen eenvoudiger en logischer.”

Werknemers Stas in fabriekshal

Denk niet dat het digitaal maken van je huidige manier van werken nadien een betere bedrijfsvoering oplevert. Maak eerst je basisprocessen eenvoudiger en logischer.

Pieter-Jan De Man

“We hebben al onze mensen een tablet gegeven die ze voortdurend nodig hebben in de uitvoering van hun job. We hebben de interface van onze software bewust laten lijken op die van Facebook. Op die manier zijn mensen er meteen mee weg. Dat vind ik belangrijker dan een complex softwareprogramma te hebben, waar dan 80% van de mogelijkheden niet benut wordt wegens te omslachtig. Ik had zelf wat reserves over het digitale niveau van onze Roemeense vestiging. Ik werd met mijn eigen vooroordelen geconfronteerd! In Roemenië waren ze er heel snel mee weg. Meer nog, ze zijn er het afgelopen jaar 10% productiever geworden.”

“Het belangrijkste bij een digitale transformatie is ervoor zorgen dat je medewerkers mee zijn. Van bij de aanwerving zijn we open over onze bedrijfscultuur. We vertellen kandidaten dat ze in ons bedrijf mee moeten denken. We voerden de methode van het agile werken in. Consequent en consistent trekken we die principes door. We hebben in ons bedrijf meer dan 450 werknemers, maar geen managers.

Crossfunctionele teams verzamelen iedere ochtend om de dag te bespreken. Iedereen kan en moet zijn mening kwijt. Wie een probleem op tafel gooit, moet meteen ook een mogelijke oplossing aanbrengen. Ooit vroeg iemand aan onze CEO: wat doet u eigenlijk? Een vraag die bij ons absoluut geen taboe is. Transparantie dragen we hoog in het vaandel. Ook onze loonstructuur wordt open gedeeld. Practice what you preach”.

De toekomst is onzeker. En we hadden corona niet nodig om dat te beseffen. Dankzij onze digitale transformatie hebben we het gevoel dat we die onzekere toekomst aankunnen. We hebben het geluk dat de familiale eigenaar onze aanpak volledig ondersteunt en ons motiveert om hierin te groeien.”

Durf vastgeroeste ideeën overboord gooien. Software alleen gaat je problemen niet wegnemen.

Pieter-Jan De Man

“Mijn tip aan andere ondernemers? Digitaliseer niet omdat het nu ‘in’ is. Bekijk eerst kritisch wat je doet en hoe je het doet. Durf vastgeroeste ideeën overboord gooien. Software alleen gaat je problemen niet wegnemen. ’t Kan wel helpen bij het realiseren van nieuwe dromen en ambities.”

Over Stas

  • 120 jaar geleden gestart als bouwer van boerenkarren
  • Producent van kippers en zelflossers voor vervoer van bulkgoederen
  • Produceert 2.000 voertuigen per jaar in België
  • Vestigingen in België, Duitsland en Roemenië
  • Omzetcijfer 135 miljoen euro, 90% export naar Europa, UK, Rusland

Meer info https://www.stas.be/nl

imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel
imu - vzw - DNCM
imu - vzw - obd
imu - vzw - Recupel