Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Startsein voor diepe geothermie bij Janssen Pharmaceutica

Startsein voor diepe geothermie bij Janssen Pharmaceutica

  • 05/12/2019

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft op 5/12 het officiële startschot gegeven voor de eerste diepe geothermieboringen op de Campus van Janssen Pharmaceutica in Beerse. De boringen gaan 2,4 kilometer diep en zullen water van minstens 85 graden Celsius oppompen. Dat water moet - via een warmtenet - de gebouwen en bedrijfsprocessen voorzien van warmte en koeling. Janssen is daarmee het eerste bedrijf in Vlaanderen dat volop inzet op diepe geothermie. 

In totaal ligt er 3,5 kilometer aan buizen. Die moeten zowel gebouwen als productie- en onderzoeksketens van warmte en koeling voorzien. “Berekeningen wijzen uit dat we rond 30% van onze CO2-uitstoot besparen. We spreken over een jaarlijkse besparing van 15.900 ton CO2”, zei Stef Heylen, managing director van Janssen Pharmaceutica.


“Ons geothermieproject is erg belangrijk voor het behalen van de klimaatdoelstellingen, maar onze ambitie gaat verder dan onze eigen impact. We zijn het eerste bedrijf in Vlaanderen dat volop inzet op geothermie en hopen hiermee een voorbeeld te zijn voor andere Vlaamse geothermieprojecten”, zei Stef Heylen.

Janssen Pharma heeft onlangs ook nog een langetermijncontract getekend voor de afname van 100% groene elektriciteit via een windpark op de Noordzee en er wordt binnenkort op de site in Geel een windturbine in gebruik genomen.

"De uitdagingen voor het klimaat zijn groot, de ambitie om ze aan te pakken nog groter. Janssen is een voorbeeld van hoe het moet. We staan nog maar aan het begin van deze technologie", zei Jan Jambon, Vlaams minister-president, die het startschot gaf voor de boringen.

Onze Voka-Kamer zal je op de hoogte blijven houden van de vorderingen van het project.

Janssen2