Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Starters moeten dromen, durven en doen!”

“Starters moeten dromen, durven en doen!”

  • 14/02/2022

Tijdens Vliegende Starters op 10 maart 2022 krijg je samen met andere starters in het ondernemerslandschap een unieke kijk op de lessen en uitdagingen van ervaren ondernemers en de trends binnen het wereldje. Zij deden het jou immers voor. De keynote krijg je van Ibrahim Ouassari van Molengeek. Hij brengt een verhaal van doorzettingsvermogen, disruptief denken en vooral: doen! Benieuwd naar meer? Schrijf je zeker in voor Vliegende Starters!

Ibrahim Ouassari is de oprichter en CEO van MolenGeek. Dat is een tech incubator, een centrum dat beginnende informatica-ondernemers helpt om hun idee te realiseren, onder meer via programmeerlessen. Het centrum mikt vooral op jongeren uit kansarme wijken, die hun draai niet vinden binnen het huidige schoolsysteem. Dat laatste is geen ver-van-mijn-bed-show voor Ibrahim, want op zijn 13e stopte hij zelf met school. “Ik heb veel geluk gehad om niet alleen mijn passie te vinden in de wereld van informatica, maar ook om op het juiste moment de juisten mensen te ontmoeten. Maar ik ben er vooral ook voor 200% in gevlogen”, zegt hij daar zelf over. 

Vandaag heeft MolenGeek aan 35 start-ups kansen geboden en 195 jonge ondernemers opgeleid, wat Ibrahim op de radar zette van Sundar Pichai, de topman van Google die hem tipte als changemaker voor de toekomst. Op Vliegende Starters zal Ibrahim Ouassari spreken over zijn kijk op startende ondernemers. Hier lichten we alvast een tipje van de sluier.

Met welke uitdagingen werd jij als startende ondernemer zelf geconfronteerd?

Ibrahim Ouassari: “Klanten overtuigen was niet makkelijk in het begin. Ik had geen enkele referentie waarop ik kon steunen. Integendeel: ik was een jongere uit Molenbeek van buitenlandse origine die op zijn 13 jaar stopte met school, niet bepaald geruststellend voor potentiële klanten. Maar ik had het al over het ontmoeten van de juiste mensen op het juiste moment en het is dankzij hen dat ik een eerste contract kon binnenhalen, gevolgd door een tweede enzovoort. Het is zo dat ik zelfs de meest twijfelende prospecten kon overtuigen.”

ouassari

Hoe ga je om met twijfels of weigeringen?

“Twee mogelijkheden: ofwel geraak je ontmoedigd en geef je het op, ofwel gebruik het als energiebooster om nog harder te werken en door te duwen. Ik koos gelukkig het tweede.”
Kennen we in België een goed klimaat voor mensen die een ‘alternatief’ pad als het jouwe volgden?
“Ons land is in vele opzichten fantastisch, maar niet op dit vlak. Nog te veel kijken de HR-afdelingen van bedrijven naar diploma’s, zelfs voor technologische profielen. Terwijl technologie bij uitstek een domein is dat razendsnel evolueert, sneller dan studierichtingen en dus diploma’s. Meer dan ooit moeten onze scholen inzetten op snel evoluerende methodes en pedagogische programma’s. Mijn droom is dat jongeren die het 6e middelbaar afgewerkt hebben, de basis kennen van Python (een programmeertaal, nvdr), algoritmes en data. Zelfs als ze arts, advocaat of iets anders willen worden. Onze wereld is zodanig digitaal dat als je dat niet begrijpt, je niet kunt begrijpen in welke wereld we vandaag leven.”

“Er is wel verandering op til. Steeds mee bedrijven beginnen hun ogen te openen. Zo ben ik erg trots op Hassan, die acht jaar lang buschauffeur was en die na een opleiding bij ons aan de slag kon in Dublin bij een groot bedrijf als Salesforce.”

Met MolenGeek stampte je een intussen mature organisatie uit de grond. Hoeveel wil je nog groeien?

“Groot worden is niet mijn doel, wel impact hebben. Vandaag is het onze missie om technologie toegankelijk te maken, maar ik hoop dat de scholen – met wie we veel samenwerken – die rol zullen overnemen. Eens dat het geval is, kunnen wij ons richten op het vergroten van competenties als AI, data en robotics. Daarnaast willen we ook op vlak van startups de vele uitdagingen aanpakken. Zo is er momenteel een gebrek aan financieringsmogelijkheden voor jongeren zonder diploma. Vandaag werken we al op een investeringsfonds die dat moet faciliteren, maar de werf is nog enorm en dus hebben wij met MolenGeek nog bijzonder veel werk.”

Succes!
 

Contactpersonen

Veronique Mestdagh

Manager Ondernemerschap

Dyls februari2024
Proximus

Artikel uit publicatie