Skip to main content
  • Nieuws
  • Starter in de kijker: "studeren ging nog nooit zo gemakkelijk"

Starter in de kijker: "studeren ging nog nooit zo gemakkelijk"

  • 04/04/2019

Als je na de schoolbanken rechtstreeks de sprong waagt als ondernemer, heb je veel durf en een sterk geloof in je idee. Daar is ook Laura Hoogland (22) van overtuigd. Na haar opleiding ergotherapie koos ze in oktober resoluut om een zelf ontwikkeld studeerhulpmiddel in de markt te zetten. “Je kan als ergotherapeute een beperkt aantal mensen helpen, terwijl mijn hulpmiddel ter beschikking staat van iedereen”, zegt de zaakvoerster van Educative Tools.

laura hoogland
Laura Hoogland 

Iedereen herinnert zich vast nog de eindeloze herhalingen van leerstof tijdens het studeren. Je dekt de antwoorden af terwijl je die op een kladpapier probeert te reproduceren. Ook voor Laura Hoogland was dat geen cadeau. “Daarom ontwikkelde ik voor mezelf een eenvoudig hulpmiddel”, onthult ze de oorsprong van haar idee.

“Ik schreef de antwoorden met een gekleurde stift op een blad papier. Vervolgens nam ik een transparant plastic kaartje in dezelfde kleur. Dat kaartje legde ik over de geschreven antwoorden, waardoor ze opgaan in de kleur van het kaartje en verdwijnen. Daarna kon ik met een andere stift oefenen door mijn antwoorden op het plastic kaartje te noteren”, legt ze stap voor stap uit.  

Meer zelfstandigheid

Haar Easy Study Set bestaat met andere woorden uit enkele stiften, een transparant plastic kaartje en een wegveegdoekje. “Het lijkt eenvoudig, maar dit hulpmiddel maakt een wereld van verschil! Kinderen onthouden leerstof veel beter als die visueel wordt voorgesteld. Ze leren zelfstandiger studeren”, merkt de ergotherapeute op.

Net die zelfstandigheid is ook het uitgangspunt van haar beroep. Als ergotherapeut leer je mensen met een beperking of ziekte om zo zelfstandig mogelijk dagelijkse handelingen en activiteiten uit te voeren. Laura: “Dit hulpmiddel kan erg nuttig zijn voor de uitwerking van het M-decreet, dat meer kinderen met een beperking in het gewone onderwijs wil laten studeren. De Easy Study Kit geeft hen meer autonomie.”

Motoriek oefenen

Momenteel focust Laura op drie doelgroepen om haar Easy Study Set te verkopen. “Er is een webshop voor particuliere klanten, maar ik kijk ook naar winkels en iedereen die betrokken is bij het M-decreet. Denk maar aan ergotherapeuten, leerkrachten en scholen.”

Daarnaast biedt ze ook motorische hulpmiddelen aan op haar webshop. “Zo kunnen kinderen op een speels manier hun fijne motoriek oefenen. Op termijn wil ik ook veel meer investeren in video’s waarin we alle mogelijkheden van zo’n hulpmiddel tonen. Gebruikers hebben vaak niet de kennis die je als ergotherapeute hebt”, zegt Laura.

Gelijkgezinde Bryo’s

Voor de jonge onderneemster is haar eigen zaak een logische stap. “Ik ben jong en heb niets te verliezen. Het is wat mij betreft nu of nooit. Een 9-to-5-job is overigens helemaal niets voor mij”, klinkt het zelfzeker. Toch was het ook voor haar een zoektocht om van een prototype te evolueren naar het inkopen van grote aantallen van haar Easy Study Set.

“Gelukkig ontmoet ik via het Bryo-traject heel wat gelijkgezinde starters die je prikkelen en stimuleren om naar oplossingen te zoeken. We zijn vaak elkaars klankbord en daar leer je ontzettend veel uit”, besluit ze.

Hoe kunnen we jou helpen?

  • Zit je ook met een startersidee? Neem dan eerst een kijkje op onze pagina over starterswerking en ontdek wat we voor jou kunnen doen.
     
  • Of neem rechtstreeks contact op met onze collega Lucas Bellens