Skip to main content
  • Nieuws
  • Starter in de kijker: speculatier 'authentijd' bakt volgens eeuwenoud familierecept

Starter in de kijker: speculatier 'authentijd' bakt volgens eeuwenoud familierecept

  • 11/09/2018

Een chocolatier maakt van chocolade een ambacht, maar ken je ook een speculatier? Bryo-deelnemer Geert Coenen wil onder die naam een eeuwenoud familierecept voor speculaas herlanceren. “Mijn over-overgrootvader bakte als speculaasbakker al met dat recept,” onthult hij een rijke familiegeschiedenis.

Starter in de kijker: speculatier 'authentijd' bakt volgens eeuwenoud familierecept
Foto: Raf Ketelslagers

Bovenop een kast in de woonkamer prijkt een uitvergrote foto uit 1918 met daarop speculaasbakkers die poseren aan een stenen bakoven. “Vermoedelijk is de foto genomen toen mijn over-overgrootvader zijn speculaasbakkerij in
Hasselt overdroeg aan zijn zoon, mijn overgrootvader,” duidt Geert het tafereel. “Hij heeft het recept overgedragen
aan mijn grootmoeder en die heeft het op haar beurt doorgegeven aan mijn nonkel. Tien jaar geleden heeft hij mij het familierecept aangeleerd.”


Authentijd


De nieuwbakken ‘speculaasbakker’ alias ‘speculatier’ begon al snel te kneden en te bakken voor familie en vrienden. “De wintermaanden zijn hoogdagen voor mij. Ik kijk daar ook nu weer naar uit,” glimlacht Geert. “De aandacht en focus tijdens de bereiding, de tijd die je moet nemen om met de ingrediënten bezig te zijn. Dat doe ik graag! Bovendien is speculaas
een ‘basic’ product, ik gebruik nog steeds exact dezelfde ingrediënten als meer dan 100 jaar geleden.”


Vorig jaar besloot Geert om ook professioneel te doen wat hij graag doet. “Na 44 jaar besefte ik dat ik deel wil uitmaken
van het speculaasverhaal in onze familie. Daarom ben ik in mei gestart met Authentijd: ambachtelijke speculaas met authenticiteit, identiteit en met de nodig tijd bereid”, vertelt hij.


“Ik heb de oude foto op de kast zelfs uitvergroot om te zien wat er op het hart in de bakvorm staat, zodat ik die kon laten
reproduceren bij OMD3D. Daarnaast ben ik op zoek naar oude speculaasplanken, vooral in verband met Sinterklaas,
de kerstperiode of andere speciale momenten in het jaar.”


Probleemoplossend denken


Om zijn speculaasverhaal van de grond te krijgen, stapte de speculatier in het Bryo-begeleidingstraject van Voka - KvK
Limburg. “Bryo is best confronterend want het wijst je op je professionele zwaktes. Zo heb ik er veel geleerd over
financiële planning. Maar je leert er ook erg veel over de verschillende ondernemers
die ook het traject volgen. Het zijn allemaal positieve mensen die probleemoplossend denken. Da’s erg inspirerend!”


De volgende stap voor Authentijd is automatisering, want momenteel doet Geert alles met de hand. “Ik heb al een
aanbieding gekregen om iedere maand 2.000 speculaasjes te leveren, maar manueel is dat niet haalbaar. Daarom onderzoek ik nu hoe ik het proces kan automatiseren. Daarnaast wil ik op termijn workshops geven bij familiebedrijven. Ik
zou er graag samen bakken, maar ook mijn historiek spiegelen aan hun situatie om zo hun visie, waarden en missie
te achterhalen. Zelfreflectie dus aan de hand van speculaas,” besluit de speculatier.

Contactpersoon

Lucas Bellens

Adviseur starters

Propaganda
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo