Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Staking 9 november: dit moet je als werkgever weten

Staking 9 november: dit moet je als werkgever weten

  • 05/11/2022

Op 9 november organiseren de vakbonden een nationale stakingsdag. Wij sommen voor jou de belangrijkste informatie op die je als werkgever moet weten.

De vakbonden organiseren een algemene actiedag voor meer koopkracht. De stijgende energieprijzen en de crisis die de oorlog in Oekraïne mee veroorzaakt doen ons allemaal pijn. De gewone man in de straat, maar zeker ook onze Limburgse ondernemingen die door de automatische aanpassing van de lonen aan de index een dubbele factuur betalen. "Een stakingsdag organiseren is in deze tijd onverstandig, en schadelijk voor onze economie op lange termijn", zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Limburg.


16 vragen over het stakingsrecht


Met de nota “de puntjes op de i” wil Voka een klaar en duidelijk antwoord geven op een aantal vragen die rijzen omtrent het stakingsrecht. Het is de gelegenheid om de context van het stakingsrecht opnieuw scherp te stellen en een aantal misverstanden die over het stakingsrecht bestaan, uit te klaren. Dit document stoelt op een belangrijke basiswaarde: respect. Respect voor de wet en de democratie, respect voor cao’s en engagementen, respect voor personen en goederen en respect voor wie wil staken en wie wil werken.

Raadpleeg hier het document.

Nota over eenzijdig verzoekschrift

Deze nota is bedoeld om de bedrijfsleider te informeren over de procedure van het eenzijdig verzoekschrift die kan worden ingeleid wanneer stakingen of syndicale acties uit de hand dreigen te lopen. Bedrijven of groepen van bedrijven, bijvoorbeeld op industrieterreinen, die geconfronteerd worden met ongeoorloofde stakingsacties die het bedrijf geheel of gedeelte lam leggen, staan niet machteloos. Wanneer gesprekken onmogelijk geworden zijn of de gesprekspartner is onvindbaar (vb. i.g.v. vliegende stakingspiketten) heeft de werkgever de mogelijkheid om een procedure in te leiden via de rechtbank. Voor alle duidelijkheid: een juridische procedure is het laatste middel. In alle gevallen zijn voorzichtigheid en analyse van de gevolgen de beste raadgevers. In dit document wordt toegespitst op de gerechtelijke procedure.  

Raadpleeg hier de nota (i.s.m. Monard Law)

Brief naar burgemeesters 

Wij stuurden de Limburgse burgemeesters een brief waarin we vragen om de nodige maatregelen te nemen om beide rechten (recht op staking en recht op werken) te vrijwaren op het openbaar domein.
Concreet betekent dit dat wij hebben gevraagd dat de lokale politie indien nodig optreedt tegen actievoerders die de vrije toegang tot bedrijven en bedrijventerreinen belemmeren, of een gevaar vormen voor de gezondheid van de mensen die passeren en dat zij dus de veiligheid waarborgt op de openbare weg.

Vragen hierover? Contacteer ons aanspreekpunt:


Menno van Gemeren – 0487 98 16 31 – menno.vangemeren@voka.be  

Contactpersonen

Menno Van Gemeren

Senior adviseur belangenbehartiging

Jonas De Raeve

Directeur belangenbehartiging