Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Staatssecretaris Eva De Bleeker loopt Voka-zomerstage bij Brussels Airport

Staatssecretaris Eva De Bleeker loopt Voka-zomerstage bij Brussels Airport

  • 26/08/2022

Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming Eva De Bleeker liep eind augustus stage bij Brussels Airport op uitnodiging van Voka. Naast een bezoek aan de eigen diensten van Brussels Airport ging De Bleeker ook aan de slag bij Brucargo, een farma-warehouse op de luchthaven. In en rond de luchthaven staan er heel wat vacatures open. Volgens De Bleeker moet de arbeidsmarkt hervormd blijven worden zodat bedrijven die jobs kunnen invullen. Dat is goed voor de mens, economie en de overheidsfinanciën.

Elke zomer lopen heel wat politici bij ondernemingennetwerk en werkgeversorganisatie Voka. Deze vrijdag was het te beurt aan federaal Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming Eva De Bleeker. Zij ging op uitnodiging van Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant aan de slag op de luchthaven in Zaventem.  

“We zijn zeer tevreden dat de staatssecretaris deze mooie stage heeft kunnen volgen in de grootste economische motor van onze regio. Zo kon zij op het terrein merken welke inspanningen er door de luchthaven al genomen zijn om onder andere nieuwe arbeidskrachten te vinden. Door een dag mee te werken achter de schermen, kreeg ze een beter zicht op de uitdagingen, maar ook de sterktes van de luchthaven.” - Kris Claes, gedelegeerd bestuurder Voka - Kvk Vlaams-Brabant

eva de bleeker
Vlnr. Carlos Van Nunen, Eva De Bleeker, Kris Claes, Sylvie Van Den Eynde en Arnaud Feist

Vacatures invullen

Na de Antwerpse haven is de nationale luchthaven, de 2de economische motor van Vlaanderen. De luchthaven creëert heel wat toegevoegde waarde en werkgelegenheid. Een studie uit 2019 berekende dat de luchthaven van Zaventem voor zo’n 24.000 jobs zorgt. Die ingevuld krijgen is geen evidentie. Tijdens corona verloor de luchthaven heel wat werknemers aan andere sectoren. Dit voorjaar waren er dan ook zo’n 1200 vacatures. Brussels Airport is erin geslaagd om daarvan al een heel deel in te vullen. Toch blijven er nog altijd heel wat vacatures open staan. Zo waren er eind mei nog zo’n 569 openstaande vacatures bij Brussels Airport. Het gaat dan vooral over veiligheidsagenten, Ramp Handlers en logistiek bedienden. Het is belangrijk dat die jobs ingevuld worden om ervoor te zorgen dat de luchthaven vlot blijft draaien.

Hervormingen van de arbeidsmarkt

De Bleeker, die naast Consumentenbescherming ook de bevoegdheid Begroting op zich neemt, deelt de bezorgdheid van de sector. In de hele economie staan er vacatures open die maar moeizaam ingevuld geraken. Een van de oorzaken van die uitdaging is dat er te weinig mensen actief zijn op de arbeidsmarkt. In het regeerakkoord staat dan ook de ambitie om de tewerkstellingsgraad in ons land op te trekken naar 80% tegen 2030. Volgens De Bleeker toont de situatie van bijvoorbeeld Brussels Airport aan waarom verdere arbeidsmarkthervormingen, verder bouwend op de arbeidsdeal dit jaar, nodig zijn. 

“De luchthaven is zeer belangrijk voor onze economie. Ze creëert welvaart en jobs voor ons land. Maar de luchthaven kan haar rol als economische motor enkel spelen als ze de juiste mensen weet te vinden. Om die reden is het belangrijk dat we maatregelen blijven nemen die ervoor zorgen dat er meer mensen op de arbeidsmarkt komen, zodat bedrijven in ons land gemakkelijker werknemers vinden. Dat is niet alleen goed voor de mensen en de bedrijven. Dat is ook goed voor de overheidsfinanciën van ons land.” - Eva De Bleeker, staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming

Contactpersoon

Tiffany Mestdagh

Woordvoerder & Communicatie

Proximus