Duurzame energietransitie dé ambitie van Managing Director Hein Dirix
SPIE Belgium is als deel van een Frans concern – SPIE is een acroniem voor Société Parisienne pour l’Industrie Electrique – een toonaangevende leverancier van multitechnische diensten op vlak van energie en communicatie. De duurzame energietransitie zit hen daarbij in het hart. De kracht van SPIE is het in huis halen en snel integreren van kleinere bedrijven die zorgen voor meteen inzetbare knowhow en een echte ondernemersspirit. Hein Dirix, Managing Director, heeft ondanks een goedgevuld orderboek echter meer dan een uitdaging te tackelen. “De zoektocht naar personeel wordt schrijnend en de leveringsproblemen zorgen voor onzekerheid.”
Tekst: Mathieu Wouters en Jan Van Doren - Foto's: Studio Dann
Sinds maart 2019 bent u aan de slag bij SPIE Belgium. Ruim de tijd om te bepalen welke groeiambities u wilt realiseren.
Hein Dirix: “Vooral de energietransitie zit in het hart van ons bedrijf. Het hele elektrische gebeuren blijft belangrijk, het zit niet voor niets in onze naam. Door actief te zijn in dit segment behaalden we een greenshare van 41%. Dat betekent dat 41% van onze diensten voor klanten in lijn zijn met de EU taxonomie voor duurzame activiteiten. We halen daarmee een erg hoge score en het doel is dat nog verder op te drijven.”
“Die groei willen we halen door ons te ontwikkelen in diensten voor openbaar vervoer, zoals bij de MIVB, waar we zorgen voor signalisatie, elektrische voedingen, verlichting, beveiliging, etc. Maar we willen ook groeien op vlak van renovatie van gebouwen. Dan spreken we over geothermie, warmtepompen, klimaatplafonds, maar ook het digitaliseren van gebouwen waardoor energie-efficiëntie en meer comfort gerealiseerd wordt. We zien nog te vaak halflege kantoren die volledig verwarmd, verlucht en verlicht worden. Daar valt veel winst te boeken. Huidige activiteiten op dat vlak zijn bijvoorbeeld het technisch onderhoud van heel wat gebouwen van Befimmo of het Ghelamco-project The Wings in Diegem.”
Waar liggen er opportuniteiten?
“Er zijn er veel. De aandacht voor klimaatverandering biedt kansen voor het installeren van toepassingen die de impact op het klimaat verminderen. Daar ligt een enorm groeipotentieel en dat past helemaal bij onze overtuiging te willen bijdragen aan een duurzame planeet. Dat potentieel ligt op gebied van gebouwen, maar ook bij de elektrificatie van wagens. We installeren laadpalen voor residentieel gebruik maar ook steeds meer voor grote bedrijven en snellaadnetwerken zoals Tesla en Ionity. We verwachten ons aan een versnelling voor de installatie van publieke laadinfrastructuur. Op vlak van digitalisering namen we dan weer voorsprong door 5 jaar geleden al een ICT-bedrijf over te nemen voor de hele ‘digitalisatiehype’ op gang kwam. Dat begint nu te renderen. Zo haalden we recent een groot contract binnen voor de bouw van versterkers voor lange afstandsglasvezelverbindingen.”
Foto: Jan Van Doren, directeur Voka Metropolitan, en Hein Dirix, Managing Director SPIE Belgium.

Met welke uitdagingen kampen jullie?
“Op korte termijn kampen we met de enorm wisselende grondstofprijzen en leveringsproblemen. Sommige leveranciers maken offertes met prijzen die 3 uur geldig zijn. Dat maakt het moeilijk om langetermijnsengagementen aan te gaan met onze klanten. De langere en verschuivende leveringstermijnen zorgen dan weer voor vertraging op onze projecten. Ons orderboek is goedgevuld maar we slagen er niet om alle projecten tijdig aan te vatten of af te werken door materiaaltekort.”
“Op langere termijn is het mijn grootste zorg om geschoold en meteen inzetbaar personeel vinden. We hebben vacatures die al 2 jaar open staan en sommige headhunters weigerden al zoekopdrachten naar bepaalde profielen.”
Hoe proberen jullie die krapte op te vangen?
“Tot nu toe is onze grote kracht ons systeem van coöptatie. Medewerkers kunnen zelf kandidaten aanbrengen voor vacatures. Zo’n 40% van ons personeel werd zo aangeworven. Wat me daarin zo trots maakt is dat ze dit vooral doen om dat ze SPIE een goeie werkgever vinden, want de netto premie die je ermee kunt opstrijken is relatief beperkt.”
“Daarnaast zijn we gestart met een pilootproject waarbij 8 Filippijnen naar hier komen. Dat gaat om allerhande profielen: geschoolde arbeiders, werfleiders en op termijn ook ingenieurs… Ik heb vanuit een vorige job erg goede ervaringen met Filipijnse werknemers: ze zijn goed geschoold en er is een goeie fit met onze cultuur. Als dit project goed loopt, zullen we het opschalen. Ook samenwerkingen met scholen proberen we op te drijven.”
U had het over de tevredenheid van de medewerkers over SPIE Belgium. Waaraan merkt u dat?
“Al voor de 15e keer werden we geselecteerd als ‘Top Employer’, dat is een objectieve maatstaf. We ontvingen ook het diversiteitslabel van Actiris binnen waarmee we bewijzen alle bevolkingsgroepen in het bedrijf te integreren. Dat komt omdat we een heel cultuurgedreven bedrijf zijn. Hier wordt niet over caring gesproken, maar we doen het gewoon. We staan erg dicht bij onze mensen: mensen die ik persoonlijk ken, die ziek zijn, bel ik even op. Dat doen we niet als retentiebeleid, maar omdat we gewoon zo zijn. We selecteren onze mensen daar ook op. Nabijheid, verantwoordelijkheid en performantie zijn onze kernwaarden.”
Nochtans bestaat jullie businessmodel erin kleine bedrijven met bepaalde knowhow over te nemen. Krijgt u iedereen die aan boord komt op dezelfde lijn?
“De cultuur die we hebben, is juist gegroeid uit die overnames. Voor die kleinere bedrijven is nabijheid en verantwoordelijkheid heel erg belangrijk en dat pakken ze mee in het grotere SPIE-geheel.”
“Dit model maakt dat we geen sterke centrale sturing hebben en dat transversaal werken minder makkelijk is. Maar door de eigenheid van die kleinere ondernemers te behouden, blijven ze dicht bij hun mensen en klanten staan en bestaan er binnen dat micro-organisme wel erg korte lijnen.”
Tot slot: blijven jullie in Anderlecht?
“We hebben net een strategische oefening achter de rug om te bepalen of we van locatie zouden moeten veranderen. De analyse toonde aan dat we nergens beter konden vinden als je kijkt naar de combinatie van kostprijs, bereikbaarheid en verwachtingen van het personeel. Ik kan het alleen maar beamen: we zitten hier vlakbij metro- en treinstations en doordat we aan de rand van Brussel zitten, zijn we ook met de auto vlot bereikbaar en is er voldoende parking. Tegelijkertijd zit je snel in het stadscentrum. Kortom, we zitten goed!”
Wie is Hein Dirix?
Hein Dirix (56) behaalde een diploma burgerlijk ingenieur aan de Universiteit van Leuven en in algemeen management aan het Centre Européen d'Education Permanente in Fontainebleau. Hij begon zijn loopbaan in 1990 bij Exxon Chemicals en ging daarna al snel aan de slag bij Electrabel. Na (leidinggevende) functies in de Verenigde Arabische Emiraten, Chili en Parijs besloot hij in 2018 zijn job als Business Line Manager bij Tractebel, dochter van de Engie-groep, op te zeggen om zelf een onderneming te starten. In maart 2019 trad hij in zijn huidige functie van Managing Director bij SPIE Belgium.
Over SPIE Belgium
Als leverancier van multitechnische diensten op het gebied van energie en communicatie, ondersteunt SPIE haar klanten bij het ontwerp, de bouw, de exploitatie en het onderhoud van energiezuinige en milieuvriendelijke installaties. De groep beschikt in België over 13 vestigingen en telt zo’n 1.700 medewerkers, waarvan een 400 actief in Brussel. Zij realiseerden in 2020 een omzet van €289,5 miljoen euro. De Belgische hoofdzetel ligt in Anderlecht. In de Brusselse metropool is SPIE onder meer leverancier voor de MIVB en actief in belangrijke bouwprojecten, zoals het Ghelamco-project The Wings in Diegem.