Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Spelenderwijs revalideren met een slim platform

Spelenderwijs revalideren met een slim platform

  • 25/10/2023

Met revalideren of fit blijven op oudere leeftijd gaan meestal eentonige spieroefeningen gepaard. Het bracht Arno Penders en zijn team op het idee om Creative Therapy op te richten. “Met effectieve en wetenschappelijk onderbouwde producten en technieken versterken we de motivatie van patiënten om sneller en beter hun therapie uit te voeren.” Tekst Laurens Fagard - Foto Nathalie Dolmans

Bedrijf

Creative Therapy ontwerpt letterlijk creatieve en motiverende therapeutische producten. De start-up uit Gent ontwikkelde een applicatie waarmee ouderen of patiënten met een bewegingsstoornis cognitieve en fysieke games kunnen spelen. De spelletjes zijn gekoppeld aan voorwerpen met de al even intuïtieve namen ‘Matti’ en ‘Squeezi’, respectievelijk een drukgevoelige mat met bewegingssensoren om balans, coördinatie of reflexen te oefenen, en een bewegingsgevoelig balletje dat de fijne motoriek van de bovenste ledematen versterkt. 

Als spin-off van de UGent zet Creative Therapy vooral in op motivatietherapie. “We willen kinesisten ondersteunen met tools om patiënten zelfstandig leuke oefeningen te laten doen. Bestaande oefeningen focussen minder op je bovenlichaam, terwijl handbewegingen cruciaal zijn om bijvoorbeeld op te staan, jezelf aan te kleden of te eten met mes en vork. Daarnaast is ook de wetenschappelijke benadering van de UGent relevant. Via ons platform kunnen kinesisten zich baseren op data zoals knijpkracht om nadien mogelijke problemen te onderzoeken”, vertelt CEO Arno Penders.

CEO van Creative Therapy Arno Penders met het bewegingsgevoelig balletje dat de fijne motoriek van de bovenste ledematen versterkt.

Bezielers

Het zaadje van Creative Therapy werd geplant op de snijlijn van de revalidatie- en ingenieurswetenschappen. In 2015 zochten prof. Hilde Van Waelvelde en prof. Jelle Saldien elk uit hun eigen vakgebied naar een oplossing om kinderen met DCD (Development Coordination Disorder) beter te helpen revalideren. Even later kwam Arno bij het project. “Ons eerste product was onze interactieve mat die toen vier knoppen telde. In 2019 haalden we de technologie via TechTransfer uit de UGent om ons eigen bedrijf te starten. Na een jaar van intensieve ontwikkeling telt de mat nu duizenden drukgevoelige punten en brachten we Squeezi ook op de markt.”

Intussen telt de start-up 8 medewerkers met verschillende profielen. “Er is een doctorandus in dienst die de toegevoegde waarde van onze tools op medisch vlak verder onderzoekt. Dat is belangrijk om onze therapieresultaten nog meer wetenschappelijk te kunnen staven. Daarnaast onderhoudt iemand de contacten met producenten en is er een game designer om de applicatie verder te ontwikkelen. Twee freelancers ondersteunen ons met het platform en de internationale verkoop. We zijn in totaal met drie oprichters, waarvan ik ons binnenlands netwerk versterk en investeerders probeer aan te trekken, en de rest aan de UGent verbonden blijft om academische inzichten te delen.”

Inspiratiebron

Waar de ontwikkeling van de mat vooral een leerproces was en vooral gericht is op revalidatie van patiënten met een bewegingsstoornis, zag Arno ook heil in andere doelgroepen. “Het zijn voornamelijk ziekenhuizen die onze mat gebruiken, maar daar komen weinig DCD-patiënten. Dus zijn we meer gaan focussen op kinderen met cerebrale parese en volwassenen met neurologische aandoeningen. AZ Groeninge in Kortrijk gebruikt de mat bijna dagelijks voor therapie op die specifieke doelgroepen. Maar ook voor ouderen bestaan er nog niet veel tools om het bovenlichaam te versterken. Veel woonzorgcentra zijn dus ook benieuwd naar de Squeezi.”

Voor Arno blijft de hoofddoelstelling om patiënten gemotiveerd te houden om hun oefeningen te doen. In het ontwikkelingsproces leerde hij vooral te focussen op simpliciteit. “Aan de UGent word je gestimuleerd om op veel vlakken state-of-the art te werken terwijl dat voor sommige toepassingen niet altijd nodig is. Onze games moeten degelijk zijn en geen snufjes bevatten. Daardoor werken we met technologie die zijn nut al bewezen heeft op de markt zodat ook de kost laag kan blijven.”

USP

“In de revalidatiesector zijn er wel wat partijen die apparatuur ontwikkelen, maar niet op de manier hoe wij het willen doen”, legt Arno uit. “Er zijn enkele bedrijven die ons inspireren omdat ze niet massaal één product verkopen, maar wel de nadruk leggen op een gamma aan verschillende tools waar ze een strategie rond bouwen. Naast Matti en Squeezi willen we toekomstige producten koppelen aan onze applicatie. Het platform vormt het kloppende hart en dat is uniek binnen de sector."
 

De drukgevoelige mat met bewegingssensoren om balans, coördinatie of reflexen te oefenen.

De drukgevoelige mat met bewegingssensoren om balans, coördinatie of reflexen te oefenen.

Toekomst

“We willen een bedrijf worden met een uitgebreid gamma aan revalidatietoepassingen en een sterk netwerk van internationale distributeurs uitbouwen. Onze twee bestaande producten vinden nu al gemakkelijk hun weg in het buitenland. In Polen lopen de zaken enorm goed en zelfs in Saoedi-Arabië zijn we bezig met een nieuwe partner. Stelselmatig willen we de wereld veroveren. We moeten ook verder nadenken over onze verkoopstrategie. In de Verenigde Staten zijn we gestart met een proefproject waarbij we de prijs van onze producten laag houden door er een maandelijkse licentie aan te koppelen. We proberen verschillende dingen uit om onze groei te versnellen.”

Grootste meevaller 

“De grootste meevaller is voor mij ons team. Iedereen neemt geen blad voor de mond en durft te zeggen waar het op staat. We zitten vaak samen waardoor de lijnen dus kort zijn. Soms botsen we, maar uiteindelijk hebben we allemaal het beste voor met ons bedrijf. Daarnaast zorgt de academische onderbouwing ook soms voor meer vertrouwen bij onze klanten. We ontwikkelen niet zomaar een product dat op enkele weken ineen gebokst is.”

Grootste tegenvaller

De zoektocht naar investeerders verliep het voorbije jaar niet altijd over een leien dakje. “Dat begint nu wel te keren”, verzekert Arno. “Maar het kost veel tijd die we absoluut kunnen gebruiken. Hardware verkopen is immers tijdrovend omdat onze klanten graag eerst onze producten testen. Bovendien verloopt een beslissingsproces bij ziekenhuizen nu eenmaal trager omdat men zich volledig terecht beroept op data die uit ons platform voortvloeien. Anderzijds geeft productontwikkeling ook wel veel voldoening door het voortschrijdend inzicht. Van de nieuwste, dienstverlenende medische start-ups die we jaarlijks zien passeren op een grote beurs in Duitsland, blijven er niet veel over.”

"De openheid en solidariteit tussen starters is hartverwarmend. In het begin beschermen velen nog met huid en haar hun intellectuele eigendom, maar in praktijk gebeurt het zelden nog dat iemand met jouw idee gaat lopen."

Arno Penders, CEO van Creative Therapy

Bryo

Arno neemt ook deel aan het Bryo ScaleUp-traject van Voka waar hij met andere startende ondernemers kennis en ervaringen deelt. “Voor mij is het grootste pluspunt dat je je netwerk kan verrijken met ondernemers uit een sector waar je minder affiniteit mee hebt. Het gebeurt vaak dat we elkaar op weg helpen met iets of een contact doorgeven. De openheid en solidariteit tussen starters is hartverwarmend. In het begin beschermen velen nog met huid en haar hun intellectuele eigendom, maar in praktijk gebeurt het zelden nog dat iemand met jouw idee gaat lopen.”

Gouden Tip

"Als je zwarte sneeuw ziet, besef dan dat elke ondernemer die iets heeft bereikt, hetzelfde heeft gezien. Ik beweer zeker niet dat we er met Creative Therapy al zijn, maar zwarte sneeuw heb ik wel al gezien. En uiteindelijk is er altijd wel een tweede of derde back-upplan waar je mee op de proppen komt. De enige voorwaarde is dat je bereid bent om door te bijten. Als je je die flexibiliteit eigen maakt, ben je al een hele eind verder.”

creativetherapy.be

Net als Arno klaar om op te schalen? Ontdek Bryo ScaleUp

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Bekijk zeker ook volgende opleidingen

Contactpersoon

Elise Van de Velde

Jong Ondernemen - Info & Advies