Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 19de editie van Bedrijvencontactdagen Kortrijk

19de editie van Bedrijvencontactdagen Kortrijk

  • 14/12/2023

“Concept bloeit ook op andere locaties open”

Er zijn zo van die evenementen waarvan je de data in je agenda blokkeert van zodra ze bekend zijn. Bedrijvencontactdagen Kortrijk hoort voor (West-)Vlaamse ondernemers sowieso tot die categorie. Op 13 en 14 december verzamelt het kruim van de zelfstandigen, kmo’s en grotere bedrijven uit onze provincie traditiegetrouw in Kortrijk Xpo voor een gezellige tweedaagse. “Corona heeft aangetoond dat fysieke beurzen relevanter zijn dan ooit”, is Brand Manager Peter Vanbrackel overtuigd.

19de editie van Bedrijvencontactdagen Kortrijk Peter Vanbrackel

Honderden exposanten en duizenden bezoekers zullen naar goede gewoonte opnieuw van de partij zijn in Kortrijk Xpo. “Eén van de unieke factoren aan dit evenement, is dat de standhouders én de gasten ondernemers zijn. Iedereen houdt van de aanpak om in een informeel kader bekende en minder bekende mensen bij een hapje en een drankje te ontvangen en na te gaan of er onderlinge zakelijke opportuniteiten zijn”, weet Peter Vanbrackel. 

Zoals altijd vormt Kortrijk Xpo voor deze organisatie weer een tandem met Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. “Voor ons is dat een conditio sine qua non”, stipt Peter Vanbrackel aan. “Wij staan dan wel zelf in voor de marketing rond het evenement, de communicatie die Voka in dit kader verzorgt is minstens even belangrijk. Zij profileren zich sinds jaar en dag mee als trekker van dit verhaal. Voka is een synoniem voor kwaliteit, zowel qua evenementen als qua ledenprofiel. Dat merken wij telkens weer.”

Corona heeft aangetoond dat fysieke beurzen relevanter zijn dan ooit.

Peter Vanbrackel

Omdat het succesconcept van dit evenement intussen ook in andere provincies bekend is geraakt, zijn ook andere Voka-afdelingen in hun specifieke regio al mee op de kar gesprongen. “Zo hebben we in september voor de tweede keer Bedrijvencontactdagen Antwerpen- Waasland georganiseerd, in samenwerking met Voka Antwerpen-Waasland. In oktober vond, in tandem met Voka Limburg, al voor de derde keer een editie in de Trixxo-Arena plaats. In 2024 maken we ons debuut in de Nekkerhal in Mechelen. Vorig jaar hebben we een tweede West-Vlaamse editie georganiseerd in Brugge. Vanaf nu gaat het West-Vlaamse event in de oneven jaren door in Kortrijk en in de even jaren in het BMCC in Brugge.” 

Randevenementen 

Op het evenement ontmoet je ondernemers van allerlei pluimage. “Het sectoroverschrijdende karakter is een pluspunt. Waar vakbeurzen zich op één nichemarkt richten, ontmoet je op onze beursvloer bedrijven uit de industrie, dienstverlening, transport, logistiek, bouw, retail, groothandel, IT en toerisme. Via verschillende randevenementen, georganiseerd door Voka West-Vlaanderen, krijgen zij de kans elkaar beter te leren kennen. Zo is er een openingsevenement met spreker (Jeroen Baert over AI, nvdr), is er een speeddate tussen exposanten onderling en een netwerkcarrousel voor exposanten en bezoekers. Daar moet je wel vooraf voor inschrijven. Dergelijke initiatieven, maar ook de beursvloer an sich, vormen het ideale toneel om voorzichtig af te toetsen of er mogelijkheden tot samenwerking zijn en die in de daaropvolgende weken verder uit te werken.” 

Corona trok een dikke streep door de editie die in het najaar van 2021 was gepland. Kortrijk Xpo ving dat op door Bedrijvencontactdagen Kortrijk uitzonderlijk in het voorjaar van 2022 te plannen. “Vooraf zaten we met vraagtekens. Het is een publiek geheim dat Bedrijvencontactdagen Kortrijk voor velen als een soort vroege nieuwjaarsreceptie worden gezien. Toch raakte ook de editie van 2022 snel uitverkocht. De honger naar face to face-contact was groter dan ooit. Dat is nu trouwens ook weer het geval; er was voor deze editie zelfs een wachtlijst met 30 geïnteresseerde standhouders. Het doet ons nadenken om in de toekomst nog verder te groeien, bijvoorbeeld door ook een vierde hal te benutten. Tegelijk willen we het concept wel bewaken en beschermen, want het is niet de bedoeling dat we het slachtoffer worden van ons eigen succes”, besluit Peter Vanbrackel. (BVC - Foto DD)

Trends 

Hoewel het all in-concept voor exposanten ook in een stand voorziet, kiezen behoorlijk wat bedrijven om toch met een eigen standenbouwer te werken. “Op die manier willen ze zich extra onderscheiden. Een andere trend die in de lift zit, is die van de groepsstanden, waarbij diverse ondernemingen die al goede banden onderhouden, zich samen aan de markt presenteren. Bepaalde gemeenten en steden gaan voor een gelijkaardige aanpak en groeperen op één stand enkele ondernemingen uit hun gemeente om samen naar buiten te treden en zich als bedrijfsvriendelijke entiteit te profileren.”

19de editie van Bedrijvencontactdagen Kortrijk
19de editie van Bedrijvencontactdagen Kortrijk

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie