Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 18 bedrijven uit Kattenstad samen op stand 401D

18 bedrijven uit Kattenstad samen op stand 401D

  • 14/12/2023

“Laagdrempelig initiatief met veel return”

Je kan er tijdens de Bedrijvencontactdagen simpelweg niet naast kijken: als je de linkse ingang van Hal 4 neemt, kom je terecht op het redelijk indrukwekkende Ieperplein. De economische dienst van de Kattenstad zet voor de zesde keer mee de schouders onder het gezamenlijke initiatief, waar dit keer 18 ondernemingen uit Ieper aan deelnemen. “Wij vinden het evident om deze mooie krachtenbundeling te ondersteunen”, aldus Diego Desmadryl, schepen van Economie. Marjola Maes van Degels Metal, destijds de initiatiefneemster, is ook nu weer present.

18 bedrijven uit Kattenstad samen op stand 401D

Op 13 en 14 december neemt Ieper al voor de zevende keer deel aan de b2b-beurs. Het was Marjola Maes die in 2009 onbewust de eerste bouwstenen van de gezamenlijke organisatie metselde. “Ons bedrijf Degels Metal (specialist in metaalrecyclage, nvdr) was toen aangeschreven om mee te doen aan Open Bedrijvendag. Aangezien we op dat moment nog een vrij klein bedrijf waren, leek het mij interessant om dat samen met een aantal ondernemingen uit de buurt te doen. Uiteindelijk kreeg ik daar zoveel positieve reacties op dat Ieper al snel uitgroeide tot een ‘hotspot’ voor Open Bedrijvendag: dankzij de stad werd onze straat er zelfs voor afgesloten en kregen we, tot onze verbazing, liefst 3.500 mensen over de vloer.” 

Toen Marjola in 2011 later een uitnodiging kreeg om mee te doen aan Bedrijvencontactdagen Kortrijk, groeide al snel opnieuw het idee om dat met zoveel mogelijk Ieperse ondernemingen samen te doen. “Dat heeft geleid tot een groepsstand van liefst 35 firma’s, elk met hun eigen stand. Omdat ik het belangrijk vond dat we elkaar allemaal konden zien, kreeg ik van de organisatie het licht op groen om de wanden tussen de verschillende stands op heuphoogte te maken. Op die manier raak je sneller met elkaar in gesprek, wat leidt tot vlottere introducties in elkaars netwerk. Die eerste editie in 2011 was meteen een ongelooflijk succes, met maar liefst 35 deelnemers. De voorbereiding slorpte evenwel zo veel van mijn tijd op, dat ik de stad vroeg om de fakkel over te nemen, iets wat gelukkig ook is gebeurd.” 

We ontmoeten er bedrijfsleiders die anders nooit zomaar op onze site zouden langskomen.

Marjola Maes

Marjola Maes is nog altijd blij met het initiatief. “Het blijft telkens weer genieten om de zalige sfeer op dat bruisende plein te zien. We ontmoeten er ook bedrijfsleiders die anders nooit zomaar op onze site zouden binnenspringen. Bovendien is de decembermaand in veel firma’s iets kalmer, waardoor je meer tijd kan nemen om met elkaar te babbelen.” 

Bloemlezing 

De stad vindt het maar normaal om dit gezamenlijke ‘uithangbord’ te ondersteunen. “We hebben dit altijd een goed idee gevonden”, weet schepen van Economie Diego Desmadryl. “Het is ook erg tof dat de bedrijven eigenlijk een mooie bloemlezing vormen van wat het ondernemerschap in onze stad te bieden heeft: van een schilderbedrijf over een verzekeringskantoor tot een garagehouder, ze zijn allemaal vertegenwoordigd.” 

Omdat het een vrij groot plein is, blijven de mensen er automatisch wat langer hangen.

Diego Desmadryl

Desmadryl was aanwezig op elke editie sinds het Ieperplein bestaat. “Ik ben telkens opnieuw aangenaam verrast door de leuke dynamiek die er heerst”, legt hij uit. “Omdat het een vrij groot plein is, blijven de mensen er automatisch wat langer hangen. Velen beschouwen het als een erg leuke manier om bestaande contacten aan te scherpen en nieuwe mensen te leren kennen. Sowieso groeit daar ook onderlinge business uit. Ja, eigenlijk kan je dit wel een vroege nieuwjaarsreceptie noemen.” 

Ook in april 2022, toen de in december 2021 geplande editie werd ‘ingehaald’, brachten veel mensen een bezoekje aan het Ieperplein. “Toch kan je er niet omheen dat er toen eigenlijk een andere sfeer heerste. Het was toen erg mooi weer, waardoor de bezoektijd van de meeste mensen korter was. Dit evenement hoort gewoon thuis in de gezellige sfeer van de nakende kerstperiode. Dat is echt wel een van de charmes van de beurs.” (BVC - Eigen foto)

Citymarketing

Deze keer zal de stad van de gelegenheid gebruik maken om zelf de Kattenstoet van volgend jaar extra in de schijnwerpers te zetten. “Het is een mooie manier om aan citymarketing te doen en om Ieper als stad voor ondernemers te accentueren”, vindt schepen Desmadryl. “Dat hoeft niet te leiden tot een wildgroei aan vragen naar extra gronden voor bedrijven, want net als zoveel andere gemeenten en steden, is het aanbod ook bij ons erg beperkt. Binnenkort kunnen we wel de zone Hoge Akker 2 aansnijden (5 hectare). Verder zijn we afhankelijk van de provincie en de Vlaamse overheid om op extra gronden aanspraak te kunnen maken.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie