Langsheen de ring in Vilvoorde is de nieuwe hub van pakjesbedrijf DPD een echte landmark. Het sorteercentrum is sinds kort operationeel, het depot voor de lokale Brusselse distributie volgt in juni. Met de hub speelt DPD in op de groei van e-commerce. “We gaan hier 180 jobs bieden in elke shift. En we gaan maximaal elektrisch rijden”, verzekert Silvio Mestdagh, de CEO van DPD.
De Voka-vastgoedclub was op 5 mei te gast in de nieuwe hub, voor een exclusieve kijk achter de schermen. Het distributiecentrum is bijzonder vernieuwend. Het is het eerste distributiegebouw in België met verdiepingen, met een cross-docking in de hoogte, een innovatie voor de sector die tegemoet komt aan de nood om spaarzaam om te gaan met de schaarse beschikbare ruimte. De verwerking van de pakjes via transportbanden is sterk geautomatiseerd, wat mogelijk maakt om 20.000 pakjes per uur te verwerken.
Het nieuwe distributiecentrum bestaat enerzijds uit een groot sorteercentrum van waaruit in vrachtwagens pakjes verdeeld worden naar andere hubs en depots. Anderzijds is er op de bovenverdieping een depot voor de belevering in bestelwagens van pakjes aan de eindklant in de Brusselse regio. Tevens krijgt het DPD-hoofdkantoor, thans nog in Mechelen, daar zijn plaats.
Logistiek terug naar de stad
Het project is een samenwerking tussen DPD en Montea, ontwikkelende belegger in logistiek vastgoed. De gronden zijn eigendom van Montea, waarop DPD een erfpacht kreeg. Het projectmanagement was in handen van de Valla-groep. Er was heel wat overleg nodig met de Vlaamse en Brusselse overheid. De site zit pal op de grens tussen de twee gewesten.
De totale investering beliep ruim € 50 miljoen, waarvan het grootste deel in een volledig geautomatiseerd sorteercentrum van ongeveer 9.000 m². De hub in Vilvoorde gaat samen met de DPD-hub in het Nederlandse Veenendaal de Benelux-markt bedienen. De pakjestrafiek van twee van de negen DPD-depots in Vlaanderen wordt door Vilvoorde overgenomen. “Logistiek keert terug naar de stad”, vertelde Jo De Wolf, CEO Montea, in zijn toelichting voor de Vastgoedclub. Dat is voor pakjesdistributie ook dichter bij de klant, dus ecologischer.
Mobiliteit en jobs
Brengt een locatie dicht bij de ring met zijn files dan geen mobiliteitsprobleem met zich mee? Silvio Mestdagh: “De vrachtwagens voor ons sorteercentrum rijden ’s nachts of in de vroege ochtend, voor de files dus. De bestelwagens voor pakjesleveringen in de Brusselse regio vertrekken ’s ochtends, en zullen dus wat last hebben. Maar we zijn in bespreking met de Brusselse overheden voor een optimale levering in de stad. We werken ook met ophaalpunten.” Het personeel werkzaam op de hoofdzetel kan telewerken en op flexibele uren naar het kantoor komen.
DPD wil verder volop inzetten op een vergroening van het wagenpark. “We moeten daarbij wel rekening houden met de laadcapaciteit op de site, en we moeten elektrische bestelwagens geleverd krijgen”, aldus Mestdagh, die er verder nog op wijst dat door een efficiënt management van de trafiek het aantal kilometers beperkt wordt.
In de nieuwe DPD-hub gaan 180 mensen per shift aan de slag. Er is personeel nodig voor manuele correcties en interventies bij het sorteren, en ook voor het lossen en laden. Het gaat om kortgeschoolde jobs, wat perspectief biedt voor de vele werkzoekenden in Brussel en Vilvoorde.