Skip to main content
  • Nieuws
  • Sneller bouwen zonder mortel of lijm

Sneller bouwen zonder mortel of lijm

  • 07/06/2018

Gevelstenen die je in elkaar klikt zonder gebruik te maken van mortel of lijm. Dit kan met de revolutionaire stenen van Facadeclick. Dankzij deze circulaire manier van bouwen, kan je een gevel afbreken en later terug opbouwen. Dus geen bouwafval maar een tijdelijke opslag van bouwmaterialen.

Geïnspireerd door Lego

“Het idee om bouwstenen in elkaar te klikken komt van mijn vader, Patrick Vandenbempt. Hij is altijd actief geweest in de bouwsector en zocht een oplossing voor de inefficiëntie van de bouwsector.” Aan het woord is Jasper Vandenbempt, aandeelhouder van Facadeclick (Speed Building Systems). “Een antwoord op deze inefficiëntie was het produceren van prefab binnenmuren. Toen dit vlot verliep, begon hij met prefab buitenmuren te experimenteren. Dit was echter geen groot succes. Want buitenmuren hebben ook een esthetische waarde. Dit maakt beschadigingen tijdens het vervoer veel ernstiger. Hierna is hij opnieuw beginnen brainstormen en liet hij zich inspireren door de alom bekende lego-blokjes. Bouwstenen die men in elkaar kan klikken zonder gebruik te maken van mortel of lijm. Dit idee heeft hij ontwikkeld en wereldwijd gepatenteerd. We merken vaak dat mortel en lijm de boosdoeners zijn waardoor bouwen enorm tijdrovend is en men beroep moet doen op kwaliteitsarbeiders. Dit mechanisme is bovendien ook ontwikkeld met het oog op Afrika. Daar worden fikse boetes uitgedeeld per liter gebruikt drinkbaar water in de bouw. Dankzij ons systeem heb je dus geen water nodig, kan je goedkoop en snel bouwen en in alle weersomstandigheden.”

Facadeclick Jasper

“Ondertussen bestaat Facadeclick een tweetal jaar. We hebben het eerste jaar vooral onderzoek gevoerd, veel geëxperimenteerd en een prototype ontworpen. De basis van dit systeem hebben we zelf bedacht. In overleg met de ingenieurs van Didak, ook een partner van ons, hebben we dit verder tot een werkend geheel ontwikkeld. Sinds een jaar beschikken we over een werkend product. Een zestal maanden geleden ging de eerste werf met Facadeclick van start. Lange tijd was er geen innovatie in de gevelbouw, maar de wensen en voorkeuren zijn natuurlijk wel veranderd doorheen de tijd. Tegenwoordig wil men graag een huis met voegloze gevels, een populaire maar geen gemakkelijke techniek. Dankzij de Facadeclick techniek kan men nu gemakkelijker voegloze gevels bouwen”, aldus Jasper Vandenbempt.

Spouwanker en isolatie

“We werken met Facadeclick rond twee pijlers: efficiënt en circulair. Een eerste probleempunt is dat je nu je gevel steeds moet afdekken wanneer het regent. Maar Facadeclick kan zowel bij koud, warm en regenweer gebruikt worden, hierdoor is afdekken dus niet meer nodig. En omdat ons systeem niet met mortel of lijm werkt, zijn er ook geen uitbloeiingen. We hebben met de bedrijven Ploegsteert en Dumoulin samengezeten. Zij hebben een T-groef in hun steen voorzien waardoor het spouwanker met een 90- graden draai kan vastgezet worden. Het spouwanker zit tussen de gevel en binnenmuur om de gevel op zijn plaats te houden.”

“Een tweede heikel punt is het plaatsen van isolatieplaten. Het is een heel secuur en tijdrovend werk. Een aannemer verliest er veel tijd mee. Daarom is het plaatsen van deze isolatie inbegrepen bij de faciliteiten van Facadeclick en garanderen we de beste kwaliteit. Hiervoor werken we samen met het Nederlandse bedrijf Thermocomfort. Ze maken gebruik van volledig composteerbare Biofoam parels, gemaakt uit afval uit de suikerindustrie. Samen met Universiteit Gent hebben we het principe van volle spouwmuren uitvoerig getest.”

"In Nederland moeten alle nieuwe aanbestedingen verplicht circulair zijn, zodat men onderhand spreekt van ‘cirkelsteden’."

Cirkelsteden in Nederland

facadeclick huis

“Een tweede pijler is het circulair bouwen. Circulair bouwen is een nieuwe manier van ontwerpen van materialen en gebouwen. Vroeger was er sprake van een lineaire economie. We haalden heel veel stoffen uit de grond en gebruikten die maar voor een bepaalde periode om naderhand weg te gooien. Nu gaan we naar een circulaire economie. Alles wordt zo ontworpen dat het geen afval wordt in de toekomst. We hergebruiken de grondstoffen integraal zonder dat er energie aan te pas komt. We bouwen onze muur op, kunnen deze ook heel gemakkelijk weer terug uit elkaar halen en elders opbouwen. In Nederland staan ze hier al een pak verder in. Dat is ook de reden voor onze samenwerking met Nederland. Ze spreken daar van cirkelsteden, alle nieuwe aanbestedingen moeten circulair zijn. Het is zelfs verplicht vanuit de overheid. Ze hebben als doelstelling om in 2030 een volledig circulaire economie te hebben. De vraag naar circulaire bouwmaterialen in Nederland is daardoor zeer groot. Ons systeem is echter ontworpen rond de keramische binnenblok met T-groef. Maar in Nederland werken ze niet met zo’n binnenblok. Om hier een antwoord op te bieden zijn we gaan samenzitten met het bedrijf Bubbledeck. Om zo een aangepast product te maken voor de Nederlandse markt. Het project Link2Innovate in het kader van Interreg Vlaanderen-Nederland bood ons hiertoe de kans.” vertelt Jasper Vandenbempt. Eerste ervaringen in Vlaanderen “Doordat er sneller gewerkt kan worden, is de eenheidsprijs per vierkante meter met Facadeclick zo’n 15 à 20 euro per m² goedkoper. Dit is natuurlijk voor sociale woningen zeer interessant. Zo hebben we een eerste realisatie gedaan voor Interleuven in Werchter. Verder zijn er ook plannen met Colruyt Group, op termijn willen ze 200 winkels renoveren. Het doel van Colruyt is om dit circulair en op een low impact manier te realiseren. De herkenbare stijl van de Colruytwinkels behouden met een circulair product kan enkel met de handvormbakstenen van Facadeclick. Verder zitten we ook samen met OVAM om te bekijken hoe we kunnen omschakelen naar gerecycleerd kunststof voor de kunststofelementen, bijvoorbeeld
het kliksysteem.”

Bouwen met robots?

facadeclick close up jasper

“We hebben ook al een aantal keer de vraag gehad om een samenwerking aan te gaan met robots. Want robots kunnen onze stenen perfect in elkaar klikken. Wij gaan zelf geen robots ontwerpen maar staan zeker open voor eventuele samenwerkingen. Voor de Belgische markt zijn we nog op zoek naar early adopters om een samenwerking mee aan te gaan. Facadeclick richt zich vooral op de grotere projecten waar rendement en prijs belangrijk zijn", sluit Jasper Vandenbempt af.

BUSINESS OVER DE GRENS

Elke maand zet Ondernemers een Vlaams-Brabantse bedrijfsleider in de kijker die betrokken is in een samenwerkingsproject met Nederland. Zo’n project verruimt niet alleen je kijk op zaken doen maar opent ook deuren naar nieuwe klanten. Dit blijkt duidelijk uit alle getuigenissen. Tientallen Vlaams-Brabantse bedrijven ontvangen steun van Europa via deze Interregprojecten en brengen zo grensoverschrijdende zakenrelaties tot stand. Dit geeft echt een boost aan de economie in onze provincie. Om die reden investeert ook de Provincie Vlaams-Brabant in deze projecten door extra subsidies toe te kennen. “Facadeclick is een jong en dynamisch bedrijf waarvan we nog veel van gaan horen in de toekomst”, aldus gedeputeerde Marc Florquin (www.marcflorquin.com).
Project Link2Innovate is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Meer info over dit programma:
www.grensregio.eu
www.link2innovate.eu

Dit artikel verscheen in Ondernemers mei 2018.

Proximus
ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad