Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Smile! Bryo zet haar tanden in DentPlanet

Smile! Bryo zet haar tanden in DentPlanet

  • 11/04/2023

Mohammed Ahmed: tandarts by day, ondernemer by night. Mohammed stapte met een duidelijk doel het Bryo-verhaal in. Zo snel mogelijk de plastic afvalberg, en dus de hoge CO2 -uitstoot, in de medische sector verlagen. Eerst dicht bij huis, daarna wereldwijd. Hoe hij dat doet? Door de plastic delen van tandartsgereedschap te vervangen. En dat doet hij met enorm veel passie!

Mohammed wandelt met veel enthousiasme en een grote lach het Voka-kantoor binnen. Terwijl de koffietassen gevuld worden, legt Mohammed zijn DentPlanet-tandenborstels en -flosdraad op tafel. De verpakking oogt strak en aantrekkelijk. Met veel passie en zonder aarzeling begint hij te vertellen over zijn ondernemersverhaal. Al snel word ik helemaal meegenomen in zijn avontuur, laten de statistieken me duizelen en ben ik helemaal overtuigd van zijn businessplan. Duik mee in de wereld van DentPlanet!

Hoe zag DentPlanet het levenslicht?

“Als tandarts zet ik mij dagelijks in om de tandhygiëne van mijn patiënten te verbeteren. Daarvoor gebruik ik gereedschap voor tandverzorging zoals onder andere flosdraad, interdentale borstels en tandenborstels. Maar onderhoud is vaak niet voldoende. Dagelijks ontvang ik wel meerdere patiënten met gaatjes in de tanden. Dan grijp ik naar het gereedschap om composiettandvullingen te zetten. Hiervoor gebruik ik micro-applicatoren. Het viel me al snel op dat al deze instrumenten deels van plastic worden vervaardigd. Als je weet dat deze hulpmiddelen na eenmalig gebruik in de vuilbak belanden, val je om van de omvang aan plastic afval. Tegen het einde van de dag heb ik al drie keer mijn vuilbak geledigd. Als we dat op grote schaal bekijken in België, belandt maar liefst zes miljoen van deze plastic applicatoren in de vuilbak per jaar. Dat staat gelijk aan minstens drie ton plastic afval op jaarbasis dat verbrand wordt en in onze atmosfeer wordt losgelaten. Dat moet veranderen!”

Smile! Bryo zet haar tanden in DentPlanet

 

Het medische aspect is altijd een slecht excuus geweest om niet op ecologisch vlak te innoveren.

“Het medische aspect is altijd een slecht excuus geweest om niet op ecologisch vlak te innoveren. Dat excuus gooi ik nu overboord. De medische sector vertegenwoordigt wereldwijd 4.4% van de ecologische voetafdruk. En plastic speelt daar een grote rol in. Het potentieel is dus enorm. In juli 2021 startte ik daarom DentPlanet op. De missie van DentPlanet is de plastic afvalberg in de tandheelkundige sector drastisch verminderen, en zo ook onze CO2 uitstoot. Hoe we dit doen? We vervangen plastic door andere ecologische alternatieven zoals hout vervaardigd uit bamboe. Het is gemakkelijk, goedkoop, snel in productie en vooral heel ecologisch.”

Hoe zie je de toekomst met DentPlanet?

“Groot (lacht)! Begin dit jaar besliste Stad Leuven om al hun plastic tandenborstels in hun Wijkgezondheidscentra te vervangen door de ecologische tandenborstels van DentPlanet. Dat is al een mooie stap in de juiste richting. Ik hoop snel meerdere steden in België mee te krijgen in het ecologisch verhaal van DentPlanet.” “Maar daar stoppen we niet. In Q4 van 2021 was het doel om de 'overthe-counter producten', zoals de tandenborstels en flosdraad, op de markt te brengen. Deze doelstelling werd behaald. De volgende fase is de tandheelkundige producten aanpakken. Daarmee bedoel ik specifiek de applicatoren voor de dentale adhesieven. Dit is wat tandartsen gebruiken om composietvullingen vast te zetten aan de tand. Als je weet dat een tandarts minstens twee van deze applicatoren gebruikt per patiënt, dan is het duidelijk dat daar 'the big win' zit om ecologischer te gaan werken. Ik wil het probleem eerst dicht bij huis aanpakken, namelijk in België en Nederland. Als deze markten mee zijn, is het aan Europa, Amerika en uiteindelijk Azië. Voor deze fase, die in Q1 van 2024 van start gaat, ben ik momenteel op zoek naar investeerders die mee willen streven naar een meer ecologische tandheelkundige sector.”

Hoe heeft Bryo je geholpen om je idee mee vorm te geven?

“Toen mijn idee aan het borrelen was, had ik enkel nog maar een medische achtergrond. Ondernemen was volledig nieuw voor me. Ik merkte dus al snel op dat ik noodzakelijke competenties miste om mijn idee te doen groeien. Ik was enorm onder de indruk van de persoonlijke aanpak van het Bryo-traject en de opvolging van Lise, coördinator Jong Ondernemerschap. Tijdens het traject wordt elke business case individueel onder de loep genomen en er is altijd iemand die je in je ondernemersverhaal begeleidt. Het is dus zeker niet enkel theorie.” “Ik volg nu Bryo Start-Up en dankzij Lise neem ik ook deel aan Go International. Mijn volgende stap is het traject van Bryo Scale-Up en dan is the sky echt the limit! Bij Voka Mechelen-Kempen nemen ze je dromen serieus. Hun slogan 'Samen ondernemen, samen groeien' volgen ze op de letter. En daar ben ik heel dankbaar voor.”

Smile! Bryo zet haar tanden in DentPlanet

 

Heb je nog een laatste tip voor startende ondernemers?

“Vind een bestaand probleem dat je kan oplossen. En wees creatief en innovatief in de oplossing die je hiervoor aanbiedt. Als laatste, hard werken is onvermijdelijk en pivot wanneer nodig. Ondernemen is je ook omringen met de juiste mensen. En dat weten ze bij Voka Mechelen-Kempen maar al te goed.

Jill Cools

Medewerker communicatie

Full bio of Jill Cools

Artikel uit publicatie