Skip to main content
  • Nieuws
  • “Smart Cities” als hefboom voor efficiëntie en economische groei

“Smart Cities” als hefboom voor efficiëntie en economische groei

  • 18/04/2018

Begin mei wordt in Silicon Valley de “Smart Cities Week” georganiseerd en ook bij ons is het thema brandend actueel. Door de groeiende digitalisering hebben gemeenten de komende jaren een grote opportuniteit om hun dienstverlening te verbeteren en efficiënter te organiseren.

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen is ervan overtuigd dat steden en gemeenten voluit hun rol moeten opnemen als motor voor de lokale economie. Zij vormen het ideale living lab om te experimenteren en om een ‘Smart City’ te worden. Technologische innovaties kunnen helpen om de efficiëntie te vergroten. Steden en gemeenten kunnen steeds makkelijker hun businessmodel herzien, kostenbesparingen realiseren en hun dienstverlening aan burgers en ondernemingen steeds efficiënter aanbieden. In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober zal Voka West-Vlaanderen deze boodschap ook meenemen tijdens gesprekken met overheidsbesturen.

Internet of Things

Steden en gemeenten kunnen inzetten op methodieken als de lean-methode of benchmarking. Die hebben in heel wat bedrijfscontexten al hun meerwaarde bewezen, zowel in de private als in de publieke sector. Lokale besturen kunnen op dat vlak veel van elkaar leren. Om die voordelen te rapen is een beleid gestoeld op harde data onontbeerlijk. Een toekomstvisie waar ‘City of Things’ centraal staat, is een must voor iedere stad of gemeente. Slim parkeren, gezondheidszorg op afstand, efficiënt energieverbruik… De innovatieve mogelijkheden van het ‘Internet of Things’ om het leven smart citiesaangenamer en duurzamer te maken, lijken eindeloos. Met een enorm potentieel in baanbrekende nieuwe technologieën en een ontluikend kmo-ecosysteem heeft iedere stad een kans om topspeler in de geconnecteerde wereld te worden. Ook de blockchaintechnologie is beloftevol vanuit verschillende optieken. Ze kan leiden tot een daadwerkelijke eenvoudige overheid door de automatisering van administratieve procedures en de veiligheid van ‘Internet of Things’-toepassingen te verhogen.

In dit kader organiseert Voka West-Vlaanderen een informatiesessie over “Smart Cities” en hoe bedrijven en lokale besturen kunnen samenwerken en elkaar inspireren. Meer info daarover kan u hier vinden.

Contactpersoon

Dieter Coussée

Belangenbehartiging Noord-West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk - Apzi-Voka West-Vlaanderen

Hulp nodig?

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag