Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Singapore verwelkomt Limburgse bedrijven

Singapore verwelkomt Limburgse bedrijven

  • 01/12/2023

Singapore zet de deuren wijdopen voor innovatieve bedrijven en ondernemers. “Het is goed ondernemen in Singapore”, zegt technologieattaché Kim Demeyer van Flanders Investment & Trade. “Maar je business moet wel in het grotere plaatje passen”, voegt hij daaraan toe. “Want alles gebeurt hier vanuit een strategische visie.” Dat kan Limburgs ondernemer Jan Kriekels bevestigen. Voor zijn bedrijf Jaga is de dynamische stadstaat de ideale uitvalsbasis om een milieuvriendelijk koelsysteem naar de groeimarkt Zuidoost-Azië te brengen. 

 

Op uitnodiging van de Singa­porese overheid trok een groep Limburgse ondernemers eind november naar Singapore voor een inspiratiemissie die werd georganiseerd door Voka – KvK Limburg, in samenwerking met Flanders Investment & Trade (FIT). Kim Demeyer , technologieattaché voor FIT in Singapore, hielp de missie organiseren, samen met missieleider Bert Grobben, een Limburgse ondernemer die al 12 jaar in Singapore woont en de stad en economie op zijn duimpje kent. Kim: “Bert en FIT, als strategische partner, hebben de handen in elkaar geslagen om de deelnemers waardevolle bezoeken te kunnen bieden aan bedrijven en pitches bij start-ups, waarbij ze nieuwe innovatieve kennis en ideeën konden opdoen. ” 
 

Volop opportuniteiten voor Vlaamse bedrijven

In zijn rol van technologieattaché staat Kim Demeyer Vlaamse bedrijven met raad en daad bij. Onder meer om partners te vinden met wie ze een match hebben qua businessmodel en product. “Singapore heeft heel wat troeven die het land aantrekkelijk maken voor Vlaamse bedrijven: het is een innovatieve hub en een walhalla voor start-ups. Er zijn veel venture capitalists, patenten worden er goed beschermd en men spreekt er prima Engels. Bovendien zet Singapore heel hard in op domeinen waarin de Vlaamse bedrijfswereld sterk staat: agritech, digitale technologie, fintech, smart cities …” Vlaamse bedrijven kunnen er ook heel wat subsidies rapen, mits ze een vestiging in Singapore hebben en een Singaporese aandeelhouder die voor minstens 30% in het bedrijf deelneemt.

 

Energiezuinig en milieuvriendelijk koelsysteem
 

Ook Jan Kriekels, CEO van Jaga, de Diepenbeekse producent van klimaat- en ventilatietoestellen, ging mee op inspiratiemissie. “Ik kwam 40 jaar geleden al in Singapore, toen zag je hier en daar nog eenvoudige hutjes aan zee. Sindsdien is het hard gegaan. De overheid pakt de economie planmatig aan, ze hebben een masterplan dat de ontwikkeling van Singapore op lange termijn stuurt.” De producten die Jaga ontwikkelt, passen in die toekomstvisie, legt Jan uit: “Door de klimaatverandering staat het milieu er hoog op de agenda. Er is geen wind en geen ruimte voor zonnepanelen, en het is er tropisch warm. Ze zoeken innovatieve oplossingen als antwoord op die uitdagingen. Ons Static Cooling-systeem past perfect in dat plaatje. Dat is een natuurlijk koelsysteem zonder ventilators of elektrische onderdelen, zoals printplaten. We verwachten er tienduizenden van af te zetten in Singapore en de rest van Zuidoost-Azië, ter vervanging van de klassieke airco’s. Op dit moment loopt er al een pilootproject in Maleisië.” 

 

Asia for beginners

 

Zakendoen in Singapore is makkelijker dan in veel andere Aziatische landen. Kim Demeyer: “Ik noem Singapore altijd ‘Asia for beginners’. Het land is heel westers georiënteerd. Anderzijds blijft het wel Azië. Men verwacht dat je respect toont en op tijd bent. Singaporezen zijn vrij direct, ze komen gauw to the point. Dat zie je in andere landen in de regio minder. Men is hier ook heel resultaatgericht, en streeft altijd naar vooruitgang, hetzij economisch, hetzij maatschappelijk. Van ecologisch ondernemen over gezondheidszorg tot de digitale bijscholing van ouderen, alles gebeurt hier vanuit een strategische visie en vanuit het economische belang van Singapore en zijn burgers. Men is hier heel verwelkomend voor buitenlandse bedrijven, maar je business moet wel in het grotere plaatje passen. Een tip: zoek een niche waar de Singaporese overheid zelf op inzet, en zoek de samenwerking met lokale partners.” Jan Kriekels kan dat beamen: “De overheid runt Singapore echt als een bedrijf, met alle voor- en nadelen van dien. Je moet zorgen dat je goed met de overheid samenwerkt, dat je producten netjes laat testen en dergelijke. Het duurt ook wel een jaar of 3-4 voor je hier zaken kan doen. Anderzijds houden ze hier ook van feestvieren en goed eten. Wat dat betreft, lijken ze op Vlamingen. Ze bouwen graag aan zakelijke relaties via informele contacten, net als wij.” ◀

Kim Demeyer, Flanders Investment & Trade


“Zoek een niche waar de Singaporese overheid zelf op inzet, en zoek de samenwerking met lokale partners.”

“Singaporezen houden van lekker eten en bouwen graag aan zakelijke relaties via informele contacten, net als wij.”

Jan Kriekels, Jaga

Contactpersoon

Sebastien Conings

Senior adviseur ondernemingen

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie