Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Schroons & zonen investeert in vakmanschap

Schroons & zonen investeert in vakmanschap

  • 13/04/2021

Voor houten buiten- en binnenschrijnwerk kan je al meer dan honderd jaar bij Schrijnwerkerij Schroons & zonen terecht. Uniek is dat het bedrijf niet werkt met hout afkomstig uit zagerijen, maar zelf nog de planken haalt uit volledige bomen. “We doen dat uit beroepsfierheid”, zegt zaakvoerder Jan Schroons. “En omdat we op die manier zeker zijn altijd kwaliteitsvol werk af te leveren.”

We focussen op uitdagende nieuwbouw- en renovatieprojecten

Het familiebedrijf is opgericht in 1918 door Lode Schroons, de overgrootvader van Jan. Hij bouwde vooral karren en karrenwielen. “Met de opkomst van de auto-industrie verschoof de focus meer en meer naar timmerwerk en schrijn- werkerij”, vertelt Schroons. “Ramen, deuren, maar bijvoorbeeld ook dakcon- structies. Het bedrijf moest zich ook regelmatig aan de omstandigheden en conjunctuur aanpassen. Zo hebben mijn overgrootvader en grootvader tijdens de tweede wereldoorlog veel meer doodskisten gebouwd dan hen lief was.”

Buiten- en binnenschrijnwerk

Het bedrijf groeide gestaag en na hun studies stapten de zonen van grootvader Frans mee in de zaak. Het atelier aan het ouderlijk huis bleef uitbreiden, er kwamen meer en meer machines en de focus ging volledig naar het buiten- en binnenschrijnwerk. “In 1979 nam mijn vader André de zakelijke leiding over”, vervolgt Schroons. “Zijn twee broers bleven wel betrokken als vennoten. De zaken gingen goed en het bedrijf bleef investeren in automatisering.”

Verhuis

Maar in 2009 dreigde het verhaal van het familiebedrijf abrupt te stoppen. “De milieuvergunning voor onze gebouwen in het centrum verviel, waardoor een verhuis zich opdrong”, vertelt Schroons. “Mijn nonkels zagen dit niet zitten en wilden het bedrijf opdoeken. Ik heb dan mijn job als werfleider bij een grote bouwfirma opgegeven en heb samen met mijn vader alle aandelen overgenomen. We kochten een perceel bouwgrond in Heist-op-den-Berg, bouwden een nieuw atelier met een prachtige toonzaal en sinds 2010 timmeren we – met mijzelf vanaf 2011 als zaakvoerder – hier verder aan de weg.”

Maatwerk

Jan Schroons hecht veel belang aan vakmanschap en beroepsfierheid. Daarom kiest hij er ook voor om zelf de planken voor het schrijnwerk uit inlandse en tropische bomen te zagen. “Dat vraagt een extra investering, want je hebt daar best wel wat speciale machines voor nodig”, legt Schroons uit. “Maar het zorgt er voor dat onze kwaliteit constant is. In onze ramen, deuren en trappen zie je bijvoorbeeld geen kleurverschillen.” Schrijnwerkerij Schroons & zonen houdt zich ook enkel bezig met maatwerk. “Hierdoor kunnen we ons toespitsen op leuke en uitdagende nieuwbouw- en renovatieprojecten. Werk met een zekere moeilijkheidsgraad, zodat we ons vakmanschap – versterkt met moderne machinerie – in de verf kunnen zetten.”

Gemotiveerde mensen

Een grote uitdaging voor het bedrijf vandaag is het vinden van goed en gemotiveerd personeel. “Geschoolde schrijnwerkers lopen niet dik”, zucht Schroons. “We werken samen met de technische scholen uit de buurt. Jongeren krijgen de kans om hier stage te lopen en op die manier kunnen we het talent snel spotten. Maar het is bedroevend om te zien hoe weinig gemotiveerde jongeren kiezen voor een opleiding hout.” Omdat ondernemers oplossingsgericht moeten denken, stapte Schrijnwerkerij Schroons & zonen in het Welt-project van Voka. “Via dit traject bereiken we gemotiveerde mensen uit andere sectoren die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Mensen die willen leren en verbeteren. Ook leren we hoe we die mensen moeten begeleiden en hoe we ons HR-beleid kunnen aanpassen, zodat we beter inspelen op economische en maatschappelijke disrupties. De medewerkers die op die manier instroomden doen het heel goed en geven zelf ook aan veel gelukkiger te zijn dan vroeger. Winst voor iedereen dus.”

Welt

Voor meer informatie over Welt:

valerie.hamal@voka.be

charlotte.pollet@voka.be

welt logo esf logo

 

Contactpersoon

Kristel Goffin

Communicatiemanager

Artikel uit publicatie