Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Scania Parts Logistics focust op slimme logistiek

Scania Parts Logistics focust op slimme logistiek

  • 01/12/2022

Met zes Parts Centers, 175.000 m² magazijn en 33.000 orderlijnen per dag is Scania Parts Logistics het kloppende logistieke hart van Scania. In dit centrale magazijn, gevestigd in Oudsbergen, staan automatisatie en digitale logistieke processen hoog op de agenda. Richard Grabert, Director Process Development and Innovation, en Martijn Vanherk, Manager Warehouse & Facility Engineering, lichten toe hoe de Business Club Smart Warehousing extra inspiratie biedt.

Scania parts logistics focust op slimme logistiek

 

Logistieke draaischijf

“Scania Parts Logistics is wereldwijd het globale distributiecentrum voor Scania”, legt Richard uit. “Via een link naar regionale Parts Centers op andere continenten ontwikkelen we een distributiestructuur die onze klanten 24/7 dienstverlening garandeert. Als je weet dat er wereldwijd dagelijks zo’n 900.000 Scania-trucks rondrijden, met 15.000 voertuigen die elke dag een onderhoudsbeurt krijgen, dan begrijp je dat we niets aan het toeval overlaten op het vlak van voorraadplanning, stockbeheer en transportcoördinatie. Met een team van ruim 1.000 medewerkers beschikken we over een schat aan ervaring en expertise.”

 

Participatieve managementstijl

Als premium brand binnen de trucksector ligt de lat voor een eersteklas service naar klanten erg hoog. “Dagelijks leveren we de nodige inspanningen om onze interne bedrijfsprocessen te optimaliseren”, zegt Martijn. “Dit doen we door enerzijds maximaal te investeren in innovatieve logistieke en transporttoepassingen, en anderzijds door onze medewerkers actief te betrekken bij het zoeken naar nieuwe logistieke oplossingen. Bij dit proces geloven we heel sterk in een multidisciplinaire aanpak via zogenaamde cross-functionele teams, waarbij verschillende profielen – van onze ingenieurs tot operatoren – met elkaar in gesprek gaan in het bedenken van smart warehousing-toepassingen.”

“Het feit dat we gebruikmaken van een Scandinavische, participatieve managementstijl, met een vlakke organisatie en een mensgerichte aanpak, draagt extra bij tot een groot draagvlak voor slimme logistieke oplossingen”, vult Richard aan. “Voor ons gaat smart warehousing niet enkel om slimme technologie, maar ook om eigenaarschap en verantwoordelijkheid bij onze medewerkers.”

 

“Smart warehousing focust zowel op technologie als op eigenaarschap en draagvlak bij collega’s.”

 

Toekomstbestendige aanpak

Zelfrijdende robots, shuttlesystemen, pocketsorters, big data, augmented reality … De lijst van nieuwe, slimme technieken bij smart warehousing is lang. Martijn schetst hoe Scania Parts Logistics deze technieken in kaart brengt: “Momenteel voeren we een masterstudie uit om na te gaan hoe onze werkomgeving er in 2030 zal uitzien. Zo kan bouwen in de hoogte een goede manier zijn om onze beschikbare magazijnruimte zo efficiënt mogelijk in te vullen. Of hoe zorgen we ervoor dat we schaarse onderdelen steeds tijdig op voorraad hebben? De opkomst van elektrische trucks zal ingrijpende gevolgen hebben voor ons logistieke beheer.”

 

Scania parts logistics focust op slimme logistiek

 

Elkaar inspireren

Zowel Richard als Martijn is erg enthousiast over de meerwaarde die de Business Club Smart Warehousing van Voka biedt. Richard: “Dit netwerk is voor onszelf en onze logistieke collega’s uit andere bedrijven een uniek platform om inspiratie op te doen en kennis te maken met de nieuwe trends en praktijkcases in supply chain management. We nemen graag deel aan boeiende bedrijfsbezoeken. Zelf waren we trouwens ook al gastheer om collega’s uit andere sectoren te verwelkomen. We zijn immers erg trots op onze werkplek en bijbehorende warehouse-oplossingen.”

Contactpersoon

Sebastien Conings

Senior adviseur ondernemingen

Artikel uit publicatie