Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Samuel Cogolati op Voka Zomerstage bij Aspiravi

Samuel Cogolati op Voka Zomerstage bij Aspiravi

  • 09/09/2022

Maandag 5 september ging federaal parlementslid voor Ecolo Samuel Cogolati op Voka Zomerstage bij Aspiravi. 

Samuel Cogolati Voka Zomerstage Aspiravi

Op maandag 5 september was federaal parlementslid Samuel Cogolati (Ecolo) te gast bij energieleverancier Aspiravi.

De Aspiravi-groep ontwikkelt, investeert in, realiseert en exploiteert projecten voor de productie van groene energie. Het gaat daarbij voornamelijk over groene energiecentrales en windenergieprojecten in België, de Noordzee en het buitenland.

Enkele kerncijfers in een notendop? Aspiravi – actief sinds 2002 – beheert een totaal windpark van 382 windturbines, goed voor een totaal geïnstalleerd vermogen van 1.590 MW die samen 1,5 miljoen gezinnen van groene stroom voorzien. Daarmee wordt een jaarlijkse CO2-uitstoot van 2 miljoen ton vermeden. Cijfers waar ook parlementslid Cogolati diep van onder de indruk was.

De Voka Zomerstage vond niet plaats in het Harelbeekse hoofdkantoor van de groep, maar wel in het Limburgse Riemst. Daar heeft de groep niet minder dan zes windturbines ontwikkeld. Geert Maris (Head of Business Development Renewable Energy) en Ineke Holvoet (Business Development Manager) lichtten eerst de structuur en de projecten van de groep toe, waarna Valéry Demarbaix en Xavier Houdry (beiden verantwoordelijk voor de Waalse projecten) dieper ingingen op de Waalse projecten.

Voor Cogolati was het frappant om te zien hoeveel verschillen er zijn tussen Vlaanderen en Wallonië qua reglementering en aanpak bij het ontwikkelen van windmolenparken. Hij maakte er dan ook een punt van om daarvan werk te maken met Ecolo. Als afsluiter van de Voka Zomerstage mocht Cogolati – uiteraard onder begeleiding - een van de 200 meter hoge turbines in Riemst beklimmen. Het stralende weer zorgde voor een fenomenaal zicht over de regio. Een afsluiter die kon tellen…

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag