Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • #samendoorgaan hebben we ook in eigen handen

#samendoorgaan hebben we ook in eigen handen

  • 23/10/2020

Mocht er een test zijn voor moed en volharding, dan was de uitslag van onze Vlaamse ondernemingen en medewerkers ongetwijfeld massaal positief. Week na week verstrengen de maatregelen. De regeringen moeten dat wel, terwijl ze de ziekenhuizen, scholen en bedrijven proberen te ontzien.

Maar #samendoorgaan hebben wij, ondernemers en medewerkers, ook in eigen handen. Door maximaal de veiligheidsmaatregelen te blijven opvolgen en van telewerk, waar mogelijk, de regel te maken strijden we met z’n allen mee tegen de verspreiding van dit vreselijke virus.

Samen komen we hier door, en samen gaan we er voor.

We leven en ondernemen met verregaande gezondheidsmaatregelen. Er moet stevig worden ingegrepen om de pandemie te bestrijden, en terecht. De tol van de coronacrisis laat niemand onberoerd. Ook de bedrijven niet. Massaal hebben we ons gedrag aangepast en doen we het nodige om in de veiligste omstandigheden te werken. Maar we moeten het blijven doen, hoe moeilijk ook. 

De maatregelen blijven hard aankomen. 2020 is een economisch rampjaar. Al voor de derde maand op rij blijven de Vlaamse ondernemingen kampen met omzetverliezen van gemiddeld 13 procent, blijkt uit een nieuwe enquête van Voka bij 1.200 bedrijven. Het economisch herstel dat we zagen na de lockdown in het voorjaar, is tot stilstand gekomen.

Over exact 70 dagen dient 2021 zich aan. Maar het ziet er niet naar uit dat het nieuwe jaar een nieuw geluid zal brengen. Verwacht wordt dat de omzetten in 2021 gemiddeld nog 10 procent lager zullen liggen. De investeringsplannen van de bedrijven liggen meer dan 20% onder het normale niveau en ook hier zien we geen herstel in 2021. Eveneens dramatisch voor een open economie als de Vlaamse, is dat de bedrijven aangeven dat hun export met bijna een derde gezakt is. En 1 op de 4 exporteurs verwacht pas herstel in 2022 of later.
 

Ons ondernemerschap, onze dromen, onze ambities: die zetten we niet in quarantaine. Nu niet, nooit niet.

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka

Nee, het wordt allicht geen Nieuwjaarke Zoete. Een verlenging van steunmaatregelen zoals de tijdelijke werkloosheid wegens corona, het bankenplan, uitstel van betalingen van bijdragen en belastingen tot juli 2021 door de overheden enz. dringt zich op. 

En zelf moeten we ook alles op alles blijven zetten om nog erger te voorkomen. Daarom roepen we alle bedrijven en alle medewerkers nog eens op om de veiligheids-en gezondheidsregels na te leven en telewerk te organiseren. We zien in onze bevraging dat bedrijven deze oproep alvast zeer goed naleven: voor ongeveer 4 op de 10 Vlaamse werknemers in de privésector is telewerk vandaag al ingevoerd waar mogelijk. Bedrijven zitten daarmee quasi aan hun limiet. Maar we moeten onze inspanningen verder zetten en onze telkens afvragen of en hoe we sociale contacten kunnen vermijden.

Mocht er een test zijn voor moed en volharding, dan was de uitslag van onze Vlaamse ondernemingen en medewerkers ongetwijfeld massaal positief. Ons ondernemerschap, onze dromen, onze ambities: die zetten we niet in quarantaine. Nu niet, nooit niet. Want dat is de motor van onze vooruitgang, en van een toekomst waarin we weer samen zullen groeien.

Maar eerst moeten we nu #samendoorgaan. Samen komen we hier door, met wendbaarheid en weerbaarheid. En samen gaan we er voor.

Voka wil alvast voor alle ondernemingen een lichtbaken zijn in deze moeilijke tijden. 
We laten jullie, Vlaamse ondernemers, niet los,

Hans Maertens
Gedelegeerd bestuurder Voka

imu - vzw - recupel
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - obd
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel