Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Samen zoeken naar dé internationale strategie

Samen zoeken naar dé internationale strategie

  • 26/06/2020

Als start-up of scale-up met vernieuwende ideeën of producten een internationale strategie uitwerken? Begin er maar aan! Om drempels weg te nemen, koppelt Voka deze ambitieuze ondernemers aan ervaringsdeskundigen uit de bedrijfswereld in het Co-Founder Hub-traject. Dit traject werd ontwikkeld met de steun van de Europese Unie en het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO). Twee duo’s vertellen over hoe zij deze samenwerking ervaren.

Frank Roels van Fixol + Kris Meulemans van Materialise

Frank Roels richtte FIXOL.eu op toen hij als keukenbouwer vaststelde dat het op maat maken van uitsparingen voor sifons in keukenlades een tijdrovend karwei is: “Een geschikt product vinden om dit makkelijker te maken bleek tevergeefs en daarom besloten we om zelf een set te ontwerpen. Vier jaar later konden we het commercialiseren. Nog wat later voegden we producten toe: afdekplaten voor vaatwasbuizen en stekkerplaten.” De producten in België aan de man brengen bleek niet moeilijk en door toevallige contacten exporteerde Fixol ook al snel naar Nederland, Engeland, Australië en Amerika. “Het was organische groei gebaseerd op toeval”, zegt Frank Roels. “Dat is fijn, maar we vonden het tijd om het gestructureerder aan te pakken. Voka gaf me de kans in de Co-Founder Hub te stappen waar ik gekoppeld werden aan Kris Meulemans van Materialise die een vracht aan ervaring heeft op internationaal vlak.”

Kris Meulemans is bij Materialise – actief in 3D-printen en bijhorende software – verantwoordelijk voor de wereldwijde presales en customer service afdelingen binnen de software business unit.  “Voor ik hier werkte, deed ik heel wat ervaring op in verschillende internationale functies en via opleidingen, waaronder een executive MBA. Die kennis en ervaring wilde ik graag delen.” Dat de keukensector geen gekend terrein is en Meulemans het gewoon is om met grote bedrijfsstructuren te werken, bleek geen hindernis: “Frank gaf me een spoedcursus over zijn branche en of je nu voor een eenmanszaak of multinational werkt, de uitdagingen blijven dezelfde: een aangepast businessmodel, opstellen van een salesstrategie, je product omzetten in klantentaal en stellen van duidelijke doelen.”

Frank en Kris

Organische groei gebaseerd op toeval is fijn, maar internationaal ondernemen moet je gestructureerd aanpakken

Frank Roels, Fixol.eu

Al snel bleek dat Fixol veel zaken juist aanpakte, maar niet wist waarom, zegt Roels: “Kris zorgde met theoretische modellen voor de nodige onderbouw van onze aanpak. Dat zorgt ervoor dat we niet kunnen afwijken, verkeerde focus gaan leggen of zelfs op de dool geraken.” “We vertrokken tijdens onze sessies vanuit een actuele vraag van Frank en gingen dan op zoek naar het grotere, achterliggende plaatje”, vult Meulemans aan. “Van daaruit zetten we dan een plan op dat ik vanuit mijn ervaring probeer aan te vullen, vereenvoudigen of stroomlijnen.”

Met een deel van het traject achter de rug, is het voor Frank Roels duidelijker waar hij op zal focussen: “Prioriteit worden de Europese markten. We willen bekendheid creëren op beurzen en intussen lopen er ook al verregaande onderhandelingen met groothandels en verdelers in verschillende landen. Op communicatief vlak spelen we onze troeven zoals duurzaamheid nu beter uit.” Meulemans van zijn kant is blij dat Roels, zij het kritisch, voor zijn inzichten open staat: “Ik ben onder de indruk van hoe snel hij zaken opneemt en integreert in zijn werking. Zo is er nu een duidelijk beeld van waar Fixol voor staat. De USP’s zijn uitgewerkt en komen nu sterk naar voor in een nieuw marketing- en evenementenplan.”
 

Dirk Hamelinck van DeltaRay + Koen Jacobs van Cross Border Solutions

Deltaray is een startup die een nieuwe methode van kwaliteitsinspectie bij massaproductie ontwikkelde. Oprichter Dirk Hamelinck stelde vast dat de huidige manieren waarop de kwaliteit gecontroleerd wordt, vaak tekort schiet: “Wij stellen voor om x-raytechnologie te combineren met artificiële intelligentie. Dat laat ons toe om een product in 3D en zowel langs binnen als buiten te controleren, en dat op een paar seconden tijd. Met deze methode kunnen we productiefouten voortaan volautomatisch, aan productietempo en met hoge precisie opsporen.” 

“Ons doel is ervoor te zorgen dat bedrijven kunnen streven naar een zero defect productie”, aldus Hamelinck. “De cost-of-non quality veroorzaakt door productiefouten in kan immers 20 tot 30% van de saleswaarde bedragen, zonder daar reputatieschade bij te rekenen.” Momenteel bestaat onze Accelerated 3D Xray oplossing  als prototype en het is de bedoeling om het meteen internationaal te vermarkten, al gooide de coronacrisis wat roet in het eten. “We planden dit voorjaar een grote lancering op beurzen, maar die zijn allemaal uitgesteld of afgelast. Daarom organiseren we zelf een open house waarbij een selectie van bedrijven onze oplossing kan komen ontdekken."

Dirk is meer dan overtuigd van de kunde en meerwaarde van deze methode van geautomatiseerde kwaliteitsinspectie: “Deze technologie zou voor een schokgolf kunnen zorgen in de productiewereld. Maar hoe goed het product ook is, ik heb niet de internationale en juridische ervaring die nodig is om meteen wereldwijd te kunnen handelen. Daarom zocht ik van bij de opstart steun bij Voka en stapte ik in het Co-Founder Hub-traject” Voka koppelde de Deltaray-zaakvoerder aan Koen Jacobs van Cross-Border Solutions, een bedrijf dat aan internationale projectontwikkeling doet. “We mikken op projectrealisaties in ontwikkelingslanden. Daar brengen we de verschillende stakeholders samen en gaan op zoek naar de optimale financieringsstructuur in overleg met de bank en de kredietverzekeraar. Waar mogelijk trachten we eveneens exportsubsidies te betrekken”, aldus Koen Jacobs. 

Dirk en Koen

Voor de strategische aanpak van Deltaray stond ik er bij onze oprichting nog alleen voor, en dan ben je het te makkelijk eens met jezelf.

Dirk Hamelinck, Founder & CEO, Deltaray

Vanuit zijn internationale ervaring uit vorige functies en achtergrond als bedrijfsjurist, was hij voor Hamelinck de perfecte match. Die zocht immers een klankbord om zijn visie te toetsen: “Voor de strategische aanpak van Deltaray stond ik er bij onze oprichting nog alleen voor, en dan ben je het te makkelijk eens met jezelf", zegt Dirk glimlachend. "Ik wilde dus een advocaat van de duivel die mijn aanpak vanuit een ander perspectief benadert.” De rol van Jacobs is duidelijk: “Ik geef Dirk duiding bij de uitdagingen die gepaard gaan met internationalisering en bij wat er komt kijken als hij internationale klanten binnenhaalt. Door hem daar nu op voor te bereiden, verliest hij geen kostbare tijd eens de lanceringsfase voorbij is.” 

Ondanks de tegenwind veroorzaakt door de coronacrisis, ziet Jacobs sterke kansen voor Deltaray: “We stellen een aandachtsverschuiving naar de medische sector vast. Dat is, naast die van automotive, een speerpuntsector waar de oplossing van Deltaray een significante toegevoegde waarde kan brengen door razendsnelle kwaliteitsinspectie bij (massa)productie van medical devices.” De ervaring uit het Co-Founder Hub-traject zal in deze uitgelezen internationale sector alvast van pas komen.

Meer informatie

Wil u ook internationaliseren en nieuwe buitenlandse trajecten ontdekken, dan is ons nieuw programma ‘Mercurio’ misschien wel iets voor jou. Meer informatie hierover alsook over  internationaal ondernemen? Klik hier of neem contact op met Letitia Gelep.

EU
Proximus