Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Samen voor een betere werk-kinderopvang balans

Samen voor een betere werk-kinderopvang balans

  • 19/03/2024

In een tijd waarin het vinden van kinderopvangplaatsen een ware uitdaging is, slaan kinderopvang en werkgevers de handen ineen. Momenteel kampt onze samenleving met een tekort van zo'n 30.000 kinderopvangplaatsen. Daardoor worstelen bedrijven met het vinden van personeel, een problematiek die versterkt wordt door de structurele krapte op de arbeidsmarkt.

Het gebrek aan beschikbare kinderopvangplaatsen blijkt een aanzienlijke hindernis te zijn voor ouders die werk en gezin willen combineren. Meer dan 1 op de 3 ouders die op zoek zijn naar kinderopvang krijgt een negatief antwoord, waardoor de werkgelegenheid wordt belemmerd. Het potentieel is enorm: maar liefst 50% van de vrouwen zou meer willen werken of een nieuwe baan willen aannemen als er voldoende kinderopvang beschikbaar zou zijn.

Om deze uitdagingen aan te pakken, bundelen Voka en de Kamers van Koophandel hun krachten met bedrijven die extra kinderopvangplaatsen willen creëren. Voka zorgde voor een héél eenvoudige regeling: in plaats dat je als onderneming zélf kinderopvang aanbiedt, kan je beder de nodige plaatsen voorzien bij een ervaren speler.

Dankzij zo'n partnership wordt het zeer eenvoudig om kinderopvang aan te bieden.

Door kinderopvang aan te bieden in een partnership zorgen ondernemingen niet alleen voor een extra voordeel aan hun personeel, maar zorgen ze er ook voor dat ouders die momenteel thuisblijven om voor kleine kinderen te zorgen, gemakkelijker de stap naar de arbeidsmarkt kunnen zetten. Het biedt kansen om nieuwe medewerkers aan te trekken.

Vier baanbrekende partnerships

Vier innovatieve partnerschappen zijn geselecteerd om proeftuinen voor de 'werk-kinderopvang' op te zetten. Deze partnerschappen, bestaande uit organisaties die bedrijven bereiken en vergunde kinderopvangorganisaties, hebben als gezamenlijk doel om ongeveer 200 extra kinderopvangplaatsen te creëren via bedrijven. Deze proefprojecten zullen lopen tot 31 juli 2025.

  • Voka - Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen en i-mens vzw
  • Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant en Ferm Kinderopvang
  • Voka - Kamer van Koophandel Limburg, UnieKo, HDI-Wij helpen, NSZ en DayCare-Solutions
  • Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en Helan Kinderopvang

Contactpersoon

Daan Aeyels

Senior Adviseur Welzijns- en Gezondheidsbeleid

imu - vzw - Altez