Skip to main content
  • Nieuws
  • Samen voor de uitdagingen van de 21ste eeuw

Samen voor de uitdagingen van de 21ste eeuw

  • 12/04/2018

Op 14 oktober 2018 zijn er lokale verkiezingen. Gemeenten, steden en provincies hebben onder meer inzake ruimtelijke ordening, mobiliteit en fiscaliteit een belangrijke impact op de werking van de Vlaamse bedrijven, dus ook deze verkiezingen zijn van belang.

Uit een ledenbevraging bij Voka blijkt dat de Vlaamse ondernemingen niet biPaul Kumpen en Hans Maertensjster tevreden zijn over de werking en resultaten van de lokale besturen. Ze verwachten er meer van en willen ook veel meer betrokken worden bij het lokaal beleid. Bedrijven willen niet enkel een melkkoe zijn om de lokale kas te spijzen, maar willen als echte partner voor het lokaal bestuur functioneren. De gemeenten, steden en provincies staan trouwens voor heel wat uitdagingen waarbij ondernemingen hen kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan slimme mobiliteitsoplossingen, nieuwe vormen van wonen en zorg en digitale dienstverlening,...

Daarom stelt Voka voor dat gemeenten, steden en provincies zich focussen op hun kerntaken, bedrijven kunnen immers instaan voor meer en meer lokale diensten. Dit zal lokale middelen vrijmaken om meer te investeren in infrastructuur, wat dringend nodig is. Ook een fiscaal pact is noodzakelijk om de lokale lasten op ondernemingen niet verder te laten stijgen; de middelen die bedrijven ophoesten, moeten worden geherinvesteerd in bedrijvenzones en andere initiatieven om ondernemen te stimuleren.

Ten slotte moeten de lokale besturen ook zichzelf aanpassen aan de geglobaliseerde wereld en de nieuwe technologieën. Die vereisen een minimale schaalgrootte om de nodige expertise en middelen efficiënt te kunnen inzetten. Kleine gemeenten kunnen daaraan niet voldoen en lopen dus meer en meer achter inzake dienstverlening. Daarom pleiten we voor een verplichte fusie van de allerkleinste gemeenten en moedigen we fusies aan voor grotere gemeenten. De 21e eeuw wordt wel eens 'the age of cities' genoemd: ze kunnen de hefboom zijn voor economische en maatschappelijke vooruitgang. De ondernemingen zijn klaar voor deze uitdaging, hopelijk de lokale besturen ook!

Kom meer te weten op www.vokakiest.be

Paul Kumpen, voorzitter Voka & Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka

Contactpersoon

IMU - vzw - De Tijd
IMU - vzw - Altez
IMU - vzw Remant