Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Samen trappen naar betere mobiliteit

Samen trappen naar betere mobiliteit

  • 12/07/2018

Het is donderdag 24 mei, 7.30 uur ’s morgens. Wie het Provinciehuis in Leuven passeert, ziet dat er meer en meer fietsers zich verzamelen. Is het de start van een teambuilding? Een uit de hand gelopen verkiezingscampagne? Nee! Het is de Cycle Chain van C-Valley Leuven. Een initiatief om fietsen bij de werknemers van bedrijventerrein Haasrode gekend en geliefd te maken. Meer dan 50 mensen gaven die donderdagochtend alvast het goede voorbeeld.
 

C-Valley Leuven

De Cycle Chain was de eerste activiteit van de kersverse vzw C-Valley Leuven. Die werd op 29 maart opgericht en verenigt de bedrijven die gevestigd zijn op het Research Park Haasrode en de Ambachtenzone Heverlee. Het project werd ingediend samen met Interleuven, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Vlaams-Brabant, Stad Leuven en Voka. De bedrijventerreinvereniging wil het overleg tussen de bedrijven organiseren en het aanspreekpunt zijn voor overheden en andere externe partijen. “C-Valley Leuven wil een bedrijvencommunity worden die zijn leden verbindt, vertegenwoordigt en versterkt”, aldus Roland Vanderstukken, voorzitter C-Valley Leuven. “C-Valley Leuven, dé plaats om te ondernemen en te werken.”

C-Valley cycle chainWedden  op  verschillende  paarden

Het eerste thema waar C-Valley Leuven zijn tanden in zet is mobiliteit. Maar liefst 87% van de werknemers op het bedrijventerrein in Haasrode komt met de auto naar het werk, hoewel veel werknemers uit de regio sneller zijn met de fiets dan met de wagen. Roland Vanderstukken: “20% van de werknemers woont op minder dan 5 km van het werk en 57% woont binnen een straal van 15 km. Dat zijn afstanden die zich zeker lenen tot (elektrisch) fietsen. En dat zou er voor zorgen dat in de spits maar liefst 27% van de werknemers sneller op het werk staat.” Trappen naar het werk kan dus al een deel van de mobiliteitsproblemen oplossen. Maar er zijn meer ingrepen nodig dan dat. Dat bleek ook uit de infosessie volgend op de fietstocht. Doel van die sessie was om bedrijven te tonen hoe ze hun medewerkers warm kunnen maken voor de switch van auto naar fiets. Daarna volgde nog een presentatie over de stand van de fietspaden, eentje over de fiscaliteit van het mobiliteitsbudget en deden twee bedrijven van bedrijventerrein Haasrode een concrete case uit de doeken als voorbeeld.

 

Samen sterk

C-Valley Leuven staat er niet alleen voor. Interleuven, de POM, de Stad Leuven, het Agentschap Innoveren & Ondernemen en Voka ondersteunen de vzw en willen samen met hen de initiatieven verder promoten en uitrollen. Zo loopt er momenteel een haalbaarheidsstudie voor de aanleg van een treinstopplaats en verdubbelde men, in samenspraak met De Lijn, de belangrijkste busverbinding van Leuven naar Haasrode tijdens de spits. Daarnaast wordt er samen met de Stad Leuven en de politie ook gekeken naar conflictvrije kruispunten en fietsersbruggen. En er lopen gesprekken met de gemeenten van Bierbeek en Oud-Heverlee over de bereikbaarheid van het bedrijventerrein. 

C-Valley heeft trouwens niet alleen een werkgroep rond mobiliteit, maar ook eentje rond sport & welzijn, communicatie en samenaankoop. Elke werkgroep bekijkt welke mogelijke samenwerkingen tussen de bedrijven voor winst kunnen zorgen op vlak van efficiëntie, kosten, milieu… Momenteel loopt er al een samenwerking met een koeriersbedrijf dat verschillende bedrijven bezoekt aan heel goede voorwaarden. Vanderstukken: “Dat is echt een win-winsituatie. Door die samenwerking kan elk bedrijf genieten van het tarief van grote verzenders en tegelijkertijd verkleinen we de ecologische voetafdruk en de CO²-uitstoot.”

C-Valley Leuven zit niet stil en plant een nieuwe actie tijdens de Week van de Mobiliteit in september. Is jouw bedrijf gevestigd in en rond bedrijventerrein Haasrode en wil je graag meer weten over C-Valley Leuven of lid worden? Neem dan contact op met Jolien Meeusen via jolien.meeusen@voka.be of info@c-valleyleuven.be.
 

www.c-valleyleuven.be
 

Tekst: Jolien Vandeven

Dit artikel verscheen in het magazine Ondernemers, editie juni 2018.

Proximus