Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Samen op ontdekkingsreis in wetenschap en technologie

Samen op ontdekkingsreis in wetenschap en technologie

  • 01/07/2022

Jongeren tussen 4 en 15 jaar aanmoedigen en uitdagen om samen creatief bezig te zijn met wetenschap en technologie. Dat is de missie van de wereldwijde techniekwedstrijd FIRST® LEGO® League. In Limburg wordt de FIRST LEGO League Challenge exclusief georganiseerd door Voka – KvK Limburg en Confederatie Bouw Limburg. We gingen op bezoek bij een partnerbedrijf en school die enthousiast mee hun schouders zetten onder dit initiatief.

lego

 

In het kader van deze wedstrijd kunnen jongeren in onze provincie zich elk jaar creatief uitleven in techniek, robotbouw en wetenschap. Dankzij de steun van ruim 45 partnerbedrijven, 37 Limburgse scholen en de Provincie Limburg nemen elk jaar meer dan 1400 leerlingen uit het zesde studiejaar basisonderwijs en de eerste graad secundair onderwijs deel aan dit unieke STEM-project.

Dit doen ze in drie verschillende onderdelen: een robotontwerp (waarbij een professionele jury het ontwerp en de gekozen strategie beoordeelt), de presentatie van een technologische oplossing voor een probleem waarmee wetenschappers en ingenieurs vandaag te maken hebben en – last but not least – het nakomen van kernwaarden zoals vriendschap, teamwork en sportiviteit. Ook voor deze waarden krijgen deelnemende leerlingen een beoordeling van de jury.
 


 

tom
Tom Tutenel

 

“Als Factory of the Future beseffen we de nood aan STEM-talent.”

 

Vorig jaar was het metaal­verwerkingsbedrijf Provan voor de eerste keer sponsor van de wedstrijd. En dat partnership smaakt naar meer, zegt productie­manager Tom Tutenel. “De FIRST LEGO League Challenge is voor ons bedrijf een schitterend platform om jongeren warm te maken voor techniek en onze naambekendheid te vergroten.”

 

Metaalbewerking digitaal uitgerold

Al bijna een kwarteeuw – meer bepaald sinds 1998 – is Provan een sterke Limburgse speler in alle fasen van metaalbewerking. “Met een team van zowat 75 medewerkers, verspreid over onze vestigingen in Genk en Bilzen, staan we klanten dagelijks vakkundig bij in het ontwerpen, laseren, plooien, lassen en monteren van metalen buizen, profielen en platen”, legt Tom uit. Dankzij een doorgedreven digitalisering en automatisatie in ons atelier, met een volledig digitale uitrol van Quick Response Manufacturing tijdens het hele productieproces, spelen we kort op de bal bij specifieke klantenvragen.” 

Prijsbeest

Die innovatieve aanpak leverde Provan al enkele mooie awards op. “In 2015, 2018 en 2021 werden we bekroond tot Factory of the Future”, geeft Tom aan. “In 2016 gaf Voka ons de Limburgse Innovatie Award. En de voorbije drie jaar was onze onderneming laureaat ‘Best Managed Company’.”
Digitalisering en innovatie zijn dus geen loze begrippen voor Provan. Tom legt uit: “Die blik naar de toekomst willen we ook uitdragen naar jongere generaties die gepassioneerd bezig zijn met wetenschap, techniek en nieuwe technologie. Binnen ons eigen bedrijf zien we dat STEM-profielen zich op jonge leeftijd al op een positieve manier profileren. Met ons sponsorship van de FIRST LEGO League Challenge leveren we graag een bijdrage in het aanmoedigen van jongeren met technisch talent. Zij worden onze toekomstige medewerkers, klanten en leveranciers.”

Gedreven wedstrijdsponsor

Ook de komende jaren is Provan van plan om deze wedstrijd te blijven sponsoren. “De FIRST LEGO League geeft jongeren de kans om hun technologische skills te ontdekken. Iedere deelnemer heeft zijn eigen STEM-kwaliteiten”, aldus Tom. “Deze wedstrijd is als het ware een miniversie van de werkvloer, waarbij je als toeschouwer goed kan zien welke leerlingen een leidende rol opnemen, terwijl anderen eerder uitmunten in operationele taken.”

Perfecte aanvulling op lopende projecten

“Bijkomend was het een perfecte aanvulling op onze lopende trajecten, zoals IBO, duaal leren en onze jaarlijkse stagairs uit de lokale technische scholen”, zegt Tom. “Toen we onlangs een rondleiding voor het zesde en zevende  jaar lassen organiseerden, werd ook daar de FIRST LEGO League omschreven als een investering in de toekomst van de technische profielen. Wij hopen met deze acties ervoor te zorgen dat we ook binnen een paar jaar nog de ‘Provaniers’ vinden om onze organisatie verder uit te bouwen.”

“Ik durf dan ook te zeggen dat wij als Provan een ‘Factory of the Future for Kids of the Future’ zijn.” 

 


 

stijn
Stijn Valkeneers

 

“Deze wedstrijd valt erg in de smaak bij onze leerlingen.”

 

Als directeur van de middelbare school GO! Next Level X in Hasselt ziet directeur Stijn Valkeneers heel wat technisch talent in actie. Niet verrassend in een school met 1100 leerlingen die breed inzet op STEM. “We zien al enkele jaren een stijgende interesse in STEM”, zegt Stijn. “De FIRST LEGO League is een leuke manier om die interesse verder aan te wakkeren.”

 

Secundair expertenonderwijs

“Het studieaanbod van GO! Next Level X staat voor secundair expertenonderwijs”, geeft Stijn aan. “In de eerste graad kunnen onze leerlingen proeven van diverse domeinen, waaronder Business, Care, STEM, IT en Wereldklas. Dit aanbod voorzien we voor zowel doorstroom (naar bijvoorbeeld technologische wetenschappen), dubbele finaliteit (denk maar aan elektromechanische technieken) en arbeidsmarkt, zoals mechanica en hout. Onze gedreven leraren stomen de leerlingen klaar voor de arbeidsmarkt. Sinds 2015 is onze school ook een proeftuin voor het duaal onderwijs. We zetten hier verder op in binnen alle afdelingen.”

Trouwe deelnemer

De school neemt al enkele jaren deel aan de FIRST LEGO League Challenge. “Onze leerlingen uit Level 1 – zowel voor de A- als B-stroom – kijken telkens opnieuw uit naar deze wedstrijd”, bevestigt Stijn. “Voor de drie wedstrijdonderdelen halen ze alles uit de kast om mooie resultaten neer te zetten. Tijdens vorige edities behaalden we al enkele mooie prijzen, met tweemaal een zilveren medaille. En ook onze leraren werken met plezier mee. Binnen onze school voorzien we in de nodige opleiding om van hen een uitstekende wedstrijdcoach te maken.”

Unieke ervaring

Stijn kan collega’s en leerlingen van andere scholen alleen maar aanbevelen om deel te nemen. “Deze challenge is een unieke belevenis voor leerlingen én leerkrachten. Het event gaat immers verder dan het puur technische. Ook het ontwerpproces levert de deelnemende jongeren heel wat waardevolle info op. Voeg daarbij de kans om in team te mogen werken, met het aanscherpen van persoonlijke vaardigheden. Een aanrader!”

Professionele ondersteuning

Tijdens de wedstrijdmaand staan de zenuwen binnen GO! Next Level X telkens strak gespannen. “Maar wel op een positieve manier”, zegt Stijn. “Onze leerkrachten van technieken koppelen veel leerplandoelen uit een vak aan de wedstrijd. Dankzij de ondersteuning van Voka – KvK Limburg en de organiserende instantie krijgen we heel wat werkmateriaal ter beschikking. We hebben zelfs een apart Lego-lokaal binnen onze school, bestemd voor leerlingen van het zesde leerjaar die klaarstaan om als technisch talent de wereld te veroveren.” 

Wil je meer weten over de FIRST® LEGO® League?  

Klik hier

Contactpersoon

Kristof Thijs

Coördinator Onderwijs

Artikel uit publicatie